Cześć,
Poszukuje urządzenia które umożliwiło by wpięcie zarządzania roletami zewnętrznymi + czujnikami otwarcia drzwi / okna. BoneIO jest niestety strasznie drogie. Znacie jakieś tańsze alternatywy (nie pisze tutaj o ESP32)
Nie znalazłem żadnego rozwiązania opartego o ESP, które ma zabezpieczenie sprzętowe jak w boneIO ESP Cover:
“Those outputs have special protection and can’t be turned on together.”
Jeżeli Ci nie zależy na tym (i wystarczy prosty Interlocking w ESPHome) to alternatyw jest sporo, np. sterowniki Kincony - Kincony 8 Channel Relay Board (KC868-A8), używam tych sterowników z ESPHome ale nie do sterowania roletami.
To źle szukałeś, a w zasadzie nie analizowałeś możliwości tego co masz.
Twój A-8 daje 100% zabezpieczenia sprzętowo przed podaniem fazy na oba kierunki jednocześnie.
Podrzucisz jakiś schemat?
Też jestem ciekaw jakie jest tam zabezpieczenie sprzętowe.
Typowa odpowiedź “specjalisty” (z całym szacunkiem dla wszystkich specjalistów): “da się ale nie powiem” (nie podzielę sie rozwiązaniem, “jestem mądrzejszy od Ciebie”). Takie wypowiedzi niczego nie wnoszą w pomaganiu sobie, dzieleniu sie wiedzą i proponuję unikać takiego zachowania.
Diabeł tkwi w szczegółach wypowiedzi, które dokładnie opisałem “Nie znalazłem żadnego rozwiązania opartego o ESP, które ma zabezpieczenie sprzętowe jak w BONEIO ESP COVER”, zaznacze jeszcze raz “jak w BONEIO ESP COVER”. Mój KC868-A8 nie ma tu nic do rzeczy i nie powinien być w ogóle porównywany do boneIO w tej kwestii.
Możliwości zabezpieczenia jest kilka, jedno z nich np. na podstawie materiałów dostępnych na montersi.pl :
Każde rozwiązanie ma swoje wady i zalety.
Tego nigdzie nie napisałem, a nie wstawiłem schematu, bo pisałem z tel.
Odniosłem się tylko do tego
bo wcale nie trzeba poprzestać na interlocking, o czym sam nas przekonałeś wstawiając schemat nr 1.
Nie chcę się czepiać, ale skoro jesteś taki perfekcyjny, to dlaczego nie napisałeś jakie to wady ma rozwiązanie ze schematu 1 ?
Napisać że ma wady i zalety każdy potrafi.
A tak poza tym Wesołych Świąt
Reasumując muszę kupić BONEIO ESP COVER
Zdrowych i spokojnych świąt
@macek @isom1266 byłem świecie przekonany, że A8 ma przekaźniki SPST a nie SPDT (lub wyprowadzone tylko COM + NO, tak jak niektóre inne konstrukcje tego samego producenta).
@ozzinse nie wiem - ten wątek to miała być zarzutka?
ani BoneIO ESP COVER ani KINCONY KC868-A8 nie spełniają twojego kluczowego wymagania polegającego na niezawieraniu MCU Espressif
więc może bardziej sprecyzuj swoją wizję…
(w ogóle jeszcze jakiś producent używa flash NOR zamiast znacznie tańszych NAND we współczesnych MCU do zastosowań powszechnego użytku?)
a SmartBoB? Patrzyłeś na to rozwiązanie?
Nie ale sprawdzę. Dziękuję