[Zlecę] Odczyt danych z liczników prądu M-bus

Zrzut ekranu 2024-08-13 o 11.45.28

To nie mój licznik ale takie samo rozwiązanie. Antenę zbudowałem sam od podstawa użyłem tylko oprogramowania jak poniżej.
https://forum.arturhome.pl/t/baza-sprzetu-wm-bus-mozliwego-dla-odczytu-zdalnego-metodami-amatorskimi/9137

PGE nie robi żadnych problemów. Ja kupiłem antenę sam. Może teraz dają od siebie. Niestety nie mogę przewalczyć tego z ENEA Operator. To Państwo w Państwie !!!

Wczoraj byli u mnie panowie z PGE i bez problemu uruchomili komunikację W-Mbus na licznikach Otus1 i Gama150. Z tego co mówili to są w stanie zrobić to wszystko zdalnie ale są partie liczników Gama150 z błędem w oprogramowaniu, które blokuje licznik po takiej zmianie zdalnej. Jest w stanie obydwa liczniki obsługiwać zdalnie, Otus1 nawet daje możliwość wyboru co ma być wysyłane, Gama150 tylko ustawić interwał wysyłanych ramek.

1 polubienie

You know it is like living in an different universe/alternative reality when you are trying to talk with ENEA.

I am really happy to hear that you have succeeded with the W-MBUS activation. How much have you had to wait for it?

Zgodnie z wcześniej przekazaną informacją, przypominamy, że obecnie instalowane liczniki przez OSD nie podlegają zapisom Rozporządzenia Ministra Klimatu i Środowiska z dnia 22 marca 2022 r. w sprawie systemu pomiarowego § 21.

Wyjaśniamy jednocześnie, że przepisy ww. rozporządzenia stosuje się do układów pomiarowo-rozliczeniowych instalowanych lub modernizowanych po dniu wejścia w życie rozporządzenia. Układy pomiarowo-rozliczeniowe zainstalowane lub zmodernizowane w okresie od dnia 4 lipca 2019 r. do dnia wejścia w życie rozporządzenia oraz instalowane po dniu wejścia w życie rozporządzenia, które zostały zakupione lub były objęte postępowaniem przetargowym wszczętym przed tym dniem dostosowuje się do wymagań określonych w rozporządzeniu w terminie do dnia 4 lipca 2031 r.

About 3 weeks have passed since submitting the online application.

1 polubienie