Są dwie możliwości: próbować zmienić to ustawienie przez mqtt albo Twój termostat tego nie obsługuje.
Wiem, tylko przy wyborze pomocnika nie ma Filtrów a link ze strony: Filter - Home Assistant odsyła mnie do głównego menu Pomocników
Wyczytałem, że można dodać go przez dodanie integracji, nawet tam jest ale wywala taki komunikat.
Ciągle pod górę z tym BT
A że tak spytam - jaką masz wersję HA core? (numer wersji)
Swoją drogą nic nie stoi na przeszkodzie, aby skonfigurować filtry w YAML (chyba nadal można użyć niektórych dawnych metod konfiguracji, skoro jest to w dokumentacji).
Mam wrażenie, że twoje problemy z BT to konsekwencja nietypowej instancji. Nie znam nikogo kto miałby zainstalowany Z2M i Mosquitto na ziemniaku z 0,256 GB RAM. Może nigdy nieaktualizowane? Jeśli nie masz pomocnika typu “Filter”, to podejrzewam, że po uruchomieniu kontenera z HA nigdy go nie aktualizowałeś. Do kompletu dochodzi głowica, co do której nie ma pewności, że działa prawidłowo.
Może wszystkie polecenia mqtt kolejkują się w tym broketze na tej bramce z OpenWRT.
Wersja to 2025.1.2 zainstalowana na RPi 4B, Docker version 27.5.1, build 9f9e405
@angler
To nie jest ziemniak a bramka Aqara Hub ZHWG11LM z zainstalowanym OpenLumi 23.05.4 r24012-d8dd03c46f
Wersja Zigbee2MQTT [1.41.0] commit: [cc31cea]
Stara ale wszystko inne działa a mam 32 urządzenia podłączone do niej.
W chwili obecnej masz sytuację, że każdy kierowca kręci kierownicą po swojemu.
Od początku BT wydaje mi się przerostem formy na treścią i co by miało wnosić na plus jego stosowanie.
Moim zdaniem należałby zmienić tylko źródło temperatury docelowej dla termostatu i pozostawić sterowanie algorytmom wpisanym w głowice.
Co do samej głowicy, to rzeczywiście istnieją problemy z przestawieniem na external.
Poszukałem w necie i znalazłem (chyba?) rozwiązanie problemu - poczytaj.
Nie wiem na ile jesteś w stanie sobie poradzić, ja nie mam możliwości tego przetestować.
Więc na razie odpuść sobie te filtry i usuń problem podstawowy.
Idea tego projektu jest dość prosta i przy znajomości mqtt możliwa do realizacji we własnym zakresie.
- Przed publikacją temperatury sprawdza się czy głowica jest w trybie extern - jeśli nie to
- Przez mqtt przestawia się do tego trybu.
- Publikuje temperaturę
Na początek dwie cykliczne automatyzacje - jedna publikująca “set external” (nawet bez sprawdzania aktualnego stanu), druga temperaturę.
Dodatkowo zmniejszona jest częstotliwość aktualizacji aby oszczędzać baterię.
Ma to sens, bo przy tak inercyjnym obiekcie, zmiany temperatury nie są tak gwałtowne aby to robić dla każdej minimalnej zmiany wynikającej z “szumu”.
Być może oprogramowanie termostatu jest tak zabezpieczone, że gdy przez jakiś czas nie dostaje info z zewnętrzego czunika przechodzi automatycznie na pracę z wewnętrznym (taki “ping”).
…p.s termostat przełącza się na czujnik wewnętrzny gdy utraci połączenie (problem z zasięgiem) i wiele innych ciekawych informacji
Tak to działa przy wyborze w konfiguracji BT opcji “AI Time Based” Jeżeli mam ustawioną temperaturę docelową BT na 21,5 stopni a temperatura w pokoju z czujnika zewnętrznego wynosi np 20 stopni to BT ustawia na termostacie temperaturę wyższą np 30 stopni. Wraz ze wzrostem temperatury w pokoju, maleje temperatura docelowa na termostacie. Wraz ze wzrostem temperatury w pokojowej, temperatura docelowa na termostacie maleje. W nocy do godziny 6:30 mam ustawioną przez BT temperaturę docelową 18 stopni. Wtedy na termostacie temperatura docelowa wynosi 5 stopni. Tutaj wykresy nalożone na siebie z encji BT oraz encji HA termostatu. Grzejnik Grzegorz to encja BT, Grzejnik pokój to encja HA.
W opisie pierwsza pozycja to temperatura w pokoju, druga to temperatura docelowa ustawiona przez BT, trzecia to temperatura w pokoju mierzona przez czujnik w termostacie i czwarta to temperatura docelowa ustawiona na termostacie.
O 6:30 temperatura docelowa ustawiana przez BT zmienia się na 21,5 stopni.
Tak to wygląda na wykresie:
Temperatura docelowa na termostacie zmienia się na 30 stopni i maleje wraz z podnoszeniem się temperatury na czujniku w pokoju.
Dzięki za trop. Może uda mi się coś tym zrobić chociaż ma coraz mniej sił, bo dziś mnie termostat obudził o 6 ruszając zaworem co 2 sekundy. Nie wiem co mu się nie podobało. Raz zaczyna się dziwnie zachowywać, później uspokaja się i tak w kółko.
Najwyżej zamontuje Moes BRT-100-TRV bo taki mam jeszcze a Aqara pójdzie na OLX bo dla mnie wygląda jakby była uszkodzona (oprogramowanie jest aktualne).
O 6.15 wyłączyłem termostat bo spać mi nie dawał.
Na Twoim miejscu odłączyłbym termostat od BT i sprawdził jak działa sam termostat, ze swoim czujnikiem temperatury. Ustawiasz na termostacie temperaturę np 22 stopnie i obserwujesz przez dzień czy dwa. Będziesz miał jakąś wiedzę na temat zachowania się samego termostatu
Działa normalnie. Mogę zrobić automatyzację itd.
Jedyny problem jest taki, że trzeba brać korektę temperaturową jak wspomniałeś. Ja właśnie nie chciałem tego i zainstalowałem BT. Nie tylko ja z tego korzystam, a nie chce robić szkolenia dodatkowego.
Tak naprawdę zostało mi do zrobienia kilka rzeczy:
- Spróbować przefiltrować wskazania temperatury wraz z wymuszeniem pracy czujnika zewnętrznego opisanego w poście wyżej.
- Zainstalowanie głowicy w oficjalnym oprogramowaniu wraz z zewnętrznym czujnikiem zigbee obok tego mojego BLE
- Wywalenie Aqary i zainstalowanie Moes na tej samej konfiguracji.
- Powrót do lidlowego termostatu xD
Ty mówisz o docelowej i tu zgoda, ja jednak o mierzonej.
Skoda czasu na dyskusję skoro @opast już zadecydował.
Jakie argumenty przemawiają za stosowaniem BT?
Dlaczego sądzisz, że uszkodzona, skoro solo działa prawidłowo?
Dlaczego chcesz opchnąć komuś uszkodzoną głowicę?
Aqarę kupiłem na OLX od gościa, który ją miał w HA. Więc wnioskuję, że sam mógł polec konfigurując ją przez BT (sam wspominał, że tak robił i “niby” działała bardzo dobrze).
BT pokazuje mi głównie temperaturę zamierzoną jaką chce mieć w pokoju a nie zawyżoną jak bez BT. Dlatego walczę z BT
Do tego w pracy miałem BT na termostacie Moes i tam wsio działało super. Więc tym doświadczeniem chciałem uruchomić w domu no ale… sami widzicie.
Nie chcę wywalać tematu do góry nogami ,zawsze mnie to intrygowało, ale jaki jest sens kupowania termostatu grzejnikowego smart ?. Czy nie lepiej stosować zawór jakiś smart zamknij / otwórz gdy odnośnikiem jest inny sensor temperatury , w sumie nie wiem czy takie są. Czy ktoś mi wytłumaczy bo raczej wiem jak działa termostat i nie widzę celu takiego ?. Przecieź żeby to dobrze działało z innym czujnikiem temperatury to nie trzeba czasem jeśli chce się otrzymać temperaturę zadaną na przykład 21 stopni zadać mu znacznie więcej np: 26 tak aby “mieszek puścił” i całkiem otworzył przepływ wody? i odwrotnie w przypadku zamknięcia przepływu wody. W innym przypadku zdaje się że zawór będzie co chwile kręcił…ale możliwe że tego nie rozumiem no chyba że te smart inaczej działają.Czy nie jest to czasami tak że te smart umożliwiają zdalne “kręcenie” termostatem a zasada działania pozostaje taka sama jak przy zwykłych czyli “mieszek” czy jak to się nazywa robi reszte roboty czyli zamyka otwiera dopływ wody ?.Myślę że najzwyklejszą prostą automatyzacją idzie to spokojnie wykonać.
Sam sobie odpowiedziałeś. W elektronicznym rolę mieszka robi silniczek poruszający zasuwą, czujnik temperatury i elektronika w regulatorem PID.
Przymiotnik smart określa, że dodatkowo otrzymujemy dodatkowe funkcje poprawiające komfort użytkowania.
Przy mieszkowym musisz poświecić trochę czasu aby dobrać właściwe ustawienie pokrętła i nie ma gwarancji powtarzalności i precyzji sterowania. Spróbuj w mechanicznym zrobić funkcję odkamieniania zaworu.
Po co harmonogram? …wystarczy zegar z kukułką i prosta automatyzacja, która liczy kuknięcia
Podobnie jak ze wszystkimi regulatorami mechanicznymi - wspominając odśrodkowy aparat zapłonowy w maluchu
Jak termostacie smart np Aqary zrobić odkamienianie zaworu. I po co. Termostat nie ma żadnej styczności z wodą.
Zawór w grzejniku ma - w porze letniej grzybek zaworu jest w stanie ciągłego wciśnięcia i przez cały sezon nie porusza się i tak zostaje. Gdy zaczynasz grzać musisz zdejmować głowice i je rozruszać.
Niektóre głowice mają funkcje wbudowaną i raz w tygodniu robią cykl pełnego otwarcia/zamknięcia.
Jeśli nie mają to trzeba to zrobić samemu, poprzez zadanie temperatury min/max.
Nawet w sezonie grzewczym zawór nie używa pełnego zakresu.
Wiem, że tak się dzieje, bo miałem ten problem gdy używałem klasycznych termostatów.
Podobna historia jest z pompą obiegową, która posiada nawet specjalną śrubę do rozruszania wału.
Całe szczęście że Aqara nie ma takiej funkcji (chyba nie ma). Nie chciałbym aby latem moje grzejniki nagle zaczęły grzać. Od kilkudziesięciu lat mam różne grzejniki, różne zawory i różne głowice. I nigdy nie spotkałem się z potrzebą odkamieniania zaworów (co by to nie znaczyło), potrzebą cotygodniowego “rozruszania” głowicy. To raczej jakiś chwyt marketingowy stworzony przez jakiegoś producenta “my mamy coś nowego”.
Zastanów się. Czym grzać, zimną wodą?