BetterThermostat - dziwne działanie

Dobra, logi nie mają nic do rzeczy. (tzn. zmiana poziomu logowania, bo logi są tworzone zawsze, tylko zawierają mniej lub więcej informacji)
ALE zmiany w configuration.yaml wymagają restartu HA i jak rozumiem to zrobiłeś.

W całym logu z posta powyżej głowica nie dostaje zmian temperatury docelowej, więc nie ma powodu by ruszać silnikiem…

Tak samo jak zmiany w konfiguracjach niektórych komponentów niestandardowych wymagają restartu HA by zaczęły obowiązywać (zauważ ile różnych integracji łączysz w tym jednym komponencie), może w ogóle nie restartowałeś HA?

A z inne beczki - myślałeś nad tym, aby “odszumić” czujnik temperatury?

Restart był robiony ale za każdym razem jak zmienię ustawienia, będę HA przeładowywał. Na razie działa tak jak powinno, nie mam pojęcia tylko dlaczego i też dlaczego nagle zacznie wariować. To już muszę chyba sam dojść do tego. Najwyżej wymienia na Moes.

W jakim sensie chodzi ci o odszumianie czujnika, chodzi o jego konserwacje, czyszczenie czujnika?

Mam jeszcze inne czujniki w innych urządzeniach, jak oczyszczacz, nawilżacz i jednen na BMP280. Moge się pobawić i zamieniać w konfugiracji.

W takim sensie, by encja nie generowała szumu.

Rzeczywista temperatura to jest to co od ręki narysowałem na czerwono
w żółtych ramkach zaznaczyłem jak duży jest rorzut wyników, to że wykrzes jest tak oszarany to jest włąśnie szum.

mhm,niestety ale nie wiem jak to się robi. Dopiero się wszystkiego uczę.

Jeszcze mam jeden pomysł, odnośnie tego zestawu. Jak będę miał czujnik temperatury aqara to zepnę to wszystko z poprzez bramkę M1A z oficjalną aplikacją aqara i zobaczę tam jak to będzie się zachowywało no ale to na pewno nie na teraz temat.

Zmiany czegokolwiek na pałę do niczego nie prowadzi.
Trzeba odkryć który parametr to powoduje.
Taki obrazek z historii głowicy mógłby coś powiedzieć

BT podobno ma lepiej zadawać parametry niż algorytmu w głowicy, ale nie jest w stanie pominąć jej automatyki… Musi więc w jakiś sposób oszukiwać samą głowicę zmieniając jej nastawy np. przez korektę temp. wewnętrznej lub zmienia zadaną.
Nie używam, więc nijak sprawdzić nie mogę.
Sprawdź czy przypadkiem nie przełącza głowicy pomiędzy stanami off/heat.
W takim przypadku będzie notorycznie kręcił silnikiem pomiędzy skrajnymi położeniami zaworu.

… to akurat prawidłowo - próbuje nadążyć za zmianami temperatury małymi kroczkami.

1 polubienie

Pokaż jeszcze historię encji BT powinny tam być 3 wykresy. Teraz też zauważyłem że na Twoim screenie z z2m masz ustawiona temperaturę czujnika (Local temperature) 27,1 stopnia. To jest temperatura mierzona przez czujnik wewnętrzny lub zewnętrzny. Gdzie taką temperaturę ustawiłeś?

Trzeba przefiltrować wyniki, w dzisiejszych czasach się po prostu tworzy pomocnika typu filtr, najodpowiedniejsze do odszumiania są zwykle takie filtry jak: dolnoprzepustowy, mediana czy średnia ruchoma (akurat wszystkie są dostępne jako pomocniki), możesz wręcz stworzyć sobie kilka pomocników używających różne filtry na bazie tego samego sensora i porównać na wykresach który z nich sprawdzi się najlepiej

To jest pytanie… wewnętrzny, to wewnątrz głowicy czy pomieszczenia? (trochę mało jasne).
Druga, podobna sprawa to sensor (ma ustawione jako wewnętrzny) - wewnątrz czego? :wink:
27st - do dużo, więc to temperatura mierzona przez głowicę, albo oszukana przez BT temp. pomieszczenia.

Najlepiej byłoby nie używać BT tylko poddać temperaturę pomieszczenia do głowicy przez mqtt (to chyba jest możliwe?).

Czujnik (wyliczenie)
Wybierz czujnik temperatury do użycia. Wartość można znaleźć w opublikowanym stanie na sensornieruchomości. Aby odczytać ( /get) wartość, opublikuj wiadomość do tematu zigbee2mqtt/FRIENDLY_NAME/getz ładunkiem {"sensor": ""}. 
Aby zapisać ( /set) wartość, opublikuj wiadomość do tematu zigbee2mqtt/FRIENDLY_NAME/setz ładunkiem {"sensor": NEW_VALUE}. Możliwe wartości to: internal, external.

Wejście temperatury zewnętrznej (numeryczne)
Wejście dla zdalnego czujnika temperatury (gdy czujnik jest ustawiony na zewnętrzny). 
Wartość można znaleźć w opublikowanym stanie na external_temperature_inputwłaściwości. 
Aby odczytać ( /get) wartość, opublikuj wiadomość do tematu zigbee2mqtt/FRIENDLY_NAME/getz ładunkiem {"external_temperature_input": ""}. 
Aby zapisać ( /set) wartość, opublikuj wiadomość do tematu zigbee2mqtt/FRIENDLY_NAME/setz ładunkiem {"external_temperature_input": NEW_VALUE}.
 Wartość minimalna to 0, a wartość maksymalna to 55. Jednostką tej wartości jest °C

i nie mieszać w głowie głowicy :slight_smile:

… to akurat prawidłowo - próbuje nadążyć za zmianami temperatury małymi kroczkami.

Tylko dlaczego raz działa jak wariat a później się uspokaja? Może sama głowica jest trefna?
Poszukam logi z pracy, jak tam się zachowywała aqara bo ją też tam najpierw testowałem i takich jaj nie było. Podobnie z Moes. Tyle, że zmieniłem HA z VM na LXC i nie zdążyłem wszystkiego poustawiać od nowa

Jak widać na załączonym obrazku (potwierdza się to co wcześniej przewidywałem) BT miesza głowicy zmieniając temperaturę zadaną. Te zmiany są zbyt wysokie i silniczek musi znacznie położenie zaworu.
W moim termostacie algorytm się uczy jakości swojego sterowania i dostosowuje parametry PID, więc lepiej zbyt często mu nastaw nie zmieniać.
Nie czepiaj się głowicy tylko wywal BT i pokaż ten sam obrazek jak sobie radzi sama głowica.

Nie wiem dlaczego BT zmienia tak mocno zadaną jeśli mierzona jest w miarę stabilna.
Na pewno dobrze nie jest gdy dwa regulatory próbują sterować tym samym obiektem - w końcu się coś rozhuśta.

Nie jest to normalny i prawidłowy wykres. Żółta kreska to temperatura docelowa, a więc taka jaką ustawia sie w BT. Tu masz ustawiona temperaturę docelową na 30 stopni, do takiej temperatury w pokoju grzeje ci grzejnik. Cały czas grzeje i pracuje Ci na maximum. Masz kartę BT, pokaż jakie masz tam ustawienia, wrzuć też standardową kartę termostatu z HA

Nie tak do końca - to jest temperatura zadana w głowicy przez BT.

U mnie pokazuje aktualną temperaturę z czujnika temperatury i wilgotności Aqary. Natomiast wartość powyżej (na screenie) “Occupied heating setpoint” to wartość zadanej temperatury. Więc ma tam zadaną temperaturę 30 stopni i temperaturę w pokoju 27,1

Cały czas grzeje kropka- w jakim stopniu decyduje % otwarcia.

Napisałem, aby pokazał historię encji BT, więc zakładam że jest encja BT a nie encja termostatu, to są 2 różne encje

haha… dobre pytanie. Bóg raczy wiedzieć - jak widzisz ciężko się doi…
Dobrze byłoby zobaczyć oba razem.

To nie jest miarodajny wykres, bo uwzględnia zmianę parametrów BT oraz restart HA. Moge taki wrzucić później, z nocy np.

Encja BT

Encja termostatu

Jedna nieścisłość.
Dlaczego temp. bieżąca mierzona przez BT jest na poziomie 21.5 a teoretycznie ta sama w termostacie wynosi ok 26?
Powinno być tak samo.
Wgląda tak jakby termostat używał swojego własnego czujnika.
Przestaw opcje w głowicy na sensor>external

Ja już to zmieniałem kilka razy i zawsze wracało to do stanu “internal”
Dla mnie, ten parametr może być z czujnika wewnętrznego głowicy

@szopen W wersji HA na Docker nie ma możliwości użycia integracji “Filter”
Nie wiem czy trzeba coś wgrać do configu, mało jakiś informacji w necie. Pogrzebie później co z tym zrobić dalej.

To nie Integracja tylko Pomocnik.

W “gołym HA core” z pewnością nie masz dostępnych Dodatków i Supervisora, ale wszystkie funkcjonalności samego HA core być powinny.

a jednak można dodać filtr też przez Integracje