Nie są to wprawdzie zmiany dotyczące większości instalacji i urządzeń ESPHome jak przed miesiącem
ale i tak warto zajrzeć do changeloga (dotyczą m.in. modnego ostatnio voiceassistanta i wybranych integracji z modbus)
Nie są to wprawdzie zmiany dotyczące większości instalacji i urządzeń ESPHome jak przed miesiącem
ale i tak warto zajrzeć do changeloga (dotyczą m.in. modnego ostatnio voiceassistanta i wybranych integracji z modbus)
A propos voice assistanta, to od tej wersji można używać ulepszonego komponentu Micro Wake Word, który został tak zoptymalizowany, że da się go uruchomić nawet na M5Stack Atom Echo, dzięki czemu wykrywanie frazy rozpoczynającej wydawanie komed głosowych dzieje się na tym urządzeniu, a dopiero nagranie z właściwą komendą wysyłane jest do serwera HA i tam dalej przetwarzane.
Potwierdzam, że działa i to bardzo sprawnie Aczkolwiek jeszcze nie w ramach Ready-Made Projects, tylko trzeba skorzystać z konfiguracji która jest w trakcie opracowywania/testowania w ramach tego pull requesta: New micro wake word 2 `m5stack-atom-echo.yaml` by HarvsG · Pull Request #242 · esphome/firmware · GitHub
Na jakiej płytce testowałeś micro wake word?
Na M5Stack Atom Echo.
Ja trochę nie doczytałem dokumentacji i próbowałem uruchomić na innej a tu zonk Jest odczuwalna duża różnica w jakości działania?
Tak, dwie różnice odczuwa się wyraźnie: