Cześć
Zamontowałem falownik Anenji 11kw i podłączyłem go pod HA
Pod falownik mam podłączone dwa magazyny po 15kWh
Maksymalny prąd ładowania jakim mogę uzyskać z Anenji ładując magazyny to ok 200A a maksymalny prąd ładowania jaki może bezpiecznie pobierać jeden magazyn to według producenta ok 140A. Przy dobrym słońcu falownik ładuje magazyny prądem ok 180A i jest ok bo magazyny ładują się prądami po ok 90A (2x90A tak w przybliżeniu), ale jeśli pierwszy magazyn naładuje się do 100% nieco wcześniej to na drugi idzie cały prąd 180A i pojawia się problem.
Mogę ten problem bardzo łatwo rozwiązać zmieniając w HA ustawienia prądu ładowania falownika, ale wiadomo , że chce aby jak najszybciej naładował te magazyny dlatego chce zrobić tak aby prąd ładowania był ustawiony na 180A a jeśli jeden z magazynów osiągnie już np .98% naładowania to NR zmieni ustawienia ładowania na 140A. (HA monitoruje parametry obu magazynów) Jedyny problem to taki, że nie wiem jakiego nodu użyć do zmiany nastawienia tego prądu i jak ustawić tego noda. Z ręki mogę swobodnie zmieniać te ustawienia w HA i to działa. Ktoś podpowie jakiego nodu mam użyć aby NR zmieniał mi ustawienia tego prądu, bo męczę się z tym i nic (oczywiście całe reguły sobie ogarnę. Potrzebuje tylko przepis którego noda użyć aby zmienić te ustawienia, bo takich funkcji jeszcze nigdy nie przerabiałem).
Rys 1 to ten parametr który chce zmienić
Rys 2 część kodu ESPHome który odpowiada za prąd ładowania. Nie wklejam go całego bo to ponad 1000 linijek, a tylko ten fragment odpowiada za ten prąd ładowania
# Maximum charging current 0.1A Uint 640 1 R/W
- platform: modbus_controller
modbus_controller_id: smg0
name: "${name} maximum charging current"
use_write_multiple: true
address: 640
register_type: holding
value_type: U_WORD
min_value: 0.0
max_value: 200.0
step: 0.1
unit_of_measurement: "A"
lambda: "return x * 0.1f;"
write_lambda: |-
return x * 10.0f;
I tak nie działa przetestowałem na swoim falowniku greencell , czemu nie wiem .
Prawdopodobnie dlatego że value_type: U_WORD w innych np: ustawienie mocy grzałki dziłało
Najśmieszniejsze jest to że utworzyłem skrypt w HA w Automatyzacjach i działa
Dodaj akcje → liczba → Set → wybrać encję ustawienia prądu.
A Mam jeszcze jeden problem
Mam encje w której mogę wybierać między czterema ustawieniami
SOF, SNU, OSO, SOT
Potrzebuje w NR zrobić tak a żeby NR ustawiał mi w tej encji pozycje SNU
Utworzyłem noda Action z ustawieniami takimi jak poniżej na screenie, ale on przełącza mi za każdym razem na kolejną opcje a ja chce wysłać konkretne ustawienie np. OSO i to mi się nie udaje. Ktoś podpowie co tam musze wybrać/zmienić aby działało?
Działa jak zawsze dobrze poradzisz bardzo dziękuje za pomoc
P.S. Podpowiesz mi gdzie mogę wyłączyć powiadomienia które mi wysyła za każdym razem odkurzacz robot o tym, że skończył odkurzać. Za każdym razem wyskakuje mi od niego powiadomienie a jak chce znaleźć jakieś informacje w internetach o powiadomieniach w HA to znajduje tylko info o powiadomieniach ha na telefonie jak je skonfigurować itp.
(akurat nie mam powiadomienia na poniższym screenie, bo je skasowałem)