Przepraszam, czytam dokumentację w PDF. Rozumiem, że masz wersję Zigbee, ale nigdzie nie ma wzmianki, że po tym zigbee leci standardowy protokół, wręcz przeciwnie, wygląda na komunikację tylko pomiędzy węzłami tworzonymi z urządzeń ZLAN.
Może wyjaśnij jak to ma Twoim zdaniem działać? Jak chcesz to skomunikować do HA? Po jakim protokole, z jaką integracją.
W jakim celu w ogóle grzebiesz w konfiguracji Z2M?
Ponieważ wg dokumentacji Z2M aby dodać nowe, niewspierane urządzenie zigbee, musisz stworzyć dla niego External converters
Myślałem że protokół ZigBee to uniwersalne rozwiązanie - standardowy protokół. Chciałem ustawić ten moduł ZLAN jako końcowe urządzenie, uzupełnić parametry sieci ZigBee (kanał, numer urządzenia, ID). I że to urządzenie będzie dostępne do sterowania z poziomu HA.
W konfiguracji Z2M sprawdzałem tylko parametry sieci potrzebne do uzupełnienia.
Myślisz że to zadziała? Nigdy czegoś takiego nie próbowałem robić.
Tego nie wiem, bo nigdy nie musiałem robić. A to dlatego, że unikam rozwiązań, dla których nie odnajduję potwierdzenia w dokumentacji danego projektu. Na Twoim miejscu pożenił bym to pudełko i przeszedł na coś, co jest szeroko znane i wspierane. Generalnie nie jestem fanem zigbee, bo to już od dawna pseudo standard u chińczyka.
Myślę, że jeśli dostaniesz sensowne wsparcie producenta to jakiś cień szansy będzie, ale raczej mizerny, też czytałem chińską dokumentację i z tego powodu usunąłem kilka dni temu ten wątek z działu dedykowanego Zigbee.
(bo z dokumentacji wynika, że ten producent używa sieci Zigbee jako medium transportowego dla modbusa, jakkolwiek z dokumentacji po chińsku, która jest nieco bogatsza od wersji angielskiej można wywnioskować, że sprzęt może być nieco bardziej elastyczny w konfiguracji, ja jednak bez pełnego wsparcia producenta tego zupełnie nie widzę, i co do jednego jestem przekonany - że nie wykorzystasz ich sprzętu jako koordynatora sieci dla Z2M).
Mam jeszcze jeden pomysł, jeżeli chodzi o wykorzystanie tego modułu. Co myślicie o tym żeby zakupić konwerter WiFi do RS485 i sterować tym za pomocą tego konwertera?
Komunikacja szeregowa po protokole RS485 działa bez zarzutu - łączę się lokalnie i mogę odczytać rejestry i go wysterować. Dokumentacja rejestrów Modbusowych jest tutaj dość dobrze opisana.
Po krótkim wyszukiwaniu, tego raczej nie da się spiąć bezpośrednio z Zigbee, do tego jest potrzebny inny moduł ZLAN9503 konwerter szeregowy Zigbee do TCP/IP.
Produkty 9500/9503 umożliwiają transparentną transmisję danych między RS232/485/422/Ethernet a ZigBee. Jak pokazano na rysunku 3, gdy dwa urządzenia 9500 są podłączone do sieci, dane wysyłane z portu szeregowego urządzenia A są natychmiast przesyłane z portu szeregowego urządzenia B i odwrotnie. Gdy urządzenia 9500 i 9503 są połączone, dane wysyłane z portu szeregowego urządzenia 9500 natychmiast pojawiają się na porcie sieciowym urządzenia 9503, tj. są transparentnie konwertowane na dane TCP/IP w urządzeniu 9503. Urządzenie 9503 może pracować w trybach serwer TCP/klient TCP/UDP; można je uznać za serwer szeregowy oparty na ZigBee.
Produkty ZigBee firmy Shanghai Zhuolan to wydajne urządzenia przeznaczone do zastosowań przemysłowych, z zasięgiem transmisji do 2 km w terenie otwartym. Wykorzystują technologię rozproszonego widma 2.4G DSSS, zapewniającą silne właściwości przeciwzakłóceniowe. W porównaniu z Wi-Fi, oferują większy zasięg połączenia bezprzewodowego, szybszą prędkość połączenia, silniejsze właściwości przeciwzakłóceniowe i łatwiejszą konfigurację sieci.
Produkty 9500/9503 można skonfigurować do komunikacji punkt-punkt lub w trybie rozgłoszeniowym (jeden do wielu). Mogą tworzyć struktury sieciowe typu gwiazda i krata. Konfigurację można przeprowadzić za pomocą portu szeregowego.
No to chyba sam sobie musisz odpowiedzieć, skoro działa dobrze, to czemu nie wykorzystać? (szczególnie, że z odsprzedażą sprzętu będzie raczej słabo, bo chętnych na horyzoncie nie widać)