Ja kupuje od tego pana https://allegro.pl/oferta/cc2531zigbee2mqtt-z-antena-ebook-gratis-9557061990
Nie miałem jakiś problemu z tym modułem. (Nie Reklamuje )
ma jeszcze inne moduły .
Na FB odpisywał z pewnym opóźnieniem, ale odpisuje. Nie miałem żadnych problemów z kontaktem i dogadaniem szczegółów.
@artpc produkt który reklamujesz nijak się ma do CC2652P, zresztą tytuł tego wątku to Alternatywa dla CC2531
Dzięki za namiary. Napisałem na FB oraz na maila. Czekam na odpowiedź
Chcę kupić koordynator który podłączony do HA (na Proxmoksie) będzie działał stabilnie. Mam nadzieję, że CC2652P to dobry wybór. Konfigurację Smart Home planuję oprzeć o MQTT tak abym mógł sterować światłem oraz temperaturą (termostaty Moes).
To bardzo dobra wiadomość Myślałem też o Conbee II ale sporo osób poleca CC2552P więc wybór padł na to drugie.
A jaka jest cena CC2652P? Nikt tym się nie chwali. Też kupiłeś od Grzegorza Sterniczuka?
Wygląda na jakąś z routera z Wi-Fi, ale zawsze można użyć innej. Przydałaby się jeszcze obudowa, tak wogole to dzięki za zdjęcia produktu. Nie widać tam PINow do programowania, jak to się programuje? Bezpośrednio z USB?
Napisałem rano maila do Grzegorza, przed chwilą dostałem odpowiedź i od razu zamówiłem:
CC2652P (a nie CC2552P literówka? ) z portem RP-SMA i anteną w zestawie, obudowa druk 3D, InPost paczkomat. Jak przyjdzie to się pochwale
Zdradzisz cenę zamówienia?
Fajnie ze układ działa dobrze, Bo dokładnie na tym układzie będę budował sobie dongla/mydelniczkę do ZigBee.
W żargonie informatycznym “dongle” do urządzenie wpinane do innego czyli nie działa “samodzielnie”, a “mydelniczka” to urządzenie “samodzielne”, czego się można spodziewać po Twoim układzie?
/ - alternatywa, jeszcze nie zdecydowałem
Koordynator ZigBee CC2652P: 138 zł netto
Obudowa druk 3D: 10 zł netto
Wysyłka InPost: 9,75 zł netto
Razem 194,03 zł brutto.
Przesyłkę otrzymałem i CC2652P prezentuje się jak na zdjęciach. Obudowa ładnie wydrukowana, wszystko elegancji spasowane. Na dniach podłączę do serwera. Mam tylko jeden problem… nie mam żadnych urządzeń Zigbee
Potwierdzam, można nabyć u mnie CC2652P. Kontakt przez FB lub e-mailem zigbee@sternicz.uk. Wystawiam FVAT.
Mam kilka pytań technicznych odnośnie tego sticka:
- w jaki sposób flashuje się taki stick?
- jakie są różnice między CC2652P a CC2652R/CC2652RB?
Pierwsze flashowanie, które wykonuję przed sprzedażą np. poprzez Segger J-Link. Kolejne to użycie wbudowanego bootloadera po serialu (tryb BSL). W praktyce sprowadza się to do przytrzymania przycisku “flash” i nacisnięciu “reset” w tym czasie, potem używa się oprogramowania do wgrania nowego firmware.
Różnice są takie że wersja z RB od wersji R różni się tym że ma wbudowany rezonator (nie wymaga kwarcu). Natomiast wersja P ma wbudowany wzmacniacz mocy i w związku z tym ma najlepszy zasięg z tych trzech układów scalonych.
No i dowiedziałem się co kupiłem
@Grzegorz_Sterniczuk czy CC2652P co jakiś czas należy “aktualizować” wgrywając do niego nowy firmware? Jak to wygląda w praktyce?
A prościej, czy flashowanie wymaga dodatkowego układu (USB to UART converters) czy można bezpośrednio przez USB?
@macek Myślę, że tak, ale w sumie @Grzegorz_Sterniczuk jest z pewnością bardziej zorientowany, przy okazji mała garść linków na ten i zbliżone tematy (bo tak mi świtało, że widziałem to na modkam.ru)
Że tak ale co? Moje pytanie jest warunkowe : czy flashowanie wymaga dodatkowego układu (USB to UART converter), czy można bezpośrednio przez USB?
Z czasem człowiek nabiera doświadczenia i lenistwa dlatego nie chce mi się już “bawić” w jakieś programatory itd, flashowanie przez USB to normalność.