Bluetooth - problem z konfiguracją integracji

Chciałem Was prosić o pomoc w uruchomieniu i poprawnym skonfigurowaniu integracji Bluetooth, ponieważ nie umiem sobie z tym poradzić, pomimo wielu wcześniejszych prób znalezienia w necie jakichś podpowiedzi czy gotowych rozwiązań.

Mój HA to instalacja bare metal pracująca na dedykowanym do tego laptopie ThinkPad, wyposażonym fabrycznie m.in. w Bluetooth zintegrowany z płytą główną.

Home Assistant bez problemu wykrywa to urządzenie:
image

Ale jakakolwiek próba uruchomienia tej integracji zawsze kończy się tym samym komunikatem o błędzie:

image

Próbowałem znaleźć sposób na doinstalowanie BlueZ, o którym wspomina ten komunikat, ale nigdzie nie znalazłem podpowiedzi. Z tego, co się dowiedziałem, BlueZ instaluje się tylko w skonteneryzowanym środowisku HA. Ale moj przypadek to przecież bare metal, a nie VMka z Home Assistantem…

Czy mogę liczyć na Waszą ekspercką wiedzę i pomoc w tym zakresie?

Pomoc nie będzie ekspercka, ale mi to wygląda na problem ze sterownikiem tego dongla, jesteś w stanie ustalić VID i PID?
(z lektury dmesg świeżo po odpaleniu systemu)
poszukiwanie można nieco zawęzić - to wylistuje każdy sprzęt USB
dmesg | grep usb
albo szukając momentu kiedy była inicjalizacja (to wtedy urządzenie musi być wylistowane z wcześniejszym czasem)
dmesg | grep Blue

Jeśli masz cierpliwość na zabawę (i jesteś przygotowany na ewentualność reinstalacji systemu - to zależy od jak dawna masz tą instalację i czy wiesz jaką najstarszą wersję OS używałeś - bo dalsze cofanie wersji jest ryzykowne) możesz próbować downgrade HAOS (w jednym z ostatnich wydań ktoś wpadł na pomysł odchudzenia instalacji przez wywalenie sterowników i firmware dla “win-kart” i w ten sposób pozbyłem się WiFi w paru instalacjach, co akurat leży poza obszarem mojego zainteresowania, ale jednak coś działało a już nie działa, tak samo niektóre dongle już nie za chętnie pracują w aktualnej wersji).

I tak- bluez jest w kontenerze.

PS a jaką w ogóle masz wersję systemu?

rozwiązanie zastępcze to ebp (tylko linki na forum są przestarzałe)

Tak to wygląda:
image

Dziwne, że komenda dmesg w ogóle się nie wykonuje…

A jaki to dodatek? bo Advanced SSH & Web Terminal jest zwalony od wielu wersji i moje issue to wolanie na puszczy (więc nie używam aktualnego - mam cofniętego na różnych instalacjach do różnych wersji 17.x) ewentualnie w konfiguracji YAML możesz w nim spróbować takiej figury

ssh:
  username: twoj_user_z_prawami_administratora
  password: jegopass
  authorized_keys: []
  sftp: false
  compatibility_mode: false
  allow_agent_forwarding: false
  allow_remote_port_forwarding: false
  allow_tcp_forwarding: false
zsh: false
share_sessions: false
packages: []
init_commands: []

edit

zaraz, zaraz, ale przecież grep filtruje wyjście - jeśli nie ma wyników, to jest pusto

zrestartowałeś OSa na świeżo? (w przeciwnym razie stare logi z bootowania systemu znikają w czeluściach niebytu :sweat_smile: )
puść sobie goły dmesg to zobaczysz, że się wykonuje

Nie wiem jakie komendy obsługuje bare metal.

https://www.home-assistant.io/integrations/bluetooth

Debian
sudo systemctl status bluetooth

sudo systemctl daemon-reload Przeładowuje na nowo konfigurację menedżera systemd.

sudo systemctl restart bluetooth
bluetoothctl power off
systemctl stop bluetooth

bluetoothctl (można go uruchomić bez parametrów w trybie interaktywnym i zobaczyć czy cokolwiek słyszy)
jest na pokładzie w HAOS
więc oczywiście zadziała
bluetoothctl power off
i
bluetoothctl power on
o ile dany dongle jest prawidłowo obsługiwany

ale znając VID i PID dowiemy się jaki to chipset

VID to będzie prawdopodobnie 0a5c
https://usb-ids.gowdy.us/read/UD/0a5c

a w sumie to może podaj model - czasem specyfikację można znaleźć w sieci
(karta Bluetooth przeważnie jest w postaci combo z kartą WiFi, więc w wielu modelach jest wymienna, dopiero niedawno weszła moda na lutowane na amen podzespoły)