Witajcie. Walczę od kilku dni z ustawieniem zmiennej lecz całkowicie mi to nie wychodzi. Nie znalazłem rozwiązania swojego problemu. Mam nod który liniowo może mi zmieniać kolor żarówek jak i ich jasność w przeciągu ustalonego czasu. I wyzwala wartości co jakiś czas ustawiając w moim przypadku brightness_pct i color_temp. Jak mogę zapisać te wartości w zmiennej aby przekazać je do żarówki. Ogólnie jak zrobić zmienną?
Przepowiedziałem… haha
Trzeba było już ciągnąć wątek w poprzednim temacie.
O ile udało Ci się zapamiętać w zmiennej global.swiatlo ( lepiej było to zrobić we flow.swiatlo) nodem change to odczyt robisz tym samym nodem - tylko odwrotnie.
Ok Wszystko działa tylko nie ustawiamy “set” tylko “move” w nodzie change. Ostatnie pytanie w temacie. Czy zmienną w flow bo faktycznie łatwiej obsługiwać zmienną flow da się zapisać jako encja? Pomogło by to w wywałoniu przepływu podczas zmiany stanu zmiennej np. przez “events state”.
W prostych przypadkach pewnie i da się użyć do tego do tego pomocnika typu number.
Zmienna może zapamiętywać cały, bardzo złożony obiekt - co trudno wykonać poprzez encję. HA i NR to dwa niezależne, rozłączne maszyny więc takie podejście jest bez sensu.
Na pewno da się to osiągnąć w inny sposób - tylko na tym poziomie ogólności nie bardzo rozumiem co chcesz osiągnąć