No proszę jakie to proste - dzięki!
Jestem na etapie Twoich pierwszych poradników, dopiero buduję HA.
Zainstalowałem m.in. IDE aby konfigurować pliki konfiguracyjne. Jednak po zainstalowaniu przenosi mnie na nowe okno a widziałem u Ciebie, że edytor plików konfiguracyjnych masz na panelu HA
@dan0031 IDE od czasu powstania poradnika przestał być rozwijany (muszę w końcu zaktualizować artykuł). Ja używam dodatku “File editor” On wtedy działa wewnątrz interfejsu HA.
Rozumiem, czy po zainstalowaniu “File editor” powinienem poczynić podobne kroki jak przy IDE? Mam na myśli edycję pliku konfiguracyjnego - parametr ssl z true na false
Czy po instalacji wystarczy odpalić Start?
Dodam, że jeszcze jestem przed przebrnięciem przez poradnik " Zabezpieczamy nasz system".
Dzięki Artur. Jeszcze jedno krótkie pytanie do Ciebie - czy artykuł " Zabezpieczamy nasz system" jest aktualny czy teraz polecasz stosowanie innych dodatków?
@MarcinB Ponieważ parametr base_url został wycofany kilka wersji temu. Ech… idę aktualizować poradnik. sorki.
Zamiast dodawać base_url to teraz ten adres wpisuje się w interfejsie konfiguracja->ogólne
teraz w konfiguracja -> ogólne nie widzę tego miejsca…
ale gdzieś widziałem wcześniej adres http zewnętrzny i wewnętrzny do wpisania, rozumiem, ze to tam…
za chwile od nowa przeinstaluje sobie HA (mam to na Rapsberry Pi4 i karcie SD) i zacznę od nowa…
pozdrawiam
M.
@MarcinB no to jeżeli nie używasz i nie otwierasz standardowego portu 8123. To zmieniasz go wszędzie (na adresach zewnętrznych) na 443.
Czyli tam w konfiguracji ogólne powinno być 443
Sugerował to bym użycie portu 8123 dla świętego spokoju ale jak nie to nie
a spróbuj do adresu zamiast /ui dodać /lovelace/default_view ewentualnie /lovelace/0