Analiza zachowania w łazience

Wiele postów widziałem, jak sprawdzić obecność w łazience, aby załączyć/wyłączyć automatycznie światła. Ja mam inne zagadnienie i proszę o wypowiedzi, jeśli ktoś to jakoś u siebie uruchomił, jakie ma przemyślenia. Jak uruchomił, albo nie. Zdefiniować może kilka zachowań w łazience i pod te zachowania chcę sterować wentylatorami. Mam rekuperację i ona wyciąga powietrze z łazienki, ale nie ma potrzeby, aby wyłączać po wizycie w łazience rekuperator na pełna moc dla całego domu, choć to wydaje się najprostsze. Wymyśliłem, że wrzucę szeregowo wentylator sterowany 0-10V w kanał zasysający i w zależności od tego co się dzieje w łazience będę mu zwiększał wydajność od razu, albo później. Mam te jeden nawiew powietrza bezpośrednio na ręczniki. Mam w dyspozycji miernik do badania wydajności wentylacji więc mam jak sprawdzić w której części domu ile powietrza wchodzi, a ile wychodzi. Nie ma więc obawy, że z łazienki będzie wyrzucane powietrze na korytarz. Zachowania w łazience wydeukowałem, że są następujące:

1. Chwilowe wejście do umycia rąk.
  2. Prysznic.
  3. Muszla ustępowa.

W przypadku 2, wentylatorów bym nie zmianiał do czasu opuszczenia łazienki, a później nieco więcej niż zwykle wentylować do czasu wysuszenia ręczników (czujnikiem, lub czasowo na podstawie obserwacji).

Ad.3 - wentylacja nawiewno wywiewna w trakcie, nieco zwiększona ale nie za bardzo i zwiększona do granic możliwości czasowo po opuszczeniu łazienki.

Ad.1 - bez zmian w układzie wentylacji.

I teraz jak wyczaić czy mamy do czynienia z 1, 2 czy 3.

Przysznic wymyśliłem, że wyczaje czujnikiem temperatury odpływu z pod prysznica.

Umywalke - czujnik temperatury odpływu z pod umywalki.

Kibelek - został mi się tylko pomysł na czujnik ruchu w pobliżu muszli. Jeszcze myślałem nad czujnikiem poziomu wody w spłuczce, ale to już, że tak powiem “po ptokach” a trzeba już wczesniej wentylować.

Proszę o dyskusje co wam się sprawdziło, a co nie.

Mam dwie łazienki, w obu dostęp do odpływów. druga w budowie będzie z odsysaniem powietrza bezpośrednio z muszli ustępowej.

Tu bym użył radaru, ale jeśli chodzi o doświadczenie, to nie nie stosuję tego w praktyce.

Jeśli dbacie o zamykanie deski po , to można dać kontaktron zigbee , jak nie to tensometr pod muszlę , tyle że najlepiej przed montażem muszli to zrobić . Jak wisząca to w dolnej części :slight_smile:

1 polubienie

Generalnie jak dobrze pójdzie, to będę chciał badać poziom wody z zbiorniku na deszczówkę, najłatwiej wówczas to samo rozwiązanie. Coś konkretnego polecasz?

Tu to bym raczej użył ultradźwięki, radary są dedykowane do wykrywania ludzi.

Miałem na myśli to (w testach wychodzi sensownie, ale nie przeszedłem do praktycznego wykorzystania)

są też gotowe konstrukcje - poszukaj po forum.

Z praktyki , ultradzwięki się nie sprawdziły, to samo laser , zamontowałem trzy czujniki pływakowe na max , środek , i min . Wystarczy i działa niezawodnie

2 polubienia

Spróbuj platform: bayesian Obserwacja stanu wielu czujników i na podstawie ich stanu oszacowanie prawdopodobieństwa wystąpienia zdarzenia.

Pozwala to na wykrywanie złożonych zdarzeń, które mogą nie być łatwo obserwowalne, np. gotowanie, branie prysznica, położenie się w łóżku, rozpoczęcie porannych czynności itp. Można to również wykorzystać w celu uzyskania większej pewności co do zdarzeń, które można bezpośrednio zaobserwować , ale dla których czujniki mogą być zawodne, np. obecność.

https://www.home-assistant.io/integrations/bayesian/

http://peterhajas.com/blog/in_bed_bayesian.html