Nieobsługiwany system — sprawdzanie łączności wyłączone
System nie jest obsługiwany, ponieważ Home Assistant nie może określić, kiedy połączenie internetowe jest dostępne. Skorzystaj z linku, aby dowiedzieć się więcej i jak to naprawić.
po kliknięciu w więcej info, otwiera się ta strona:
Nie mam pojęcia skąd ten błąd i jak go naprawić.
Nie działa u mnie w terminalu busctl.
HA postawione na dockerze w linuxie (kupiłem kompa z zainstalowanym HA).
Nie mam katalogu Network Manager w etc/ (przez File editor)
Network Manager’s jest wyłączony nie pytaj co i dla czego, ja mam to dla NM i dla Docker bo używam portainer.
Tym zawsze leczę, Dla Debian z poziomu SSH, wymagany sudo
No i to był błąd, bo nie wiesz jak to jest zrobione.
Prawdopodobnie nie aktualizujesz systemu i wszystkiego innego co jest wymagane dla metody instalacji, którą masz użytą.
To jest powód dla którego wszystkich, którzy nie są linuxowymi wyjadaczami namawiam do instalacji HAOS-generic.
Jeśli chcesz się podzielić informacjami o swojej konfiguracji:
Ustawienia → System → Naprawy → hamburger menu → Informacje o systemie → (popup Informacje o systemie) → KOPIUJ
i to wklejasz do posta “tak jak jest” (jest już sformatowane ), przykładowo moja testowa instalacja wygląda tak
Niestety Debian sam się nie aktualizuje i trzeba robić to z linii poleceń lub samego debiana.
Aktualizacje zawierają nowe wersje docker-ce poprawki błędów, bezpieczeństwa, bibliotek itp.
Jeżeli masz Debiana doinstaluj sobie z poziomu Ustawienia ►Dodatki ► Sklep z dodatkami ►
I w konsoli z komputera wykonasz resztę operacji łącznie z aktualizacją krytycznych poprawek.
Sprawdzę później, ale z tego co pamiętam nie przyjmował mi apt (na czerwono).
Mam dostęp do tego komputera tylko przez HA i mam zainstalowany w HA Terminal & SSH
No to kolejne, może głupie pytanie. Jak zainstalować apt? dpkg też na czerwono…
Nie bez powodu kupiłem kompa z zainstalowanym HA. Pojęcia nie mam o linuxie