Zmiana koloru za pomocą Node-Red modułu RGBW Controller - FIBARO

Witajcie.
Posiadam RGBW Controller, FGRBWM-442 - FIBARO.
Bez problemu komunikuje się z nim za pomocą HA, mogę też zmieniać kolor z pulpitu, ALE chciałbym zmienić go za pomocą Node-REDa.
Wpisywałem:

{
    "rgb_color": [255, 255, 225], 
    "brightness": "100"
}

niestety nic nie pomagało, próbowałem też innych typu color_red itd bez najmniejszych rezultatów.
a o dziwo polecenie { "brightness_pct": 15 } wpisane w działa bardzo dobrze ale odpala kolor wcześniej włączony, ale z błędem:

Po włączeniu jakiegoś koloru dostaje takie dane:

Powiedzcie proszę bo przeszukałem całe forum i żadne z rozwiązań dotyczące zmiany koloru nie działa.

EDIT:
OK na wszystkich innych paskach działa normalnie a tu dziala tak, że najpierw 1 nodem uruchamiam pasek a drugim dopiero zmieniam kolor.
Sprawa rozwiązana

{     "hs_color": [290, 50],     "brightness_pct": 100 }

W call service są dostępne opisy parametrów.

To nie błąd a ostrzeżenie i jest efektem zainstalowania najnowszej wersji 14.5.0

A jednak po całym dniu wróciłem do domu i … nie działa. nie wiem co może byc powodem - inne paski działają bez problemów.

Pokaż co masz w NR i w callservice

To moje wypociny w NR
flows (1).json (1,9 KB)
wydawało się, że wczoraj działało - dziś juz inaczej się wydaje.

Zaznaczony nod jest zbędny ponieważ w nim ustawiłeś tylko włączenie oświetlanie bez zmiany koloru, co skutkuje zapalenie z wybranym ostatnim kolorem, np. Czerwonym, w ekstremalnych przypadkach (Wolny czas odpowiedzi, wolna komunikacja) twój drugi nod nie zmieni koloru. Screenshot - 20.09.2023 , 07_31_02

Moim zdaniem problem jest w tym, że używasz niewłaściwego formaty kolorów i urządzenie go nie przyjmuje.

W trybie RGBW oczekuje czterech wartości - tak spekuluje :slight_smile:

U mnie nie ma to jakiegoś znaczenia,
Screenshot - 20.09.2023 , 14_44_38

działa poprawnie mimo sterowania przez rgbw_color

Panowie - macie oczywiście rację ale:
bez 1 nodu ktory odpalał nie działało a z nim kilka razy zadziałało ale przestało więc coś było jeszcze czego nie wiem.
podawałem i rgb i rgbw i jeszcze inne kombinacje - prawidlowo działa tylko jasność.

Edit:

ok - a może wiecie jak już ledy są włączone to jak zmienic kolor z NR?

Zobaczcie jakie mam dane po wysłaniu tego co wyżej pisałem - wogóle nie ma śladu o zmianie koloru.

a po wyłączeniu juz są:

Cześć,

próbuję dorobić funkcję Random do kolorów ale coś mi nie idzie

{"rgb_color": ['{{ (range(0, 255)|random|int) }}',255,0]}

porada mile widziana :slight_smile:

fakt kodu błędu nie dodałem :smiley:

"InputError: Invalid JSON: {rgb_color:  [ ,255,0]}"

Co do przepływu to chciałbym zacząć od czegoś prostego i co 3 sekund chciałbym wywoływać zmianę koloru LED

Pojawiasz się po roku, piszesz jedna linijkę tekstu i chcesz porady :thinking:
Co to jest INCEPCJA?

2 Likes

nie znalazłem odpowiedzi na swoje pytanie to postanowiłem napisać :slight_smile:

Już nie będę tu cytował @szopen bo sam tytuł wywołuje uśmiech :grinning: na mojej twarzy.

Uzupełnij swój post.
Twój kod.

dodałem wszystko co jest potrzebne, będę wdzięczny za pomoc

Hej, czy będzie ktoś tak uprzejmy i pomoże w rozwiązaniu problemu ?

Co dodałeś? Nic tu nie widzę :dizzy_face::face_with_spiral_eyes:
1.Dodaj kod twojego przepływu NR.
2.Ewentualne błędy w okienku Debug Messages

fakt masz rację już coś dorzuciłem :smiley:

Dorzucaj w nowych postach (tylko nie wal swojego postu pod swoim postem - po prostu edytuj ostatni), edycja starych gdy już są jakieś inne posty pod spodem nie ma dużego sensu, bo nikt tego nie zauważy, a wątek nie zostaje podbity.

Szczerze mówiąc ostatnimi czasy nauka użytkowników jak rozsądnie posługiwać się forum zajmuje mi niemal cały czas jaki tu spędzam…

Ok, wiec zaczynając od początku.

Mam sterownik do obsługi Ledów (nie FIBARO) ale to nie ma znaczenia według mnie.

Chciałbym zacząć od tego żeby co zadany czas zmieniał mi się kolor na inny losowy w tym celu utworzyłem prosty przepływ:

Zdarzenie kolor przyjmuje następujące wartości:

{"rgb_color": ['{{ (range(0, 255)|random|int) }}',255,0]}

próbowałem już za int wymuszać |int(0) ale też to nie nie dało
Wywołanie skryptu powoduje poniższy błąd. Czyli tak jakby część odpowiedzialna za generowanie losowe liczby nie działało

"InputError: Invalid JSON: {rgb_color:  [ ,255,0]}"

Będę wdzięczny za pomoc.