Witam wszystkich. Jestem tu nowy, jak i nowy (świeżak) jestem odnośnie HA. HA postawiony, większość urządzeń już połączyłem lokalnie (póki co mam tylko TUYA, ale niebawem będę to rozszerzał). Mam natomiast inny problem.
Przełączniki rolet BSEED automatyzacja w HA. Zapewne ktoś z Was robił automatyzacje związane z tymi włącznikami. Chcę zrobić najprostszą, mianowicie kiedy roleta się zamyka, światło ma się włączyć (screen poniżej) niestety za cholerę nie chce się to włączyć ! Co robię źle? Może roletę źle zintegrowałem? (ale kurde, ona działa z poziomu HA).
Stan położenia rolety jest w atrybutach i wyciagasz go tak:
patrz (i korzystaj) z Narzędzia deweloperskie, zakładka SZABLONY: {{ state_attr('cover.0xcc86ecfffec1f1f3','position') }}
Co to znaczy “zamyka sie”? - musisz sam zaprogramowac, moze byc sytuacja, ze ktos z domownikow tylko troche opusci rolete (z przełącznika rolet BSEED) a w calym domy wlacza sie swiatla - to tez jest sytuacja “roleta sie zamyka” a to raczej nie bedzie inteligetny dom.
Bo to się wkleja np.
sekcjami, np. w Wyzwalaczu klikacz trzy kropki po prawej stronie, wybierasz Edycja w YAML i wklejasz co to jest w kodzie w sekcji trigger czyli:
platform: template
value_template: '{{ state_attr(''cover.0xcc86ecfffec1f1f3'',''position'') | int > 50 }}'
albo w całości - klikasz w trzy kropki po prawej stronie automatyzacji, wybierasz Edycja w YAML i wklejasz: