Panowie (i, pewnie, Panie) którzy dłubali w nodeRED z jego klockami (contrib-satel-integra-integration) do obsługi alarmów Satel, proszę o pomoc.
Mam, zainstalowany i uruchomione własnoręcznie, system alarmowy Satel-a
(integra 64 z różnymi modułami, w tym sieciowym ETHM-1 Plus).
Skonfigurowałem go do własnych potrzeb, uruchomiłem cztery lata temu
i działa bez żadnych kłopotów.
Zacząłem zajmować się HA i nodeRED i w nodeRED znalazłem możliwość połączenia z systemem i obsłużenia Satel-a już nie tylko za pomocą rąk lub aplikacji DLOADX oraz, co dla mnie najważniejsze, zintegrowania go ze sterowaniem w HA.
Pierwsze podejścia zakończyły się sukcesem, napisałem i uruchomiłem procedurki testujące stan wszystkich czujników (okna, drzwi, bramy, rolety itp.) i mam z głowy sprawdzanie tego manipulatorem - działa.
Więc postanowiłem (jako że pierwotnie ustawiłem konfigurację tak, że alarm dezaktywuje się automatycznie, rano) obsłużyć uzbrajanie i rozbrajanie za pomocą nodeRED.
Ale tu kicha, nie potrafię zmusić tych procedur nodeRED-owych do poprawnej pracy i nie rozumiem dlaczego, a autor tego klocka nie odpowiada na zapytanie. Więc, może ktoś z Was już to przeszedł i potrafi mi pomóc
Ustawiam “klocek” encoder tak samo dla sprawdzania stanu alarmu i dla uzbrojenia/rozbrojenia, i w pierwszym przypadku działa a w drugim nie. Doczytałem że należy ustawić “ręcznie” prefixAndUserCode i tego też próbowałem, bez rezultatu.
Czy ktoś z Was to przeszedł i może coś poradzić albo podesłać przykładowy zrzut?