Zrywające połączenie zigbee po resecie PC

Hej, mam HA w wersji 14.1, bezpośrednio na PC
Do tego sonoff USB Zigbee Coordinator (EZSP) z oprogramowaniem 6.10.3.0 build 297 plus sonoff SNZB-02D(END) oraz ZBMINIL2(END). Wszystko pracuje w ZHA.
Mam problem z tym, że po wyłączeniu PC z zasilania. I ponownym uruchomieniu, ani mi się nie zmienia temperatura ani nie mogę sterować światłem. Dopiero jak nacisnę switch na SNZB-02D to HA zaczyna pokazywać temperaturę. To samo z ZBMINIL2, jak przełączę światło przełącznikiem to HA już zaczyna widzieć to.

Najpierw zajrzyj tam i przygotuj podstawowe dane o swoim HA
https://forum.arturhome.pl/tag/podstawy-forum

a to dlatego

Nigdy nie było wersji 14.1 HA core i raczej nigdy nie będzie…

Plik pobrany z strony HA, “haos_generic-x86-64-14.1.img.xz”
Na zainstalowany HA w ustawieniach mam “Operating System
14.1”

No ale to nie ma nic wspólnego z wersją HA core, plus z tej odpowiedzi jest taki, że już wiemy, jaki masz system operacyjny i że chodzi o peceta, a nie przykładowo o malinę, ale to już pisałeś, a danych diagnostycznych nadal brak.

1. Na dobry początek.
  1. Jak go wyłączasz? z menu w GUI?
  1. Konfiguracja Z2M ZHA (wiele to tam nie ma, ale jednak)

2. Logi Z2M ZHA po uruchomieniu systemu, bez klikania czegokolwiek w GUI, ale z kliknięciem w

Dopiero jak nacisnę switch na SNZB-02D

edit - poprawki, jak @angler słusznie zauważuł chodzi o inny serwer bramki Zigbee, ale nie zmienia to wiele w kwestii diagnostyki, logi nadal są potrzebne
zatem w configuration.yaml będzie potrzebna jakaś taka konstrukcja (oprócz tego co tam jest fabrycznie - nie kasuj niczego !!!)

logger:
  default: warning
  logs:
    homeassistant.components.zha: debug

@szopen - kolega nie używa Z2M…

1 polubienie

W ogóle to jeszcze raz przeczytałem wszystko od początku (bo przeoczyłem istotne kwestie) i…

• ZHA jest elementem HA, więc w momencie gdy HA jest wyłączony to ZHA nie działa (to jest raczej oczywiste)
  • urządzenia końcowe Zigbee nie raportują stanu na okrągło - to celowe, dzięki temu ogniwa zasilające o śmiesznie małych pojemnościach wystarczają na lata pracy (jedynie raportują, gdy zmieni się wartość mierzona o jakiś próg - ang. threshold lub wymusisz raportowanie w inny sposób), więc być może trzeba cierpliwie poczekać? lub wywołać sztucznie takie raportowanie co jak widać robisz
  • komputera hosta który ma być serwerem pracującym z założenia 24/7 nigdy się nie wyłącza w innych celach niż serwisowe (swoją drogą HA też powinien pracować 24/7 i tu się niestety ujawnia słaba strona rozwiązania, które wybrałeś - wraz z zamknięciem HA jest zamykany serwer ZHA…). Więc w zachowaniu twojego sprzętu nie ma żadnego błędu poza niewłaściwym użytkiem (wyłączasz bramkę i równocześnie wymagasz by działała…), ale nawet zastosowanie Z2M zamiast ZHA nic nie pomoże jeśli będziesz wyłączał komputer, który ma pracować bezprzerwowo (jakkolwiek będziesz mógł restartować sam serwer HA pozostawiając nieprzerwaną pracę Z2M).

To oczywiste że ZHA nie pracuje jak HA również nie pracuje.
Tak, wiem że HA z założenia pracuje 24/7. A co w przypadku jak będzie zanik napięcia? Dlatego robię właśnie te próby.
Na zmiany czekałem długo, nawet jak w SNZB zmieniłem temperaturę o parę stopni to nie było zmian w HA. Dopiero po przyciśnięciu switcha.
ZBMINI załączam poprzez GUI.

Wersja	core-2024.12.5
Installation type	Home Assistant OS
Development	false
Supervisor	true
Docker	true
Użytkownik	root
Virtual environment	false
Python version	3.13.0
Operating system family	Linux
Operating system version	6.6.66-haos
CPU architecture	x86_64
Strefa czasowa	Europe/Warsaw
Configuration directory	/config

Kurczę mam problem żeby cofnąć się w edytorze z /homeassistant do config
aby podejrzeć plik

configuration.yaml

/homeassistant to /config

Ok, dzięki, sugerowałem się filmikami na YT tam był config. Ale widocznie starsze wersje OS.

# Loads default set of integrations. Do not remove.
default_config:

# Load frontend themes from the themes folder
frontend:
  themes: !include_dir_merge_named themes

automation: !include automations.yaml
script: !include scripts.yaml
scene: !include scenes.yaml

To jest pusta konfiguracja (tzn. zawiera tylko niezbędne minimum), jak chcesz włączyć debugowanie to co pokazałem wcześniej doklej poniżej tego co już masz, zapisz plik.
I zrestartuj HA po bożemu tj. z menu restartu (jest takie menu nawet w File Editor’ze)

Tak z innej beczki, to firmware w donglu masz z czasów pierwszych dinozaurów.

Długo to nie jest precyzyjne określenie - zajrzyj w wykresy z czasu gdy działało przed wyłączeniem - tam zobaczysz jak często sensor temperatury raportuje cokolwiek (weź pod uwagę, że przy zmianie temperatury też raport może nie wystąpić natychmiast, to Zigbee) i wtedy należy poczekać co najmniej 2x dłuższy czas.

Natomiast przekaźnik nigdy nie zaraportuje swojego stanu (jeśli nie jest routerem tylko end device’m) póki ten stan się nie zmieni.

Ok, firmware podniosę do tego:
https://github.com/itead/Sonoff_Zigbee_Dongle_Firmware/tree/master/Dongle-E/NCP_7.3.3

Odczyt temperatury następuje co 5 minut. Ja czekałem nawet po 1h na jakieś zmiany.

Rozumiem na jakiej zasadzie działają urządzenia END. I zauważyłem że po zmianie stanu przełącznikiem (styk S1 S2) natychmiastowo HA widzi zmiany.

Ale chyba ktoś wziął pod uwagę że czasami te zaniki sieci się zdążają

@szopen dziękuje Ci za pomoc :slight_smile:

Ktoś wziął pod uwagę zaniki napięcia sieciowego, wręcz HAOS ma mechanizmy autonaprawy przy uruchomieniu.

Natomiast Zigbee działa jak działa - mam też takie urządzenia, które raportują tylko po zmianie parametrów, więc na wskazanie temperatury w warunkach normalnych (tj. stabilnej temperatury) trzeba czekać i kilka godzin (akurat mają treshold 1°C więc można się w ogóle nie doczekać :rofl:).

Zauważyłem jeszcze jedną zależność, jak mam po “zaniku napięcia w HA” i z GUI steruje ZBMINI tak kilka razy na ON/OFF. To jak podejdę do ZBMINI i zasymuluje prace na stykach S1 i S2. To jak by HA zaczyna buforować te ON/OFF i żarówka mruga jak w dyskotece.

Myślisz że update fimware coś poprawi w tej kwestii? 7.3.3 jest najnowszy czy jest coś lepszego nie autoryzowanego przez SONOFF?

masz 2 urządzenie w sieci więc nie wiem przed czym obawa…

Nie jest najnowszy, a Sonoff (iTead) ma centralnie wylane na aktualizacje softu, więc jestem w szoku, że w ogóle wydali jakiekolwiek update dostępne u nich… (swoją drogą co oni mają do “autoryzowania”, skoro i tak używają firmware tworzone przez kogoś innego?).
Poszukaj w wątkach pod tagiem zbdongle-e

@szopen dzięki wielkie :slight_smile: