Znikające urządzenia z mapy

Witam serdecznie,
Używam HA od przeszło miesiąca. Korzystałem testowo z chmury. Przerzuciłem się kilka dni temu na cloudflare i też ok.

Natomiast nagle, w sumie chyba wczoraj zniknęły mi urządzenia z Dashboard mapa.
Jak tworzę kartę mapa - jest ok. W tej głównej karcie nie ma urządzeń.

I nie mam pomysłu, co podziałać

Sprawdź czy te urządzenia są dostępne w Narzędzia deweloperskie → STANY, wpisując ich encje w filtr encji

Ja bym raczej spytał…
@dracs
Dotykałeś tego?

bo jeśli tak, to teraz trzeba zrobić kilka ruchów by przywrócić autogenerowaną mapę.

A konkretnie w edytorze YAML zamiast YAMLa wygenerowanego przy “przejmowaniu kontroli” należy umieścić to

strategy:
  type: map

Jeśli nie, to patrz w posta wyżej.

Idąc po kolei. Wcześniej nie dotykałem przejęcia kontroli. Ostatecznie tak i jak dodaję encje ręcznie - to są widoczne.

Jak nowy Dashboard - automat, to poza encjami jednego użytkownika (mam dodanego tatę), moich nie widać.

Ogólnie był w ogóle jakiś problem dzisiaj. Że nie aktualizowała się lokalizacja komórki. NIe zadziałały automatyzację przy zbliżaniu się. Zrobiłem porządek z encjami. Teraz widzę, że się wszystko ładnie aktualizuje.

Ale widać encje tylko jak dodam je ręcznie. Przy czym:

Zastanawia mnie brak źródeł geolokalizacji

PS użyłem tego przywrócenia. I kończy się, że wracam do punktu wyjścia. Nie widać urządzeń

Ponowne przejęcie kontroli:

Urządzenia są normalnie widoczne w stanach. Jak się doda ręcznie do mapy, to ładnie widać

Mała aktualizacja. Ręcznie działa wszystko ok.
Natomiast dzisiaj była aktualizacja HA i w zasadzie jakby to coś naprawiło. Z automatu już działa widzenie encji person. Przynajmniej wiem iż to nie ja coś zepsułem :wink:

1 polubienie