Lookzord:
Zastanawiałem się nad przejściem na SSD. Czy znasz może jakieś polecane zestawy SSD+mostek bo naczytałem się, że niektóre nie działają na USB3.0 zbyt dobrze, że niektóre zestawy nie działają albo działają bardzo wolno…
kilka wątków, gdzie się pojawia ten temat
Cześć,
dopiero będę zaczynał taką prawdziwą przygodę z inteligentnym domem, przenoszę się niedługo do nowego mieszkania i je będę chciał zrobić w pełni inteligentne Testowałem sobie Home Assistanta i znacznie lepiej mi leży niż np. Domoticz, więc pewnie w jego kierunku będę szedł. Chciałem zapytać na czym stawiacie swoje instancje tak, aby działało to możliwie najwydajniej, generowało jak najmniej problemów itd.?
Mam Raspberry Pi, ale tylko Zero W, ono nie jest zalecane pod HA i…
Cześć
W chwili obecnej swojego Home Assistanta zainstalowanego mam na RPi3 na karcie SD. Przyznam się że narazie testowo działa tam kilka integracji. Sprzęt testuję już od września czyli jakieś 7 miesięcy. Nie zauważyłem żadnych problemów z działaniem karty SD. Jednak przyszłościowo myśląc chciałbym zainstalować dysk SSD i może przesiąść się na RPi 4 w niedługim czasie. Mam pytanie odnośnie adapterów pod USB SSD. Macie jakieś sprawdzone i godne uwagi adaptery? W jednym z tematów widziałem że ko…
Cześć.
Do tej pory używałem kombinacji RPi4 + karta SD.
Z racji że podobno malinka wspiera już bootowanie bezpośrednio z dysu SSD takowy zakupiłem (z waszą pomocą/poradą) - 120GB GoodRam.
Malinkę zaktualizowałem wg tego opisu:
[USB Boot Official Update. Raspberry Pi 4. Tutorial. ##see Update if not booting##]
Czyli:
postawiłem na karcie system raspi,
sudo apt update && sudo apt full-upgrade
reboot
sudo nano /etc/default/rpi-eeprom-update => zmieniłem na “stable”
sudo rpi-eeprom…
Witam wszystkich,
Zainstalowałem hassio na Raspberry PI 3 na dysku SSD. Mam włączone boot z USB.
Raspberry jest podłączona do portu LAN do routera. Po włączeniu zasilania Raspberry startuje.
Widzę adres IP Raspberry Pi, ale po ok. 10 minut adres IP znika. W tym czasie próbuję zalogować się do HA z komputera, ale nie pojawia się ekran startowy.
Wcześniej miałem Hassio na wózku SD. Nie było problemu z połączeniem.
Był taki sam adres IP, było takie samo połączenie do routera.
Mój sprzęt:
ra…
Po logach można podejrzewać,m że masz też problem z siecią.
Jakkolwiek Yeelight nie reaguje z powodu przekroczenia dopuszczalnej ilości żądań API, więc możliwe, że masz źle napisane automatyzacje (wywołują zbędne żądania) - to by tłumaczyło problem reakcji tych świateł.