Korzystacie z tej karty?
Kilka lat temu jej się przyglądałem, z jakiegoś powodu nie użyłem. Teraz jednak wróciłem i uważam ją za przydatną.
To nie jest jakiś skomplikowany instrument, ale podzielę się z Wami pewnym doświadczeniem.
Np. możliwość kolorowania tekstu - niby nic, ale warto wiedzieć że można, wzbogaca to nieco widoczność planu i akcji.
Dla mnie od początku użycia tej karty ważne było pytanie, co znaczy “przedział czasu”, w którym ustawiam załączenie urządzenia. Czy harmonogram ponowi takie załączenie, kiedy w czasie trwania tego okna to urządzenie zostanie wyłączone “z ręki”?
Otóż nie. Co ma dobre i złe strony. No ale ok, jest jak jest.
Natomiast ciekawa jest opcja warunkowania - można uruchomienie urządzenia uzależnić w oparciu o stan innego urządzenia/sensora.
A zatem uruchomienie nastąpi od razu, od początku rozpoczęcia tego przedziału w harmonogramie ale tylko wtedy, kiedy podany warunek jest spełniony.
I tu niezwykle silna rzecz - ten warunek może być stale monitorowany przez harmonogram, więc o o ile on zostanie spełniony nawet później, to harmonogram się wyzwoli.
Przykład użycia?
- mam zdefiniowany sensor binarny, którego stan “on/off” wyznaczam na podstawie danych wejściowych dwóch podanych godzin (input_datetime) i czujnika natężenia światła.
Chodzi o to, że chcę np. włączać/wyłączać oświetlenie zewnętrzne, więc podaję godziny np. 16.30-18.00. Ale badam czujnikiem natężenia oświetlenia, czy nie jest za jasno żeby już to oświetlenie włączać.
Stąd ten binarny sensor przyjmie wartość “on” tylko wtedy, kiedy jest zadane okno czasowe i wartość luxów, jaką sobie też w parametrach ustaliłem. - teraz w karcie schedulera ustawiam ten przedział czasowy 16.30-18.00 i warunek uruchomienia “binary_sensor.check_lux_level = 0”. I teraz najważniejsze - przy warunku trzeba wybrać opcję “Ponownie sprawdzaj przy zmianie warunków”. Właśnie ta opcja sprawi, że harmonogram będzie czuwał, zauważy zmianę wartości tego sensora i wtedy wykona działanie wskazane dla tej części harmonogramu.
- w efekcie światła załączają się mniej więcej o tej porze (między 16:30 a 18), którą zadysponowałem, ale w pewnej różnicy czasu wynikającej z faktycznego poziomu jasności na zewnątrz.
Dokładnie tę samą metodę wykorzystuję tworząc sobie “harmonogram cykliczny”. Ustawiam zadany przedział czasu w harmonogramie, wskazuję jako działanie wykonywanie jakiegoś skryptu.
I znów mam pomocniczy (template) sensor binarny, który co zadany interwał czasu ustawia się na stan “on”. A to zauważa harmonogram, i wykonuje przydzielony mu skrypt.
Poniżej obrazek, jak to u mnie wygląda i przykładowy kod, jak kolorować teksty.
type: custom:scheduler-card
discover_existing: false
include:
- binary_sensor.harm_warunek_osw_kuchnia_wieczor
- light.milight_kuchnia
display_options:
secondary_info:
- <i><b><h style=color:cyan>{time}</b></i>
primary_info:
- <i><b><h style=color:orange>{name} {action}</style></b></i>
title: Kuchnia