Ostatnio udało mi się wyświetlić w karcie Obraz (glance) feed rtsp z moich kamerek analogowych podłączonych przez tani rejestrator XVR marki Gise. Stream rtsp leci poprzez integrację generic camera. Problem w tym, że te kamery wyświetlają obraz w formacie 4:3 i tak są wyświetlane w programie iVMS320. Natomiast stream rtsp ma tag formatu 16:9 i w VLC czy na HomeAssistant obraz jest sztucznie rozciągnięty z 4:3 do 16:9, niestety w rejestratorze nie ma nigdzie opcji zmiany tego, próbowałem już praktycznie każdego dostępnego ustawienia.
W VLC można łatwo zmienić wyświetlany format obrazu i teraz pytanie czy istnieje taka możliwość w HomeAssistant? Dopiero zaczynam przygodę z HA, ale trochę poszukałem na polskich i zagranicznych forach i nigdzie nie znalazłem podobnego problemu a tym bardziej jego rozwiązania.
Edycja:
Problem rozwiązałem (no połowicznie): drugi stream z rejestratora (o mniejszej rozdzielczości) mam już w 4:3, więc ten wyświetlam w kartach dashboard. Do karty dodałem encję z pierwszym streamem który otwiera się po kliknięciu ikonki kamery i ten nadal jest rozciągnięty do 16:9 - ale aż tak bardzo mi to nie przeszkadza.