Cześć!
Szukam tematu od tygodnia i nic nie mogę znaleźć konkretnego,
Posiadam czujnik AHT20 (czujnik temp + wilgotnosci powietrza) i za nic nie potrafię go dodać do Home Assistant’a.
Zastanawiam się czy ten czujnik jest wgl wspierany przez HA ?
Czujnik jest podłączony bezpośrednio do maliny, i uruchamiając skrypt napisany w python widzę poprawne odczyty temp.
Chciałbym go dodać do HA. Coś doradzicie ?
Dziękuję!
chyba działa tylko teraz jest jako custom component
Cytat This is a spin-off from the original Home Assistant integration which was marked as deprecated and will be removed in Home Assistant Core 2022.6.
Obsługa i2c jest i tak wkrótce wycofywana z HA (i tak istniała tylko na platformie RPi)
Pomijając powyższe i tak nie widzę integracji w HA dla tej rodziny czujników (a nie zostały one jeszcze usunięte z dokumentacji, bo koniec wsparcia I2C był przewidziany dopiero na kwiecień, a usuwanie po okresie przejściowym - w/g informacji w poszczególnych integracjach):
Sugeruję rozwiązanie oparte na jakimś module ESP - tak jak już parę osób pisało.
Dzięki za podpowiedzi. Esp32 udało się skonfigurować z HA.
Korzystając z okazji jeszcze zapytam.
Mając podłączony czujnik o który się ten temat rozchodzi - AHT20, jak go dodać aby był widoczny w HA ?
Rozumiem, że ten plik .yaml muszę edytować i odpowiednią funkcję napisać aby AHT20 był widoczny w HA.
Hej,
Podpowiedzcie proszę jak najłatwiej zrobić korektę dla wyniku odczytu temperatury z czujnika AHT21. Zrobiłem sobie do garażu czujnik jakości powietrza ENS160+AHT21+relay (uruchamiający wentylator) na Wemos D1 mini. Całość mam w obudowie, czujnik pomiary robi ok, ale wartość jest zawyżona (ok +6st) z powodu ciepła wydzielanego przez wemosa. (oczywiście powinienem go przenieść gdzieś dalej, ale chce uniknąć kolejnej obudowy itp, a nie zależy mi na super dokładności z tego czujnika akurat)