tam musisz w nodzie debug włączyć cały obiekt i sobie odnaleźć ten atrybut i przekopiować ścieżkę do niego tymi ikonkami na panelu wiadomości debug. Na tym załączonym filmie to wyjaśniam.
Prośba o podpowiedź, jaki powinien być zapis przy tworzeniu encji z atrybutu encji, gdy mamy:
encja: binary_sensor.e_niro_data
atrybut: attributes.vehicle_data.vehicleStatus.evStatus.reservChargeInfos.targetSOClist[0].targetSOClevel
Chodzi mi o linię: value_template: “{{ state_attr(‘nazwa_encji_z_atrybutem’, ‘nazwa_atrybutu’) }}”
Edit:
już doszedłem, ma być: value_template: “{{ state_attr(‘binary_sensor.e_niro_data’, ‘vehicle_data’)[‘vehicleStatus’][‘evStatus’][‘reservChargeInfos’][‘targetSOClist’][0][‘targetSOClevel’] }}”
Panowie, odświeżam kotleta, nie wiem czy teraz funkcje nazywają się inaczej czy są w innych miejscach ale za grzyba nie mogę w ND wyciągnąć atrybutu stanu baterii z encji kosiarki, chodzi mi o to ze kosiarka rusza dopiero gdy bateria jest 100%. Tylko bardzo proszę o wskazówki jak dla idioty
Napewno? Kosisz trawę, bateria spada do 95%, na chwilę wyłączasz kosiarkę i już nie ruszy? Trzeba doładować do 100% żeby kosić dalej? Przecież to jest “glupie”. Coś tu wg mnie nie pasuje.
Komunikat o starcie kosiarka otrzyma raz - kiedy bateria jest 100% oraz kiedy czujnik deszczu nie stwierdził deszczu, oraz kiedy jej aktualny stan to zadokowanie. To jaki stan baterii ma w między czasie nie jest już istotne, bo nadal można ją uruchomić ręcznie itp, itd .
@krskrab Ok a gdzie to dodać ? w configuration.yaml?
Niestety wywala mi błąd jak to dodaje. Invalid config for [sensor]: required key not provided @ data[‘platform’]. Got None. (See /config/configuration.yaml, line 26).
File Editor pokazuje że plik jest poprawny … developer tools po sprawdzeniu konfiguracji wywala to co W/w