Zmiana prądu ładowania magazynu w falowniku

Cześć
Zamontowałem falownik Anenji 11kw i podłączyłem go pod HA
Pod falownik mam podłączone dwa magazyny po 15kWh
Maksymalny prąd ładowania jakim mogę uzyskać z Anenji ładując magazyny to ok 200A a maksymalny prąd ładowania jaki może bezpiecznie pobierać jeden magazyn to według producenta ok 140A. Przy dobrym słońcu falownik ładuje magazyny prądem ok 180A i jest ok bo magazyny ładują się prądami po ok 90A (2x90A tak w przybliżeniu), ale jeśli pierwszy magazyn naładuje się do 100% nieco wcześniej to na drugi idzie cały prąd 180A i pojawia się problem.
Mogę ten problem bardzo łatwo rozwiązać zmieniając w HA ustawienia prądu ładowania falownika, ale wiadomo , że chce aby jak najszybciej naładował te magazyny dlatego chce zrobić tak aby prąd ładowania był ustawiony na 180A a jeśli jeden z magazynów osiągnie już np .98% naładowania to NR zmieni ustawienia ładowania na 140A. (HA monitoruje parametry obu magazynów) Jedyny problem to taki, że nie wiem jakiego nodu użyć do zmiany nastawienia tego prądu i jak ustawić tego noda. Z ręki mogę swobodnie zmieniać te ustawienia w HA i to działa. Ktoś podpowie jakiego nodu mam użyć aby NR zmieniał mi ustawienia tego prądu, bo męczę się z tym i nic (oczywiście całe reguły sobie ogarnę. Potrzebuje tylko przepis którego noda użyć aby zmienić te ustawienia, bo takich funkcji jeszcze nigdy nie przerabiałem).
Rys 1 to ten parametr który chce zmienić

Rys 2 część kodu ESPHome który odpowiada za prąd ładowania. Nie wklejam go całego bo to ponad 1000 linijek, a tylko ten fragment odpowiada za ten prąd ładowania

# Maximum charging current                                      0.1A    Uint  640 1 R/W
  - platform: modbus_controller
    modbus_controller_id: smg0
    name: "${name} maximum charging current"
    use_write_multiple: true
    address: 640
    register_type: holding
    value_type: U_WORD
    min_value: 0.0
    max_value: 200.0
    step: 0.1
    unit_of_measurement: "A"
    lambda: "return x * 0.1f;"
    write_lambda: |-
      return x * 10.0f;

Wejdź w narzędzia deweloperskie
Stany odszukaj encję i zmieść screenshot.

Wszystko masz temat niżej.

Cześć
Dziękuje za zainteresowanie
Poniżej screenshot

Musisz użyć noda action

w ustawieniach w

Targets wpisujesz encję prądu ładowania akumulatora
reszta jak na

gdy w polu Data masz wpisane {“value”:msg.payload}
msg.payload musi być wartością liczbową w zakresie 0-200

lub gdy np w Data wpiszesz {“value”:100} prąd zostanie ustawiony na 100

Możesz wyżej wymienionego noda wyzwolić dla testu nodem inject

Cześć
Zerkniesz gdzie popełniłem błąd

Te znaki cudzysłowu masz złe …" "

{ "value":100 }

I tak nie działa przetestowałem na swoim falowniku greencell , czemu nie wiem .
Prawdopodobnie dlatego że value_type: U_WORD w innych np: ustawienie mocy grzałki dziłało

Najśmieszniejsze jest to że utworzyłem skrypt w HA w Automatyzacjach i działa :slight_smile:
Dodaj akcje → liczba → Set → wybrać encję ustawienia prądu.

sequence:
  - action: number.set_value
    metadata: {}
    data:
      value: "50"
    target:
      entity_id: number.green_cell_charger_current_2
alias: gc50
description: ""

Wyżej wymieniony skrypt można dodać do NodeRed przy pomocy noda action i też działa :slight_smile:

Ten skrypt też działa

Nie wiesz, … zapewne dlatego, że robisz wszystko na pałę …

action: number.set_value

porównaj sobie co wpisałeś z obrazkiem powyżej…

sequence:
  - action: number.set_value

....

entity_id: number.green_cell_charger_current_2

1 Like

Masz rację
teraz działa

Nodered ma pewną wadę i działa w jedną stronę .

Jeżeli wybiorę na początku akcję ,pokazuje tylko encje na których dana akcja jest możliwa

Po wyborze encji można wybrać każdą akcję, a powinny być do wyboru możliwe do przeprowadzenia .

Problemem jest znalezienie odpowiedniej akcji z setek dostępnych

MariuszAK
Działa bardzo dziękuje za pomoc

A Mam jeszcze jeden problem
Mam encje w której mogę wybierać między czterema ustawieniami
SOF, SNU, OSO, SOT
Potrzebuje w NR zrobić tak a żeby NR ustawiał mi w tej encji pozycje SNU
Utworzyłem noda Action z ustawieniami takimi jak poniżej na screenie, ale on przełącza mi za każdym razem na kolejną opcje a ja chce wysłać konkretne ustawienie np. OSO i to mi się nie udaje. Ktoś podpowie co tam musze wybrać/zmienić aby działało?

powtarzasz błąd z poprzednich problemów…

select.select_option

{"option": OSO}

Niestety nie działa
Wyskakuje komunikat pod nodem error

…jaki error ?..
a tak …

{"option":"OSO"}

Działa jak zawsze dobrze poradzisz bardzo dziękuje za pomoc

P.S. Podpowiesz mi gdzie mogę wyłączyć powiadomienia które mi wysyła za każdym razem odkurzacz robot o tym, że skończył odkurzać. Za każdym razem wyskakuje mi od niego powiadomienie a jak chce znaleźć jakieś informacje w internetach o powiadomieniach w HA to znajduje tylko info o powiadomieniach ha na telefonie jak je skonfigurować itp.
(akurat nie mam powiadomienia na poniższym screenie, bo je skasowałem)

hm pewnie tam gdzie je sobie ustawiłeś … w automatyzacji ? nie wiem skąd pochodzą, gdzie je masz ustawione.