Chciałem Was prosić o pomoc w uruchomieniu i poprawnym skonfigurowaniu integracji Bluetooth, ponieważ nie umiem sobie z tym poradzić, pomimo wielu wcześniejszych prób znalezienia w necie jakichś podpowiedzi czy gotowych rozwiązań.
Mój HA to instalacja bare metal pracująca na dedykowanym do tego laptopie ThinkPad, wyposażonym fabrycznie m.in. w Bluetooth zintegrowany z płytą główną.
Home Assistant bez problemu wykrywa to urządzenie:
Próbowałem znaleźć sposób na doinstalowanie BlueZ, o którym wspomina ten komunikat, ale nigdzie nie znalazłem podpowiedzi. Z tego, co się dowiedziałem, BlueZ instaluje się tylko w skonteneryzowanym środowisku HA. Ale moj przypadek to przecież bare metal, a nie VMka z Home Assistantem…
Czy mogę liczyć na Waszą ekspercką wiedzę i pomoc w tym zakresie?
Pomoc nie będzie ekspercka, ale mi to wygląda na problem ze sterownikiem tego dongla, jesteś w stanie ustalić VID i PID?
(z lektury dmesgświeżo po odpaleniu systemu)
poszukiwanie można nieco zawęzić - to wylistuje każdy sprzęt USB dmesg | grep usb
albo szukając momentu kiedy była inicjalizacja (to wtedy urządzenie musi być wylistowane z wcześniejszym czasem) dmesg | grep Blue
Jeśli masz cierpliwość na zabawę (i jesteś przygotowany na ewentualność reinstalacji systemu - to zależy od jak dawna masz tą instalację i czy wiesz jaką najstarszą wersję OS używałeś - bo dalsze cofanie wersji jest ryzykowne) możesz próbować downgrade HAOS (w jednym z ostatnich wydań ktoś wpadł na pomysł odchudzenia instalacji przez wywalenie sterowników i firmware dla “win-kart” i w ten sposób pozbyłem się WiFi w paru instalacjach, co akurat leży poza obszarem mojego zainteresowania, ale jednak coś działało a już nie działa, tak samo niektóre dongle już nie za chętnie pracują w aktualnej wersji).
I tak- bluez jest w kontenerze.
PS a jaką w ogóle masz wersję systemu?
rozwiązanie zastępcze to ebp (tylko linki na forum są przestarzałe)
A jaki to dodatek? bo Advanced SSH & Web Terminal jest zwalony od wielu wersji i moje issue to wolanie na puszczy (więc nie używam aktualnego - mam cofniętego na różnych instalacjach do różnych wersji 17.x) ewentualnie w konfiguracji YAML możesz w nim spróbować takiej figury
zaraz, zaraz, ale przecież grep filtruje wyjście - jeśli nie ma wyników, to jest pusto
zrestartowałeś OSa na świeżo? (w przeciwnym razie stare logi z bootowania systemu znikają w czeluściach niebytu )
puść sobie goły dmesg to zobaczysz, że się wykonuje
bluetoothctl (można go uruchomić bez parametrów w trybie interaktywnym i zobaczyć czy cokolwiek słyszy)
jest na pokładzie w HAOS
więc oczywiście zadziała bluetoothctl power off
i bluetoothctl power on
o ile dany dongle jest prawidłowo obsługiwany
a w sumie to może podaj model - czasem specyfikację można znaleźć w sieci
(karta Bluetooth przeważnie jest w postaci combo z kartą WiFi, więc w wielu modelach jest wymienna, dopiero niedawno weszła moda na lutowane na amen podzespoły)
There is currently no supported method to install these patch files when using Home Assistant Operating System.
zapewne masz właśnie takiego dongla czy kartę (po nazwie widać, że chipset Broadcom) a jakbyś podał VID i PID to można się dowiedzieć jaki konkretnie (i czy w ogóle obsługuje BLE) - wcześniej opisany trik z dmesg w miarę świeżo po uruchomieniu systemu (lub jego restarcie, no i systemu HAOS, a NIE samego HA)
Mogłeś też podać konkretny model laptopa (jeśli to jest karta montowana fabrycznie i paleta dostępnych do wyboru nie była zbyt wielka to cień szansy na rozpoznanie chipsetu istnieje).
W dokumentacji jest potwierdzone działanie tylko 2 chipsetów Broadcoma BCM20702A0 i BCM20702A1 (aha i BCM43438 bo to jest de facto Cypress CYW43455 ale spotykany chyba tylko w malinach)
a jeśli to ty kliknąłeś link do bazy VID+PID to widziałeś, że chipsetów BT to oni wyprodukowali od groma i trochę
Aha jeszcze jedno - po obrazkach, które wrzuciłeś podejrzewam, że ten dongle nie obsługuje BLE (nie widzę profilu GAP, co sugeruje BT2.0, a BLE wymaga >=4.0), więc chyba jesteś skazany na niepowodzenie (trochę zapachniało zabytkiem klasy zerowej, ale wciąż nie wiadomo, bo nie wiadomo jaki chipset).
Pisałem gdzieś wyżej kilka razy - zrebootuj system i wylistuj urządzenia USB używając filtrowanego dmesg, pokaż wszystkie to sobie może znajdę.
Seria T420 jest stara, więc nie wiem czy dziś się doszukasz informacji o podzespołach po modelu (możesz spróbować podać numer seryjny na stronie wsparcia).
Podejrzewam, że nie ma o co walczyć, były montowane różne karty z BT 2.1, 3.0 i 4.0 gdybyś miał kompatybilną to by działała “od strzała”
takie działają (nie będę się wypowiadał o stabilności bo i tak używam ebp a w testowej instalacji miałem jeszcze jeden - realteka, ale nie wiem gdzie jest teraz, oprócz intela składnika karty WiFi reszta to zwykłe dongle USB)
Nie wiem czy warto tak kombinować, ale możesz zaryzykować wymienić kartę WiFi na intel N7260 lub AC7260 minipcie HS (krótką, ale te karty WiFi chyba były tylko krótkie)
(tylko Thinkpady miały whitelistowanie w BIOSie, więc może być z tym cyrk - najpierw się upewnij czy jesteś w stanie ogarnąć patchowanego BIOSa)
fabryczny dongiel BT (w postaci małego modułu, jeśli nie był podzespołem karty WiFi) można nawet zdemontować (to de facto zapewne jest urządzenie USB, tylko konektor inny, no ewentualnie to może być SDIO, bo jak dotąd nie spotkałem rozwiązania BT innego niż USB lub SDIO).
Prawdopodobnie to jest moduł BRCM1043 czyli chipset BCM2070, a więc BT2.1 lub BT3.0 (zależnie od wersji, być może chodziło o wersję firmware, bo już niewiele pamiętam sprzed tych 10 czy 15 lat).
Aha biorąc pod uwagę, że to może jest SDIO, to możesz też spróbować dmesg | grep sdio
lub dmesg | grep SDIO
(ale moim zdaniem brniemy w ślepą uliczkę - najprościej kupić dongla USB, a najlepiej zastosować ebp )
@artpc , jak udało Ci się z powodzeniem skonfigurować TP-Link UB500, który przecież figuruje na liście UNSUPPORTED DEVICES, czyli ‘produktów zabronionych’?
A przeczytałeś tą linijkę do końca (z obrazka, który wstawiłeś), on działa, tyle, że mało stabilnie, jednemu to przeszkadza, innemu nie (zależy od zastosowania tego BLE).
Jeśli chcesz używać np. takiego komponentu
raczej odpuść Realteki (a w ogóle wtedy warto mieć przynajmniej klika odbiorników ebp - nie ma co się bać )
w dokumentacji w/w komponentu są nawet wskazówki jak zoptymalizować konfigurację YAML sprzętu EBP w ESPHome
Dla mnie to trochę za mało… Jak coś może “trochę działać”, a “trochę nie działać”?.. Tu powinna obowiązywać binarna zasada XOR: wszystko albo nic.
Po przeczytaniu obu linków o projekcie Bermuda, chcę pójść ich śladem (@szopen , dzięki za udostępnienie). Zamówiłem już nawet kilka płytek ESP32. Jak tylko dojdą, spróbuję je pokonfigurować (co nie wydaje się zbyt skomplikowane) i ew. dałbym znać jak mi poszło…
Ano może. Generalnie ten chipset Realteka ma taką przypadłość, że jak się zawiesi, to się nie odwiesi (niedoróbka konstrukcyjna - bodajże nie działa watchdog ani możliwość zdalnego resetu MCU, nie do usunięcia z milionami egzemplarzy istniejącego sprzętu na rynku).
Współczesne kernele linuxa mają na to obejście - zamiast dongla jest resetowany cały port USB jest to znacznie bardziej czasochłonne od normalnej procedury realizowanej przez chipset, więc tracisz komunikację na stosunkowo długi czas.
(inne chipsety po prostu korzystają z własnego watchdoga, ewentualnie w krytycznej sytuacji wykrytej z zewnątrz dostają ze sterownika rozkaz zrebootowania swojego MCU)
Z twoją zasadą trzeba by wycofać z rynku wszystko na tym trefnym chipsecie.
A to nie jest jedyny podobny przypadek, mnóstwo chipsetów dla urządzeń USB ma poważne niedoróbki i jakoś z tym żyjemy.
ESP też nie są święte.
A na tym, że coś “trochę nie działa” rynek elektroniki się opiera od wielu lat (i chyba najlepszy biznes na tym zrobili producenci procesorów), ale to już dość ostro nie na temat.
A projekt owszem jest rozwojowy, ale czytaj dokumentację uważnie, bo generuje tysiące encji, więc trzeba wycinać od razu zapis w bazie danych (no mieszkam na 1 piętrze jakieś 10m od chodnika i 15m od ulicy)