Mam problem z mqtt. Całą zakładka Zigbee2Mqtt jest nieaktywna, nie widać na niej żadnych urządzeń, choć działają.
Zakładka map jest nieaktywna, a w zakładce status nie mogę włączyć dodawania nowych urządzeń. Mam w tej zakładce komunikat: Bridge State: offline
Przywracałem starą kopie zapasową, ale nic to nie dało.
Słabo sie na tym znam, za wszystkie sugetie bede bardzo wdzięczny. Ewentualnie wszystko przeinstaluje od zera.
logi z mqtt:
[21:52:17] INFO: Setup mosquitto configuration [21:52:17] WARNING: SSL not enabled - No valid certs found!
[21:52:17] INFO: No local user available
[21:52:18] INFO: Initialize Hass.io Add-on services
[21:52:18] INFO: Initialize Home Assistant discovery
[21:52:18] INFO: Start Mosquitto daemon
log
Starting Zigbee2MqttAssistant v0.3.157+Branch.master.Sha.ea388c3bbc2d43c4c9c62f27bb6764911ba4acc9…
warn: Zigbee2MqttAssistant.Services.SettingsService[0]
Section ‘settings’ in configuration does not exists. Will use default settings instead.
warn: Microsoft.AspNetCore.DataProtection.KeyManagement.XmlKeyManager[35]
No XML encryptor configured. Key {3d052b09-d581-4b29-956f-787d1308dd9e} may be persisted to storage in unencrypted form.
Hosting environment: Production
Content root path: /app
Now listening on: http://[::]:80
Application started. Press Ctrl+C to shut down.
warn: Zigbee2MqttAssistant.Services.MqttConnectionService[0]
** Unable to connect to MQTT server mqtt.**
Po pierwsze w jakim celu korzystasz z Zigbee2MqttAssistant? Bodajże od wersji 1.14.0 (a jest już wersja 1.18.2) oficjalnego addonu Zigbee2mqtt który posiada o wiele więcej funkcji niż ten z którego korzystasz.
Przywróciłeś jakis stary backup z grudnia, ale to nic nie dało. Przedtem zrobiłem aktualizacje do nowszych wersji, ale też bez skutkudoradzcie mi od czego zacząć poszukiwania błędu.
Wygląda na to że masz coś z konfiguracją zigbee. Przeinstaluj mqtt i sprawdź w logach supervisor - > mqtt - > logs czy startuje bez błędów, nastepnie odinstaluj zigbee i zainstaluj ponownie, uruchom z domyślną konfiguracją.
Po odinstalowaniu mqtt straciłem połączenie z terminalem. Teraz pytanie. Jak najszybciej to wszystko postawić? Macie jakiś dobry poradnik jak skonfigurować terminal i zainstalować HA.