Dzień dobry, jestem dość świeżym “użytkownikiem” Home Assistant oraz Node-Red. Chciałbym stworzyć sobie ikonę pralki, która będzie zmieniać swój kolor w momencie kiedy gniazdko wykryje zwiększone zużycie prądu.
Mniej więcej wyobrażam sobie to tak:
Kolor czerwony pralki zużycie <5W
Kolor zielony pralki zużycie >5W
Czy ktoś laikowi jest w stanie wyjaśnić jak zrobić to za pomocą dostępnych kafelek?
Pralkę oczywiście mam podpięte pod gniazdko (zigbee), które monitoruje na bieżąco zużycie energii.
Ja to u siebie mam zrealizowane tak:
Utworzyłem template sensor który mi eksponuje 3 stany (pracuje, nie pracuje i odłączone z zasilania). Do tego mam zrobione 3 własne ikony które są dodane jako karta picture. Jakbyś chciał bardziej szczegółowo to mogę Ci udostępnić
Nie wiem co już masz zainstalowane a co nie więc od początku.
Do modyfikacji wyglądu poszczególnych elementów kart home assistanta niezbędna jest integracja card-mod:
Można ją doinstalować do HA korzystając z zasobów HACS (Home Assistant Community Store)
Gdy będziesz to już miał można to zrobić np. tak:
type: tile
entity: switch.gniazdko_pralka
features_position: bottom
name: Pralka
vertical: false
card_mod:
style: |
ha-tile-icon {
{% set s1 = states('sensor.gniazdko_pralka_moc')|int %}
{% if (s1 < 5) %}
--tile-color: red
{% elif (s1 == 5) %}
--tile-color: blue
{% elif (s1 > 5) %}
--tile-color: green
{% endif %}
}
Efekt jak poniżej w zależności od stanu encji pokazującej moc.
Rzeczywiście to zadziałało! Działa to naprawdę nieźle, próbowałem to również zaimplementować na większą ikonę - byłoby dla mnie wygodniej i bardziej przejrzyście, ale niestety nie chce mi to zadziałać. Jest defaultowo biała lub żółta, byłbyś w stanie wskazać gdzie robię błąd? Z góry dziękuję
Przede wszystkim nie zamieszczaj zrzutów ekranu pokazując kod karty. Nikt nie będzie tego przepisywał z obrazka.
Zapoznaj się z instrukcją jak poprawnie zamieszczać kod:
Natomiast co do samej karty, to pytałeś o rozwiązanie dla karty typu Kafelek (Tile) i dla tego typu podałem Ci rozwiązanie. Teraz używasz karty typu Przycisk (Button) i podkładasz do jej kodu modyfikację dla kafelka.
To tak nie działa. Każdy typ karty, a przynajmniej większość, wymaga innych modyfikacji, które mają mieć wpływ na jej wygląd.
Proponuję trochę poczytać i samemu poeksperymentować. Oczekiwanie na gotowe rozwiązania niczemu dobremu Ci nie posłuży.
Dobrym źródłem informacji jak modyfikować poszczególne elementy różnych typów kart jest między innymi ten wątek, zawierający mnóstwo odnośników: