witam. jestem nowy w home assistance i teoretycznie coś tam zgrałem, ale pojawił się problem jak zrobić automatyzację gdzie sensorem jest czujnik ruchu a odbiornikiem gniazdko które zasila ledy. do pewnego momentu jestem w stanie to zrobić problem pojawia się gdyż nie wiem zrobić żeby gniazdko po każdym wyzwoleniu działało tylko 2 minuty
Trzeba zastosować opóźnienie:
Najprostszy sposób: Automatyzacja z “Wait for time to pass”
Wyzwalacz (Trigger): Wybierz swój czujnik ruchu i ustaw stan na Wykryto ruch (lub on).
Akcja (Action):
Dodaj akcję: Włącz gniazdko.
Dodaj kolejną akcję: Czekaj na upływ czasu (Wait for time to pass) i wpisz czas do wyłączenia.
Dodaj ostatnią akcję: Wyłącz gniazdko.
Powyższa metoda ma jedną wadę: jeśli będziesz machać ręką przed czujnikiem przez 5 minut, światło i tak zgaśnie po 2 minutach od pierwszego wykrycia.
Sposób bardziej PRO:
Aby licznik zerował się i odliczał od nowa przy każdym ruchu, musisz zmienić jeden szczegół:
W edytorze automatyzacji kliknij trzy kropki w prawym górnym rogu.
Wybierz Tryb pracy (Mode) i zmień go na Uruchom ponownie (Restart).
Dzięki temu, każde kolejne wykrycie ruchu “zabija” starą automatyzację i zaczyna odliczanie 2 minut od zera.
Większość czujników ruchu (szczególnie tych na Zigbee/Bluetooth) po wykryciu ruchu zasypia na ok. 30-90 sekund, żeby oszczędzać baterię. Nie zdziw się, jeśli czujnik nie zareaguje natychmiast po tym, jak raz go wzbudziłeś.
Możesz dodać warunek (Condition), aby światło zapalało się tylko po zachodzie słońca lub gdy jest ciemno – inaczej gniazdko będzie niepotrzebnie się świecić w środku dnia. Raczej czujniki ruchu typu PiR jeśli takiego używasz mają czujnik światla/zmierzchu czy jak kto woli i na tej podstawie możesz też to zrobić.
Osobiście korzystam z gotowego Blueprinta Sensor Light - Motion Sensor
Import Blueprint przez link
na forum autora Blacky lub z GitHub.
Automatyzacja posiada wiele opcji konfiguracji, włączasz tylko te które potrzebujesz.
Czujnik ruchu.
Oswietlenie.
Time Delay, po jakim czasie ma się wyłączyć oświetlenie gdy obecność nie jest wykrywana, należy brać też pod uwagę ustawienia samego czujnika ruchu który może mieć opcję podtrzymywania stanu
occupancy przez zdefiniowany czas.
Bypass Options, pozwala na wyłączenie automatyzacji gdy robimy coś poza zasięgiem czujnika ruchu.
Dziękuję, wszystko działa sprawnie, ale gdzieś tam urodził mi się kolejny problem, tym razem z harmonogramem. Zainstalowałem z HACS scheduler-component i scheduler-card i jakoś nie potrafię tego uruchomić, nie potrafię tego znaleźć w HA. Samo scheduler-componen jest ale scheduler-card nie potrafię znaleźć - może jakaś pomoc?
Podstawową zasadą na forum jest - jeden problem → jeden temat.
Zanim założysz nowy temat dobrze jest upewnić się, że już podobny nie istnieje.
Polecam wyszukiwanie po tagach:
harmonogram
Scheduler Card - warunkowanie - Home Assistant / Integracje - ArturHome
Ja za…nie mogę zgrać czujnika i przełącznika. Skorzystałem z gotowej automatyzacji, ale …mój mały móżdzek chyba nie ogarnia . Chcę wykorzystać czujnik ruchu 24G Mm Wave Zigbee w ten sposób, żeby działał nawet wtedy kiedy “przypadkowo” włączę światło przełącznikiem fizycznym. W chwili obecenie mam: Przełącznik monostabilny shelly, i czujnik ruchu zigbee. Jeśli uruchomię automatyzację pod czujnik to w momencie użycia przełącznika wszystko trafia… Nie wiem już jak w HA uruchomić i dokładnie wskazać co i gdzie ma być, żeby działała całość tj. “wchodzę” działają czujki, wychodzę wyłączają światło. Omyłkowo włączam fizycznie przełącznik światła , ale nie powoduje to wyłączenia automatyzacji. Może zawile tłumaczę, ale jestem samoukiem.
A czym załączasz światło ręcznie? Co jest twoim oświetleniem?
Z tego tłumaczenia wygląda, że wystarczy automatyzacja, która wyłączy światło po n sec po ustaniu ruchu.
Druga (zabezpieczenie) wyłączy zawsze po przypadkowym włączeniu - bez naruszenia czujki po czasie dłuższym niż dla czujki.
Trudno będzie ogarnąć to jako jedna automatyzacja ale proces można rozbić na kilka elementarnych.
Skąd takie rozmnożenie tego samego tematu?!
przełacznik monostabilny-dzwonkowy shelly, ponieważ mam wszystkie przełaczniki oswietleniowe pod Shelly.