Zmiana jasności żarówki za pomocą zmiennej

Witajcie. Walczę od kilku dni z ustawieniem zmiennej lecz całkowicie mi to nie wychodzi. Nie znalazłem rozwiązania swojego problemu. Mam nod który liniowo może mi zmieniać kolor żarówek jak i ich jasność w przeciągu ustalonego czasu. I wyzwala wartości co jakiś czas ustawiając w moim przypadku brightness_pct i color_temp. Jak mogę zapisać te wartości w zmiennej aby przekazać je do żarówki. Ogólnie jak zrobić zmienną?

Zarówki zigbee
Sterowanie przez zigbee2mqtt

jasnosc.json (14,3 KB)

Przepowiedziałem… haha :smile:
Trzeba było już ciągnąć wątek w poprzednim temacie.

O ile udało Ci się zapamiętać w zmiennej global.swiatlo ( lepiej było to zrobić we flow.swiatlo) nodem change to odczyt robisz tym samym nodem - tylko odwrotnie.

Tak powinien wyglądać nod “Jaka wartość zmiennej jasność?”.

Dla każdego włącznika tworzysz osobną zmienną np. swiatlo1, swiatlo2
Nie sprawdzałem działania bo nie mam takiej możliwości.

Tu można sprawdzić co się zapamiętało (trójkącik)

Ok dzięki wielkie. Dzisiaj będę dopiero sprawdzał jak to działa. Jak zadziała to sporo moich problemów bedzie rozwiazanych.

Ok Wszystko działa tylko nie ustawiamy “set” tylko “move” w nodzie change. Ostatnie pytanie w temacie. Czy zmienną w flow bo faktycznie łatwiej obsługiwać zmienną flow da się zapisać jako encja? Pomogło by to w wywałoniu przepływu podczas zmiany stanu zmiennej np. przez “events state”.

Obecnie zrobiłem to tak:

W prostych przypadkach pewnie i da się użyć do tego do tego pomocnika typu number.
Zmienna może zapamiętywać cały, bardzo złożony obiekt - co trudno wykonać poprzez encję. HA i NR to dwa niezależne, rozłączne maszyny więc takie podejście jest bez sensu.
Na pewno da się to osiągnąć w inny sposób - tylko na tym poziomie ogólności nie bardzo rozumiem co chcesz osiągnąć :slight_smile: