Ja tam nie narzekam na ten zabytek. Działa dobrze i stabilnie. Nie potrzebuję stawiać HA na serwerze z Xeonem. 8GB RAM dysk SSD nie pamiętam chyba 250GB
Szanuję takie podejście, do HA nie trzeba Xeona ;D
Kluczowe zasoby są OK, miałem obawy bo ten model swego czasu był standardowo sprzedawany w konfiguracjach bodajże z 1GB lub 2GB RAM i bodajże z dyskiem twardym (a to ma znaczenie w pewnych przypadkach).
Zgłoś issue gdzie trzeba. Czuję w kościach, że to może być związane z niestandardową bazą…
A skoro nie masz nic do stracenia, to możesz usunąć tą integrację i po zrestartowaniu HA ją ponownie dodać z GUI.
Mam info od OPa wątku, że rozwiązaniem się okazał restart systemu HAOS
co swoją drogą miałem tu sugerować, ale pojawiły się inne tematy i przesłoniły kluczowy problem…
Nie jest to pierwszy raz, kiedy w sytuacji, którą jak się wydaje powinien rozwiązać restart samego serwera HA rozwiązaniem jest restart całej maszyny, tu fizycznej, bo mamy HAOS “bare metal”, ale w instalacjach w wirtualizacji oczywiście restartujemy samą VM.
HA działa jako kontener docker na linuxie zainstalowanym na “bare metal” (na linuxie przygotowanym przez deweloperów HA) czyli zasada działa jest “taka sama” jak wirtualna maszyna na wirtualizatorze (np. na Proxmox, ESXi). Też używam starej integracji systemmonitor i na 99% nie będę musiał restartować NUCa żeby to działało poprawnie po zainstalowaniu wersji HA 2024.1.0. NUCa z HAOS nie restartuję od dawna bo nie ma (nie mam) takiej potrzeby:
ale zdaję sobie sprawę, że jak nie działa to najlepiej zrestartować wszystko .
Edit: nie wiem dlaczego czasami tracę czas na sprawdzanie niektórych rzeczy jak:
Przyznaję, że nie chciało mi się kopać by znaleźć starą wersję dokumentacji, więc oparłem wypowiedź najwyraźniej na mojej zawodnej pamięci (pamiętam, że dodawałem punkty montowania w konfiguracji YAML, ale nie pamiętam z jakiego powodu…) i domyśle, że skoro w nowej integracji, gdzie nie ma możliwości konfiguracji nie jest generowany sensor pozbawiony punktu montowania to taka konfiguracja jest nieprawidłowa.
Masz w swojej konfiguracji te opcje bez parametru? Jeśli tak, i faktycznie z tego powodu import przy aktualizacji nie działa to być może jest to breaking change?
Sprawdzone (na bazie disk_use i disk_free), nie jest to breaking change.
Bez wskazania puntu montowania w YAML jest brany pod uwagę /
Zatem nie znamy przyczyny problemu przedstawionego na wstępie…
W kwestii restartów całej maszyny to właśnie dzisiaj była okazja do restartu - aktualizacja HAOS.
I ostatecznie wracając do kwestii faktu, że restart samego HA core nie naprawił sytuacji - prawdopodobnie by wystarczyło kopnąć Supervisora, ale restart systemu jest najłatwiejszy do zrealizowania.
Po update do wersji HA 2024.1.0. wyskoczył komunikat związany z integracją systemmonitor, po usunięciu wpisów w pliku konfiguracyjnym i ponownym restarcie tylko HA (bez HAOS na NUCu), wszystko działa poprawnie - wszystkie encje są, historie encji zachowane .