Automatyzacja dotycząca przekroczenia 253V przez 10 min

Witam
Chciałbym zrobić (dla mnie zbyt trudną) automatyzację, która będzie odwzorowywać zasadę wyłączania się falownika:
Jeżeli napięcie na fazie L1, L2, L3 przekroczy wartość 253V i te przekroczenia będą się powtarzać w przeciągu 10 minut to wówczas falownik się wyłacza zgodnie z normą.

Przykład: przekroczenie 253V wystąpiło o- 12:00 (następuje odliczanie 10min), 12:06, 210 (wyłączenie falownika).

Chodzi mi o jakiś licznik 10 minutowy dla każdej z faz, abym mógł na podstawie tego licznika uruchomić jakąś automatyzacje, która mi włączy grzałke na 8 minut, powodując obnizenie napiecia.

Napięcia jestem w stanie zczytywać z shelly 3em (interwał 1s) oraz z falownika (interwał 10s)

Do zrobienia w HA dość prosto ale mam pytanie wyprzedzające, czy nie chciałbyś mieć takiej automatyzacji w samym urządzeniu jeśli okaże się, że to możliwe? Chodzi o o mijanie pośredników w formie HA i co tam jeszcze masz po drodze…

No też by było fajnie, móc zrobić to na gniazdku z wgraną tasmotą (o ile to możliwe)

Jest do zrobienia w Tasmota za pomocą reguł.

Nie zapominajcie, że mamy 3 fazy do kontroli.
Trudno będzie dobrać takie autonomiczne combo.

liczę średnią z 10 minut wykorzystując:

- platform: filter
    name: Napięcie średnie z 10 minut L3
    entity_id: sensor.faza_l3_napiecie
    filters:
      - filter: time_simple_moving_average
        window_size: "00:10"
        precision: 2

i jak średnia się zbliża do 253V i napięcie przekracza 253V włączam grzałkę.

1 polubienie

Wydaje mi się, że można też użyć gotowca w formie pomocnika “sensor progowy”. W samej automtyzacji dodać zwłokę wedle uznania.

sensor:
  - platform: derivative # will be positive for rising temperatures and negative for falling temperatures
    source: sensor.temperature
    unit_time: min
    name: temperature derivative
    time_window: 00:05:00
binary_sensor:
  - platform: threshold # will switch state not at 0°C/min but 0.1°C/min or -0.1°C/min depending on the current state of the sensor, respectively
    entity_id: sensor.temperature_derivative
    upper: 0
    hysteresis: 0.1 # sensor
    name: temperature rising

@shoties - czego używasz do odczytu napięć poszczególnych faz? Co załącza grzałkę, a może grzałki?

Może taka automatyzacja

description: ""
mode: single
trigger:
  - platform: numeric_state
    entity_id:
      - sensor.electricity_meter_voltage_phase_1
    for:
      hours: 0
      minutes: 10
      seconds: 0
    above: 253
condition: []
action:
  - type: turn_on
    device_id: c51fce2e8c1a9b606fb342785cc04a97
    entity_id: efbf7d021cb2038ea5af50a78c666abd
    domain: switch
  - delay:
      minutes: 8
      seconds: 0
      milliseconds: 0
  - type: turn_off
    device_id: c51fce2e8c1a9b606fb342785cc04a97
    entity_id: efbf7d021cb2038ea5af50a78c666abd
    domain: switch

osobiście dał bym napięcie 252

Algorytm falownika falownika jest trochę inny, timer jest jeden i mierzy gdy choć jedna z faz ma przekroczenie. Nawet gdy występować będzie przez 5min kolejno dla każdej fazy falownik i tak się wyłączy. Reasumując nie można rozpatrywać każdej fazy osobno.
Trochę teoretycznej rozkminki jest w temacie.

3 polubienia

Ja mam takie coś zrobione ale na node red , zresztą jest tu na forum flow do tego

shelly 3em

Panowie, myśle że jestem bliski stworzenia tej automatyzacji.
Idea jest taka - nie chodzi o to że rozwiąże to średnia z 10 minut, czy też napięcie powyżej utrzymuje się powyżej 253V - bo takie coś u mnie nie wystepuje, tylko chodzi o taki scenariusz - tak sie wyłącza falownik - przykład:
Jeżeli w ciągu 10 minut wystąpią co najmniej dwa przekroczenia wartości 253V to falownik sie wyłacza - chodzi wiec o timer który będzie pokazywał odliczanie, że jeżeli pojawi się raz przekroczenie, to przez 10 minut musi coś zostać włączone (grzałka), a po 10 minutach wyłączyć.

Zrobiłem pomocnika timer, który startuje mi odliczanie od 10 minut i automatyzacja go uruchamia, natomiast druga automatyzacja resetująca timer nie chce go resetować:

alias: minutnik L1
trigger:
    entity_id:
      - sensor.shelly_channel_a_voltage
    above: 253
condition: []
action:
  - service: timer.start
    metadata: {}
    data: {}
    target:
      entity_id: timer.faza_1_minutnik
mode: restart

alias: minutnik L1 reset
trigger:
    entity_id:
      - sensor.shelly_channel_a_voltage
    for:
      minutes: 9
      seconds: 55
    below: 253
    above: 230
condition:
  - condition: state
    entity_id: timer.faza_1_minutnik
    state: active
    enabled: false
action:
  - service: timer.cancel
    target:
      entity_id:
        - timer.faza_1_minutnik
    data: {}
mode: restart
1 polubienie

Dla mnie te automatyzacje w ha to czarna magia, w node red jakoś wszystko jest proste j przejrzyste, sprawdź ten flow z forum na node red

1 polubienie

Witam
Moja automatyzacja polega na zbijaniu napięcia powyżej 253V 5min średniego każdej fazy do poniżej 250V plus także z falownika 10min. Sterowane Tasmotą styczniki z grzałką 6kW po 2kW na fazę.
W Nod Red To mniej więcej tak.

1 polubienie