@Grzegorz_R
To akurat jedna z tych funkcji, które z pewnością nie powstały w działach marketingu.
Może masz u siebie inny czynnik grzewczy niż woda “kranówka”, albo akurat taką twardość wody, że zawory nie zarastają kamieniem wapiennym (to zależy od geografii).
Zimną nie ogrzejesz nic ale ciepłą już tak. Ja mam cały czas dostarczane ciepło i nie jest to żaden błąd.
Obawiam się że kamień zawsze był i będzie, pracuje gdzie wody w procesie produkcyjnym idzie tyle co przepływa w odrze w ciągu godziny, mimo że woda jest czysta jak z lodowca (+zmiękczanie) to co 3miesiące używa się specjalnej chemii do usuwania kamienia. W procesie grzewczym czynnik powstawania kamienia jest wyższy.
Pokaż jakiś rzetelny poradnik w tym temacie. Zablokowanie się iglicy w zaworze to jedna z najrzadziej występujących usterek. Może oczywiście się zdarzyć jeżeli nie będzie używana przez długi czas (ale nie w przypadku tylko paru miesięcy). I do ewentualnego odblokowania głowicy wystarczy ręczne rozruszanie iglicy np przy wymianie lub sprawdzaniu baterii przed sezonem. Tak, funkcja okresowego ruchu głowicy po sezonie grzewczym to chwyt marketingowy.
Napiszę rozwiązanie problemu częstej pracy termostatu, z komponentem Better Thermostat i jak sobie z tym poradzić.
to także nawiązanie do posta: Jaki termometr do sterowania głowicami termostatycznymi ZigBee przez HA
Zgodnie z waszymi sugestiami, przeanalizowałem dokładnie logi oraz przetestowałem termostat Aqara w dedykowanej aplikacji. Wszystko tam działało poprawnie, bez zbędnych regulacji pozycji zaworu co kilka sekund.
W moim przypadku, winowajcą był termometr Xiaomi LYWSDCGQ, który poprzez protokół BLE wysyłał dane średnio co 3s (temperatura oraz wilgotność).
Zgodnie z sugestią @szopen zastosowałem inny czujnik temperatury i wilgotności a mianowicie Aqara WSDCGQ11LM i wszystkie problemy ustały.
Niestety ale instalacja Home Assistant pod Docker nie umożliwia instalacji pomocnika “Filters”, zastosowałem drogę na około i metoda prób i błędów ale i z pomocą “AI” zastosowałem pomocnika “Statystyki” gdzie ustawiłem raportowanie zmian temperatury co 5 min z histerezą 1 stopnia (wywaliłem dziesiąte wartości).
Wcześniej testowałem ten komponent w pracy ale nie zwróciłem uwagi, że za źródło temperatury w pomieszczeniu służył czujnik pracujący na protokole Zigbee, który z samego założenia raportuje co zmianę temperatury a nie co kilka sekund.
Teraz komponent działa tak jak sobie tego życzę, a sam komponent wg. mnie ma buga, że sam nie filtruje ilości spływających danych z czujników, przez co ona sam za często wywołuje akcję termostatu.
Ma buga = zgłoś issue.
Filtry w HA istnieją od niepamiętnych czasów, więc nawet jeśli nie masz w GUI muszą się dać skonfigurować w YAMLu.
(i nie sądzę abyś używał HA core starszego niż 0.65, bo to by było mistrzostwo w braku aktualizacji, a wersja 0.65 jest z pewnością starsza niż 5 lat - wersja 0.100 jest z 2019, a HA obchodził 11-lecie chyba w 2024 roku, czyli w 2019 miał już >5 lat, można poszukać archeologicznie po githubie, ale szacuję że wersja 0.65 wyszła gdzieś w 2017-2018).
Tak, odkryłem to już po fakcie robiąc inne rzeczy, że w YAMLu mogłem sobie spokojnie dodać filtry i działało ale już zostałem przy tych statystykach. Jak działa to nie będę tego zmieniał.