Po długich poszukiwaniach i zapoznaniu się z kilkoma różnymi wariantami podłączenia tego, ciekawymi układami np. Programowany przekaźnik czasowy PCS-533 z komunikacją bezprzewodową NFC , nie znalazłem niczego sensownego dlatego zdecydowałem, że ogarne to na Shelly 2.5 i oprogramowaniu ESPHome.
Na razie czysto teoretycznie:
Shelly 2.5 podłaczone do zasilania ~230V, do zacisku SW2 podłączonw wyjście czujnika ruchu PIR - oznaczane jako L’ (PIR zasilany również ~230V), żarówka podłączona do zacisku O1. Czujnik PIR działa jak przekaźnik z opóźnionym wyłączeniem czyli wykrycie ruchu włącza obwód wyjściowy L’, po ustaniu ruchu, po ustawionym czasie następuje wyłaczenie obwodu wyjściowego, takie działanie w ESPHome można zapisać jako:
# basic config
substitutions:
devicename: shelly_25
inputname: sw
outputname: relay
[...]
binary_sensor:
- platform: gpio
pin:
number: GPIO5
name: ${devicename} ${inputname}2
device_class: motion
on_press:
then:
- switch.turn_on: ${devicename}{outputname}1
on_release:
then:
# When using a lambda call, you should return the delay value in milliseconds.
- delay: !lambda return id(number_id).state *1000;
- switch.turn_off: ${devicename}{outputname}1
switch:
- platform: gpio
id: ${devicename}{outputname}1
name: ${devicename} {outputname}1
pin: GPIO4
icon: "mdi:electric-switch"
restore_mode: RESTORE_DEFAULT_OFF
number:
- platform: template
name: "Template number"
id: number_id
unit_of_measurement: "s"
optimistic: true
restore_value: true
min_value: 5
max_value: 60
step: 1
Pomocnicza zmienna template numer
określa po jakim dodatkowym czasie po wyłaczeniu czujnika PIR, światło ma zostać wyłączone.
“Automat schodowy” działa niezależnie od HA, wszystkim można sterować z poziomu ESPHome, np. ustawić wartość zmiennej:
ale dzięki integracji z HA mamy nieograniczone możliwości zabawy .
Do rozwiązania pozostaje zamontowanie Shelly 2.5 w rozdzielnicy na szynie DIN ale są już do tego obudowy druku 3D. Alternatywą jest Shelly Pro 2PM v.1 - takie Shelly 2.5 ale już w obudowie DIN, niestety trochę kosztuje.
Wykorzystane źródła: Shelly 2.5 | ESPHome-Devices
UWAGA: post będzie na bieżąco uaktualniany, pozostaje mi dopisać konfigurację do obsługi przycisków dzwonkowych.