Niedawno rozszerzyłem moja instalację HA o iNode Energy Meter w połączeniu z iNode LAN Central. Dodatkowo iNode LAN przesyła informacje z termometrów BLE Xiaomi. Wszytko działa bardzo sprawnie po MQTT. Teraz planuję dołożyć jeszcze parę beaconów i sensorów też n iNode. Czy ma ktoś jakieś doświadczenia z tymi rozwiązaniami i może się podzielić?
Również chciałbym kupić i skonfigurować w HA (postawiony na dockerze w Dell Wyse) inode energy meter. Np. taki:
Czy jest ktoś w stanie pomóc z instalacją?
@Zordrac Czy możesz podpowiedzieć jak dodać iNode LAN do HA?
Mam iNode LAN i do niego 4 iNodowe pastylki. Chciałbym aby HA wiedziało kiedy i jaka pastylka jest w zasięgu(w domu).
Jeżeli zwracasz się do konkretnej osoby dodaj na początek @ i nick tej osoby, w ten sposób ta osoba dostanie powiadomienie na forum czyli szybciej jest wstanie udzielić Ci odpowiedzi .
@marcinwojciesz Do tego potrzebny jest firmware iNode LAN Central do ściągnięcia ze strony producenta. Musisz poprosić na shop@inode.pl o kod odblokowujący i załadować ten firmware. Jak będziesz wysyłał zapytanie o kod to od razu podaj MAC adres iNode Lan. Jak otrzymasz JSON UNLOCK KEY to wpisujesz go w setup i dalej ustawiasz namiary na twój serwer MQTT. Jest też opis w instrukcji na stronie producenta.
@Zordrac Ja do odczytywania danych w HA z INode Energy Meter używam właśnie urządzenia iNode LAN i to wszytsko działa po MQTT w HA.
Dzięki za odpowiedź. Ja przymierzam się do zakupu samej “pastylki” za ~94 zl, zgodnie z opisem:
https://at7.pl/pomiar-zuzycia-pradu-home-assistant/
Szkoda mi kasy na inode LAN, mam już działającego dongla BLE 4.0.
Nie wiem tylko czy poradzę sobie z przerobieniem tego skryptu pod HA…
Pamiętam, że jak zaczynałem z INode to HA był zainstalowany samodzielnie na Rpi4 i nie dało się doinstalować bluez i bluetoothctl, żeby działało tak jak w tym opisie. Również lepszy zasięg INode Lan miał znaczenie.
Kupiłem, zainstalowałem, działa:
Ale… (zawsze jest jakieś ale) Niestety po odpaleniu skryptu użycie procesora wzrosło do około 60% (gdzie średnio zawsze było ~5%…):
Mam HA zainstalowane na dockerze (na Dell Wyse) - skrypt odpalam z dockera homeassistant (nie bezpośrednio z debiana)
@jacek - czy mógłbyś proszę sprawdzić jakie masz wykorzystanie CPU korzystając iNode Lan?
Za pomocą Glance sprawdź pierwsze co Ci zabiera ten CPU - później będziesz wiedział na pewno czy to ta integracja.
To na pewno ten skrypt…
Włączam - 60%
Wyłączam - 5%
Po sprawdzeniu przez top też to potwierdzam (widać, że skrypt obciąża mocno cpu).
Na razie wstawiłem między linie “sleep 10” i spadło do ~30%…
Nie potrafię niestety odpalić go bezpośrednio w debianie (wyskakuje jakiś błąd), odpalam, tak jak pisałem, w kontenerze homeassistant.
@Zordrac iNode Lan to samodzielne urządzanie, które współpracuje z HA przez MQTT. Nie ma wpływu na wydajność CPU w HA.
Ok, rozumiem. Dzięki za potwierdzenie.
Hej
Podeślij proszę ten skrypt pod HA. Przesiadam się właśnie z domoticza i tylko to iNode mi zostało
Dzięki z góry!
Proszę.
inode2.zip (1,7 KB)
3 linijkach musisz podmienić adres (MOJ_ADRES) i token (MOJ_TOKEN)
Daj znać jak wygląda obciążenie CPU po odpaleniu skryptu…
Dzięki!
Aaa, Ty masz iNode LAN, ja odbieram przez BT
No i czy dodawałeś coś jeszcze ręcznie do konfiga HA ? Czy te curle same dodadzą coś.
Nie znam api ha
Następny…
Nie, nie mam iNode LAN. Mam tylko iNode Energy Meter BLE (mała pastylka przyklejana do licznika, która wysyła sygnał przez bluetooth).
Po odpaleniu skryptu nowe sensory same się dodadzą - zobaczysz je w narzędziach deweloperskich.
ok, działa, sorry za zamieszanie
A masz ogarnięte jakies statystyki z tego? Czy tylko zakładka HISTORY, i tam grzebanie? Brakuje mi jakiegoś kafelka w dashboardzie Typu zuzycie dzien/miesiąc/rok.
Wiesz może jak takie coś ogarnąć? ;]
Dokładnie. @jacek mnie ubiegł.
Poczytaj np. tu:
i tu:
Jeśli możesz to dodaj też integrację System Monitor i powiedz jakie teraz masz zużycie CPU.
(albo wklej przynajmniej zrzut ekranu z zakładki Supervisor - System)