Co do konfiguracji samego iNode Energy Meter możesz sobie zainstalować aplikację iNodeEM na komórce, łączysz przez BT z INode i tam ustawiasz sobie to co chcesz tzn. sposób zliczania impulsów, aktualny stan licznika i moc nadajnika.
Od czasu kiedy pisaliśmy w tym wątku dużo się zmieniło w HA. Ja teraz korzystam z Passive BLE monitor z HACS i to działa bardzo dobrze z iNode bez dodatkowego iNodeLAN. Ewentualnie możesz sobie zmienić swoje esp32 na Bluetooth Proxy z ESPHome żeby zwiększyć zasięg BT.
Dzień dobry.
Jestem “nowy” w HA i proszę o wyrozumiałość. Przesiadłem się kilka dni temu z Domoticza, którego używałem 6 lat (bo się zatrzymał w rozwoju) na HA właśnie. O ile wszystko do tej pory jako tako ogarniam, to utknąłem na iNode Lan Cenatral.
Mam działającego brokera (mosquito), mam czujnik zużycia energii inode energy, króry przesyła dane do inode lan central.
Na komórce wszystko działa, więc jest OK.
W logach brokera:
2024-01-12 15:26:23: New connection from 192.168.0.26:51397 on port 1883.
2024-01-12 15:26:23: New client connected from 192.168.0.26:51397 as iNode-LAN:D0F01843F85F (p2, c1, k60, u'paul').
2024-01-12 15:26:23: New connection from 192.168.0.37:49657 on port 1883
Jeśli chodzi o mnie - porzuciłem urządzenie, nie byłem zadowolony i tyle. U mnie chciałem tylko lokalizowac użytkowników. Nie łapało mi na całym mieszkaniu i narazie nie bawie się tym.
Żeby inni nie tracili trzech dni, to proszę opisz całe Twoje rozwiązanie (ale ze szczegółami) bo w wątku przewija się kilka różnych rozwiązań a pierwszy post pochodzi z 2020 roku.
U mnie nic się nie zmieniło w kwestii składni INODE ale rezygnuje z tego powoli z bo zbankrutuje na CR2032 , po drugie soft aby pokonfigurować te pastylki pamięta czasy WIN 7 i na nowszych Windowsach to on chodzi a przeważnie nie.
Hmm to może znaczyć, że firmware jest niedorobione lub sprzęt bazuje na jakichś zabytkowych MCU.
Sam namiętnie używam termo-higrometrów LYWSD03MMC (Telink TLSR8251 + wyświetlacz LCD i jego kontroler!) które pracują też w technologii BLE (tu ciekawostka - na alternatywnym sofcie są bardziej energooszczędne, mimo telegramów wysyłanych bodajże co 2.5sekundy) więc technologia jako-taka nie jest zła - ogniwa wytrzymują ponad rok co daje koszt użytkowania na poziomie w okolicy 0.2 grosza/dobę (tu też ma znaczenie, że kupuję rqaczej tanie ogniwa - GP/Murata/Vinnic które w wielopaku wychodża koło 1zł/szt.)
@macek W zasadzie, wszystko jest zawarte w tym temacie. Wszystko aczkolwiek tak na dobre opisuje i energy meter i beacony od iNode. Postaram się skupić na tym co mnie interesowało i jak zgram wszystko do kupy, to napiszę instrukcję mojego przypadku z iNode Lan i energy meter. Daj mi jakiś czas, bo łączę pracę, hobby, rodzinę i automatyke domu… doba ma za mało godzin
Ten model ogniwa ma jakieś 650-800mAh (zależnie od producenta i napięcia końcowego) mierzone dla obciążenia 10mA (czyli dla warunków porównywalnych do warunków pomiarowych dla CR2032 miałoby trochę/sporo więcej) w porównaniu do typowych CR2032 które mają znamionowo w okolicy 220mAh ale dla zaledwie 0.2mA obciążenia.
Odpowiedź z okazji “dnia archeologa” = porządków w szkicach postów.