BetterThermostat - dziwne działanie

Napiszę rozwiązanie problemu częstej pracy termostatu, z komponentem Better Thermostat i jak sobie z tym poradzić.
to także nawiązanie do posta: Jaki termometr do sterowania głowicami termostatycznymi ZigBee przez HA
Zgodnie z waszymi sugestiami, przeanalizowałem dokładnie logi oraz przetestowałem termostat Aqara w dedykowanej aplikacji. Wszystko tam działało poprawnie, bez zbędnych regulacji pozycji zaworu co kilka sekund.
W moim przypadku, winowajcą był termometr Xiaomi LYWSDCGQ, który poprzez protokół BLE wysyłał dane średnio co 3s (temperatura oraz wilgotność).
Zgodnie z sugestią @szopen zastosowałem inny czujnik temperatury i wilgotności a mianowicie Aqara WSDCGQ11LM i wszystkie problemy ustały.
Niestety ale instalacja Home Assistant pod Docker nie umożliwia instalacji pomocnika “Filters”, zastosowałem drogę na około i metoda prób i błędów ale i z pomocą “AI” zastosowałem pomocnika “Statystyki” gdzie ustawiłem raportowanie zmian temperatury co 5 min z histerezą 1 stopnia (wywaliłem dziesiąte wartości).

Wcześniej testowałem ten komponent w pracy ale nie zwróciłem uwagi, że za źródło temperatury w pomieszczeniu służył czujnik pracujący na protokole Zigbee, który z samego założenia raportuje co zmianę temperatury a nie co kilka sekund.

Teraz komponent działa tak jak sobie tego życzę, a sam komponent wg. mnie ma buga, że sam nie filtruje ilości spływających danych z czujników, przez co ona sam za często wywołuje akcję termostatu.

1 polubienie