Automatyzacja kotłowni na bazie ESPHome

Budowa tych MCU jest nieco inna, Chińczycy wprawdzie nie zdradzają szczegółów technicznych, ale kluczowa tutaj krosownica GPIO jest całkowicie inna.

Przeglądając ten projekt

Doszedłem do wniosku że można regulować moc grzałki przy pomocy ESPHOME
przy pomocy :
0-3V to 4-20mA voltage to current converter
SSR 25A 4-20mA

konfiguracja ESPHOME

output:
  - platform: esp8266_pwm
    pin: D1
    frequency: 1000 Hz
    id: pwm_output

globals:
  - id: heat_set_percent
    type: float
    # restore_value: yes
    initial_value: '0'  # 0..100

sensor:
  - platform: homeassistant
    entity_id: input_number.moc_grzalki_cwu
    id: ha_heat_set_input
    internal: true
    accuracy_decimals: 0
    on_value:
      then:
        - lambda: |-
            id(heat_set_percent) = x;
            id(heat_set_value_sensor).publish_state(x);

- platform: template
    name: "Moc grzałki CWU ESP"
    id: heat_set_value_sensor
    lambda: 'return id(heat_set_percent);'
    update_interval: 60s
    unit_of_measurement: "%"
    accuracy_decimals: 0
    icon: "mdi:pulse"
    on_value:
      then:
        - lambda: |-
            id(pwm_output).set_level(x/100);

w HA trzeba utworzyć pomocnika → Numer
Nazwa Moc grzałki CWU
suwak
minimalna wartość 0
maksymalna wartość 100
jednostka miary %

Jeszcze nie testowane ale powinno być ok
Napięcie wyjściowe D1 to 33.3 mV do 3.3V
Płynna regulacja

3 polubienia

Dzięki Wam, Koledzy udało mi się zrobić sterownik do kotła CO: Sterowanie trzema pompami, wentylatorem kominowym, wentylatorem dopływu powietrza, odczytami temperatur, sterowaniem CWU. Testuję go od kilku dni, lecz napotkałem dziwny problem. Zawiesza mi się odczyt temperatur (czujniki Dallass) przy załączaniu wentylatora kominowego. Podłączony jest on do przekaźnika z optoizolacją. ESP32 zasilany z instalacji 12V i układ redukujący do 5V. Próbowałem ESP zasilić z powerbanku i załączać wentylator nie zależnie z sieci. Niestety ten sam problem. Układ zawiesza odczyt temperatur, reszta działa (sterowanie przekaźnikami). Tak jakby wentylator wytwarzał duże pole magnetyczne i wpływał na pracę ESP32. Wentylator oddalony jakieś 60cm od sterownika. Silnik wentylatora indukcyjny z kondensatorem rozruchowym. Czy ktoś z Was ma jakiś pomysł?

sorry nie chce mi się kopać po forum by szukać dalszych przykładów (te 2 posty to zaledwie ostatni tydzień), ale w momencie gdy zdajesz sobie sprawę z faktu co jest źródłem zakłóceń to powyżej masz przykłady jak można z tym walczyć.

Szukałem na to odpowiedzi w sieci. Gasiki tu raczej nie pomogą. Myślę, że to zakłócenie nie po sieci. Tylko krótko mówiąc przez “powietrze”. Chyba trzeba będzie włożyć silnik w klatkę Faradaya. :rofl: Dziwne, że pompy obiegowe o podobnych mocach i w takiej samej odległości nie robią takich zakłóceń. Dziękuję za link. Czyli to zakłócenie elektromagnetyczne. Jutro wentylatorowi zrobię kaganiec. Dam znać, czy to pomoże.

EDIT:
Znikające odczyty z czujników Dallass chyba przeszły do historii. Minęło kilka dni i włączanie przekaźników i włączników w pobliżu ESP32 przestało uśmiercać odczyty. Pomogły dwa kondensatory ( ceramiczny 100n i elektrolityczny 10µ) na pinach zasilających czujniki.

1 polubienie