Alarm Satel Integra 64 , uzbrojenia/rozbrojenie

Panowie (i, pewnie, Panie) którzy dłubali w nodeRED z jego klockami (contrib-satel-integra-integration) do obsługi alarmów Satel, proszę o pomoc.

Mam, zainstalowany i uruchomione własnoręcznie, system alarmowy Satel-a
(integra 64 z różnymi modułami, w tym sieciowym ETHM-1 Plus).
Skonfigurowałem go do własnych potrzeb, uruchomiłem cztery lata temu
i działa bez żadnych kłopotów.

Zacząłem zajmować się HA i nodeRED i w nodeRED znalazłem możliwość połączenia z systemem i obsłużenia Satel-a już nie tylko za pomocą rąk lub aplikacji DLOADX oraz, co dla mnie najważniejsze, zintegrowania go ze sterowaniem w HA.

Pierwsze podejścia zakończyły się sukcesem, napisałem i uruchomiłem procedurki testujące stan wszystkich czujników (okna, drzwi, bramy, rolety itp.) i mam z głowy sprawdzanie tego manipulatorem - działa.

Więc postanowiłem (jako że pierwotnie ustawiłem konfigurację tak, że alarm dezaktywuje się automatycznie, rano) obsłużyć uzbrajanie i rozbrajanie za pomocą nodeRED.

Ale tu kicha, nie potrafię zmusić tych procedur nodeRED-owych do poprawnej pracy i nie rozumiem dlaczego, a autor tego klocka nie odpowiada na zapytanie. Więc, może ktoś z Was już to przeszedł i potrafi mi pomóc

Ustawiam “klocek” encoder tak samo dla sprawdzania stanu alarmu i dla uzbrojenia/rozbrojenia, i w pierwszym przypadku działa a w drugim nie. Doczytałem że należy ustawić “ręcznie” prefixAndUserCode i tego też próbowałem, bez rezultatu.

Czy ktoś z Was to przeszedł i może coś poradzić albo podesłać przykładowy zrzut?

Nie mam nie korzystam, ale podstawowym narzędziem jest nod debug z ustawionym na complete msg object

Każde polecenie zmieniające stan systemu wymaga autoryzacji, więc w którymś z nodów musisz ustawić te parametry.

Oczywiście mam to tak ustawione ale odpowiada tak jak chcę (mam tu swoje punkty “śledzenia” i nie wywala żadnych błędów ale np. uzbrojenia nie wykonuje. Jest głębszy sposób śledzenia?

Chyba tylko na samym Satel Integra jeżeli posiada konsole. Ale poszukaj tutaj:

A przez oficjalną integrację Satel Integra - Home Assistant nie próbowałeś:
Alarm control panel: represents the zones (in Polish: “strefa”). Reports its status, and can be used to arm/disarm the partition

Nie, jeszcze nie próbowałem, skupiłem się na nodeRED. A czy ktoś uzbroił/rozbroił intergę za pomocą modułu satela HA?

Nie mam 100% pewności ale chyba wymagane jest wykorzystanie modułu ETHM1 Plus. I ten “Plus” jest tu istotny.

Chyba masz chwilowy zanik pamięci? :wink:

Większość rzeczy zrobisz bezpośrednio w HA, z poziomu Node-RED możesz także uruchamiać akcje w HA.

Nie bardzo, jeśli spojrzysz w odpowiedź “artpc” z przekierowaniem do “Integracja satel - nodee-red-contrib” to zauważysz że to odpowiedź na zawartą tam wątpliwość dotyczącą modułu ETHM-1. W nietrafionym miejscu ale jednak.

Gdy zaś chodzi o “Większość rzeczy zrobisz …” to, tak jak napisałem, spróbuję ale szukam porady kogoś kto to przeszedł praktycznie. Bo z tym hasłem i prefixem coś jest niedopowiedziane.

Wreszcie znalazłem czas i zintegrowałem. Działa poprawnie i da się uzbrajać oraz rozbrajać alarm ale za pomocą paneli kontrolnego, po wpisaniu kodu. Dokładnie tak jak to robię standardowo. Nie umiem znaleźć sposobu na uzbrajanie/rozbrajanie programowe, poprzez np. .yaml, bez wpisywania kodu na panelu kontrolnym…

ja mam dla przykładu uzbrojenie tak - działa poprawnie.
Jedynie musze po kolei uzbrajac/rozbrajać utworzone strefy (te z configuration.yaml) - pewnie da się to zrobić ale nie chciało mi się tracić czasu na to

Psia kość, nie napisałem że jednak znalazłem że trzeba to zrobić tak, jak podajesz! Natomiast jest mała zagadka, mianowicie mam dwie strefy do uzbrojenia i tek klocek jaki pokazujesz da się skonfigurować (add entity) tak, żeby dotyczył kilku stref. Ale to nie działa, chyba brakuje Satel-owi małej chwilki pomiędzy tymi akcjami. Tym bardziej że jak ustawiłem dwa takie klocki (po jednym dla strefy) działa bez pudła.

u mnie to tak wygląda - tez szukałem jak zrobić jednym bloczkiem ale straciłem cierpliwość :wink: