Zmiana adresu IP HA

Czy jest możliwość zmiany adresu IP w HAOS ręcznie? Zainstalowałem HAOS (wgrany obraz na dysk) na terminalu HP T-630 i skonfigurowałem wraz z ZigBee, chciałbym przenieść cały zestaw do innego mieszkania lecz tam jest adresacja sieci zmieniona i HA nie jest widoczny. Wolałbym uniknąć konfiguracji wszystkiego na nowo, czy poprzez terminal jest to możliwe?

Tak

Masz na myśli CLI?
Tak.

(jeśli masz dostęp do terminala ssh to znaczy, że masz i dostęp do HA, ale jeśli masz na myśli terminal, a nie CLI, to przed każdą komendą musisz dodać ha )

Zacznij od komendy network --help
do zmiany konfiguracji jest komenda
network update [tu cała masa parametrów]
więc warto poczytać podręczną pomoc (jakąkolwiek komendę byś nie wymyślił, to parametr --help lub skrótowo -h pokaże to co najistotniejsze, w tym skrótowe aliasy które się przydają przy pisaniu tasiemcowych komend)
network update --help
ale zanim zaczniesz grzebać to

1. po podpięciu monitora powinieneś zobaczyć aktualną konfigurację (standardowo HAOS dostaje IP z DHCP, a nie wspomniałeś, że to zmieniałeś)

wygląda to mniej więcej tak

TU LOGO HA    (ASCII-art)                                                                                              

Welcome to the Home Assistant command line.                                                                                                                                    

System information                                                                                                                                                             
  IPv4 addresses for enp3s0: 192.168.20.150/24   # jeśli jest problem z połączeniem z siecią, to nie zobaczysz tu IP                                                                          
  IPv6 addresses for enp3s0: fe80::f2d4:66d6:46af:c581/64   #  ani tu                                                                                                       

OS Version:               Home Assistant OS 10.4                                                                                                                            
  Home Assistant Core:      2023.7.3                                                                                                                                           

Home Assistant URL:       http://kosmostysiaclecia.local:8123   # oczywiście te adresy będą inne w zależności od konfiguracji                                                                                                              
  Observer URL:             http://kosmostysiaclecia.local:4357                                                                                                                      
  1. komendą
    network info
    (lub skrótem net in)
    dowiesz się o kompletnej dotychczasowej konfiguracji sieci - to ułatwi jej zmianę (dowiesz się jak się nazywa fizyczna karta Ethernet, jak zapisać adres z maską itd.)

tu masz przykład jak to wygląda (z terminala, w CLI można opuścić ha z przodu)

~ $ ha network info
docker:
  address: 172.30.32.0/23
  dns: 172.30.32.3
  gateway: 172.30.32.1
  interface: hassio
host_internet: true
interfaces:
- connected: true
  enabled: true
  interface: enp3s0
  ipv4:
    address:
    - 192.168.20.150/24
    gateway: 192.168.20.254
    method: auto
    nameservers:
    - 192.168.20.253
    ready: true
  ipv6:
    address:
    - fe80::f2d4:66d6:46af:c581/64
    gateway: null
    method: auto
    nameservers: []
    ready: false
  primary: true
  type: ethernet
  vlan: null
  wifi: null
supervisor_internet: true

PS a nie prościej byłoby przenieść obecną adresację do nowego mieszkania?

Konfiguracja sieci musi pozostać bez zmian. W razie czego mogę zabrać terminal do siebie gdzie go konfigurowałem.
Chciałem przygotować go wcześniej by podłączyć w nowym miejscu na gotowo.
Dzięki za podpowiedź, spróbuję.
Ale fakt, nie pomyślałem by zacząć od podstaw :sweat_smile:

Mając normalny dostęp można zmieniać konfigurację w GUI
Ustawienia → System → Sieć

Swoją drogą ustawienie przydziału z DHCP jest bardzo rozsądnym posunięciem, gdy masz możliwość konfiguracji routera z użyciem duetu DHCP+ARP (np. edytując na routerze hosts i ethers bez problemu ustalisz "statyczne przydziały z DHCP, wiele routerów ma to po prostu w GUI).
Ba, sensownie projektując przydziały w obu sieciach możesz sobie zapewnić możliwość przenoszenia urządzeń bez ich ponownej konfiguracji.
HA tak swoją drogą rozpoznaje w większości integracji sprzęt w LAN po MAC-adresach.

Faktycznie, nie zauważyłem możliwości zmiany w ipv4. Dzięki za pomoc