Korzystacie z tej karty?
Kilka lat temu jej się przyglądałem, z jakiegoś powodu nie użyłem. Teraz jednak wróciłem i uważam ją za przydatną.
To nie jest jakiś skomplikowany instrument, ale podzielę się z Wami pewnym doświadczeniem.
Np. możliwość kolorowania tekstu - niby nic, ale warto wiedzieć że można, wzbogaca to nieco widoczność planu i akcji.
Dla mnie od początku użycia tej karty ważne było pytanie, co znaczy “przedział czasu”, w którym ustawiam załączenie urządzenia. Czy harmonogram ponowi takie załączenie, kiedy w czasie trwania tego okna to urządzenie zostanie wyłączone “z ręki”?
Otóż nie. Co ma dobre i złe strony. No ale ok, jest jak jest.
Natomiast ciekawa jest opcja warunkowania - można uruchomienie urządzenia uzależnić w oparciu o stan innego urządzenia/sensora.
A zatem uruchomienie nastąpi od razu, od początku rozpoczęcia tego przedziału w harmonogramie ale tylko wtedy, kiedy podany warunek jest spełniony.
I tu niezwykle silna rzecz - ten warunek może być stale monitorowany przez harmonogram, więc o o ile on zostanie spełniony nawet później, to harmonogram się wyzwoli.
Przykład użycia?
mam zdefiniowany sensor binarny, którego stan “on/off” wyznaczam na podstawie danych wejściowych dwóch podanych godzin (input_datetime) i czujnika natężenia światła.
Chodzi o to, że chcę np. włączać/wyłączać oświetlenie zewnętrzne, więc podaję godziny np. 16.30-18.00. Ale badam czujnikiem natężenia oświetlenia, czy nie jest za jasno żeby już to oświetlenie włączać.
Stąd ten binarny sensor przyjmie wartość “on” tylko wtedy, kiedy jest zadane okno czasowe i wartość luxów, jaką sobie też w parametrach ustaliłem.
teraz w karcie schedulera ustawiam ten przedział czasowy 16.30-18.00 i warunek uruchomienia “binary_sensor.check_lux_level = 0”. I teraz najważniejsze - przy warunku trzeba wybrać opcję “Ponownie sprawdzaj przy zmianie warunków”. Właśnie ta opcja sprawi, że harmonogram będzie czuwał, zauważy zmianę wartości tego sensora i wtedy wykona działanie wskazane dla tej części harmonogramu.
w efekcie światła załączają się mniej więcej o tej porze (między 16:30 a 18), którą zadysponowałem, ale w pewnej różnicy czasu wynikającej z faktycznego poziomu jasności na zewnątrz.
Dokładnie tę samą metodę wykorzystuję tworząc sobie “harmonogram cykliczny”. Ustawiam zadany przedział czasu w harmonogramie, wskazuję jako działanie wykonywanie jakiegoś skryptu.
I znów mam pomocniczy (template) sensor binarny, który co zadany interwał czasu ustawia się na stan “on”. A to zauważa harmonogram, i wykonuje przydzielony mu skrypt.
Poniżej obrazek, jak to u mnie wygląda i przykładowy kod, jak kolorować teksty.
To jest ciekawe, że nie wszystko widać i da się konfigurować w yaml.
Dla tej karty, o która pytasz, są zdefiniowane 4 harmonogramy. A w kodzie widać to, co widać
Wciągnąłeś mnie w tę zabawę w kolory
Poszedłem nieco dalej - kolor tła zależny od statusu harmonogramu (czy jest wł. czy wył.).
Próbowałem chwilę dodać trzeci stan i kolor, tj. “aktualnie w slocie”. Myślałem że oprę się na atrybucie current_slot, ale tu w zasadzie wszędzie mam null co nie zgadza się ze stanem faktycznym. Odpuściłem. Wyróżnienie harmonogramów na te, które są aktywne i na nieaktywne, już mi daje jakiś fun.
Ta card mod robi już niezłe bajery. Potem mocniej sięgnąłem do custom button card. No tutaj to już kompletne cuda można realizować.
Nawet nie ukrywam, że sięgnąłem po AI - minęły już czasy, że samodzielnie przedzierałem się przez każdy błąd logiczny czy składniowy. Jest dostępne narzędzie - korzystam z niego.
Oto jeden z efektów (kolory coś znaczą - albo temperatura poniżej założeń albo czujnik raportował ostatnio >1h):
Cieszę się że dałem ci motywację. Jak już korzystasz z custom button card to zainteresuje cię template: gdzie definiuje się wszelkie ustawienia, ikony, wygląd w zdefiniowanym formacie w pliku: