oki to ide studiowac - Nodereda - bo tam jeszcze mnie nie było.
Dam znac wieczoram czy udalo mi sie polaczyc z afore
ps. mam BNT008KTL wiec to to samo co 5
Poległem… nie ogarnelem nodereda - musze jakis tutorial znalezc.
poleglem…
Nie udaje mi się uzyskac danych
{
“code”: “2101018”,
“msg”: “auth appId not found”,
“success”: false,
“requestId”: “5b8addc39b80a1f9”
}
Mam taka odpowiedz, pomimo ze probowalem juz wszystkich kombinacji.
Mam app_secret od chinczykow , mam haslo generowane sha256 i email - gdzie na strone home.solarmanpv.com sie loguje normalnie.
Jeżeli nie sprawdzisz poprawności komunikacji z chmurą (punkt 4 z Collect Inverter data from Solarman API - Share your Projects! - Home Assistant Community ) nie ma sensy walczyć z nodered .
Jeszeli w pkt 4 otrzymasz poprawne dane to w nodzie change należy wstawić swoje wartości :
w msg.url - appId,
msg.payload - deviceSn,
msg.headers - twój acces_token.
Hej, rozmawiałem przed chwilą z Afore Polska, twierdzą że:
Nowe falowniki podłączają się do nowej wersji chmury i portalu V.3 a http://m.ginlong.com to jest wersja 2, więc tam naszego falownika nie będzie widać (cały czas jest off-line) tam działają tylko stare falowniki sprzed powstania V.3
API załatwiają wyłącznie jak jest takie wymaganie w przetargu. (być może napisanie bezpośrednio do Chinczyków, tak jak jest sugerowane linku od Slawekki coś da, sprawdzę ).
Na stronie lokalnej loggera danych nie ma i nie będzie w przewidywalnej przyszłości (chyba że Chińczycy coś zmienią)
Modbus czy cokolwiek to jest (w formie RJ45) czasami jest a czasami nie ma w falowniku, ja nie mam, mogą doinstalować za extra opłatą.
API mam bezposrednio od chinczykow, choc musialem im wytlumaczyc po co i na co mi to - ale robilem cos nie tak bo mi nie dzialalo a Slawekki sprawdzil (na PW) moje dane, api i hasla i ogarnał całość. Jade za chwile po pracy do domu i bede sprawdzał czy działa.
Dam znac.
Działa - powoli dodaje sobie encje - ale zanim skoncze to pewnie falownik sie wyłączy.
gdzie appSecret to mój appid (otrzymany od solarman)
e-mail to mój mail do logowania do platformy
password to hasło do logowanie do platformy zaszyfrowane przez SHA256.
Tutaj w appid musisz wpisac swoje dane od chinczykow. Jedno to app secret i appid i powinno ruszyc
ten sam bład robilem - i teraz patrze po plikach jakie dostalem od slawka co i jak
Dziękuję koledzy, też mi udało się uruchomić API z AFORE zgodnie ze wskazówkami z tego wątku.
Jest niestety jeden błąd w API, status jest zawsze “GRID” a po wyłączeniu falownika zostaje ostatnia wartość (zazwyczaj kilkadziesiąt Wh).
Muszę sprawdzić czy w logerze nie ma jakiegoś pola ze statusem off-line.
Niemniej idzie to wpiąć w Panel Energia i wszystko widać.
nie znam az tak HA ale moze idzie zrobic “pomocnika” lub cos podobne ze jesli wartosc produkcji bedzie mniejsza niz np 50W i bedzie utrzymywac sie dluzej niz godzine bez zmiany to ustaw 0.
Wiem ze to teoria ale moze ktos wie czy to przejdzie w HA ?
edit:
Dzis cos sie posypło - nie ma danych w HA
Czy to awaria po ich stronie czy cos trzeba poprawiac co jakis czas ?
Witajcie, wie ktoś z was jak należy użyć refresh_token ??
Okazuje się że ten przesłany przez chińczyków ważny jest tylko 60 dni.
Edit:
Sam sobie odpowiem, trzeba wykonać ponownie krok pierwszy całej procedury i wymienić “access_token” na nowy. Niestety operację trzeba powtarzać co 60 dni
Tak przerabiałem zgodnie z instrukcją
Doczytałem wątek, zrobiłem wg kolegi @ Slawekkl i to poszło, mam wygenerowane access_token itd, natomiast przy weryfikacji połączenia z falownikiem pojawia się błąd (punktu 4 instrukcji)
Witam Panowie,
jako świeżak proszę o wyrozumiałość
Wczoraj zainstalowałem HA, doinstalowałem wtyczki do gniazdek, czujników Shelly/tasmota itd. Zainstalowałem też m.in. wtyczkę Solarman (GitHub - StephanJoubert/home_assistant_solarman: Home Assistant component for Solarman collectors used with a variety of inverters.). Jako że mam 2 instalacje PV - jedna starsza na Sofarze (LSW-3) - działa bezproblemowo. Niestety druga to Afore na LSW-5 (BNT003KTL). I Afore najwyraźniej nie jest w niej obsługiwany - próbowałem już chyba wszystkich ustawień. Czy jest jakieś działający sposób na dodanie Afore do HA znając SN i Plant ID? Nakierujecie mnie na jakieś działające aktualnie 2024 roku rozwiązanie?
Hej, rozwiązanie które jest omawiane w tym wątku, cały czas działa. (należy tylko zmienić adresy, też omówione w tym wątku).
Pierwsze co musisz zrobić to napisać do chińczyków o api. (oczywiście trzeba mieć też konto na ich serwerach i tam widzieć swoją instalację). Co jakieś dwa miesiące trzeba odświeżyć klucz. Działa bez problemów cały czas.
Dzień dobry
Mam problem z dodaniem falownika Afore, robiłem wg Waszych instrukcji z tego wątku
Dostałem od chińczyków API ID i API Secret, po wejściu na stronę https://reqbin.com/curl wygenerowałem potrzebne dane.
Połączenie przechodzi test pomyślnie.
Zaimportowałem w NodeRed od @SlawekklSolarmanCopy.json Zmieniłem w nim co trzeba, mam info że jest połączenie z falownikiem.
Stworzyłem plik mqtt.yaml wstawiłem do niego: