Witajcie.
Posiadam RGBW Controller, FGRBWM-442 - FIBARO.
Bez problemu komunikuje się z nim za pomocą HA, mogę też zmieniać kolor z pulpitu, ALE chciałbym zmienić go za pomocą Node-REDa.
Wpisywałem:
niestety nic nie pomagało, próbowałem też innych typu color_red itd bez najmniejszych rezultatów.
a o dziwo polecenie { "brightness_pct": 15 } wpisane w działa bardzo dobrze ale odpala kolor wcześniej włączony, ale z błędem:
Powiedzcie proszę bo przeszukałem całe forum i żadne z rozwiązań dotyczące zmiany koloru nie działa.
EDIT:
OK na wszystkich innych paskach działa normalnie a tu dziala tak, że najpierw 1 nodem uruchamiam pasek a drugim dopiero zmieniam kolor.
Sprawa rozwiązana
Zaznaczony nod jest zbędny ponieważ w nim ustawiłeś tylko włączenie oświetlanie bez zmiany koloru, co skutkuje zapalenie z wybranym ostatnim kolorem, np. Czerwonym, w ekstremalnych przypadkach (Wolny czas odpowiedzi, wolna komunikacja) twój drugi nod nie zmieni koloru.
Panowie - macie oczywiście rację ale:
bez 1 nodu ktory odpalał nie działało a z nim kilka razy zadziałało ale przestało więc coś było jeszcze czego nie wiem.
podawałem i rgb i rgbw i jeszcze inne kombinacje - prawidlowo działa tylko jasność.
Edit:
ok - a może wiecie jak już ledy są włączone to jak zmienic kolor z NR?
Zobaczcie jakie mam dane po wysłaniu tego co wyżej pisałem - wogóle nie ma śladu o zmianie koloru.
Dorzucaj w nowych postach (tylko nie wal swojego postu pod swoim postem - po prostu edytuj ostatni), edycja starych gdy już są jakieś inne posty pod spodem nie ma dużego sensu, bo nikt tego nie zauważy, a wątek nie zostaje podbity.
Szczerze mówiąc ostatnimi czasy nauka użytkowników jak rozsądnie posługiwać się forum zajmuje mi niemal cały czas jaki tu spędzam…
próbowałem już za int wymuszać |int(0) ale też to nie nie dało
Wywołanie skryptu powoduje poniższy błąd. Czyli tak jakby część odpowiedzialna za generowanie losowe liczby nie działało