Co nie działa w najnowszej wersji HA core 2023.4

Czyszczenie cookies i cache nie pomogło. Sprawdzane na FF, Edge i Operze na Androidzie. No cóż, czekamy na fixa - choć ilość błędów przy ostatnich aktualizacjach mocno stresuje.

Faktycznie czyszczenie cache pomaga tylko na chwilę , w aplikacji mobilnej nie pomaga nic

U mnie tez znikły ale tylko przyciski reszta jest :confused:

Nie wiecie dlaczego zniknął przycisk czyszczenie alarmów po ostatniej aktualizacji? W konfiguracji karty jest, ale go nie widać :slight_smile:

Jak dodam do stosu inny typ encji (np. kalendarz), to jest widoczna… Normalnie jakieś cuda :slight_smile:

Zobacz to Co nie działa w najnowszej wersji 2023.4 - #37 przez szopen
Jak masz inne przyciski to też może być problem

Faktycznie, nie zauważyłem wątku @szopen :frowning: Może admin niech przeniesie.
I masz rację reszty przycisków brak.

Jakiś problem z type:button
Screenshot - 13.04.2023 , 17_24_07
Można sobie zmienić na custom:button-card

Kod:

entity: input_boolean.alarmy_wyczysc
type: custom:button-card
size: 33px
hold_action:
  action: more-info
icon_height: 33px
show_icon: true
show_name: false
show_state: false
tap_action:
  action: toggle

Screenshot - 13.04.2023 , 17_24_19

Jeżeli brakuje innych przycisków to pewnie ten sam problem.

1 polubienie

Najnowsza wersja 2023.4.4 - przycisi są ponownie :slight_smile:

Potwierdzam. U mnie też się pojawiły.

Witam, Panowie mam problem. Do dzisiaj HA działało bez problemu. Nie wiem co jest przyczyną, ale nie działa interface lovelace przez stronę www i aplikacja w komórce (Unable to connect to Home Assistant). Mogę zalogować się przez SSH i wpisywać komendy ręcznie. Nigdy takiego zachowania nie było. Wersja 2023.4.5, próbowałem z 2023.4.2 i też bez zmian. Chyba problem jest gdzie indziej. Restarty również nie pomagają. Co powinienem sprawdzić? Co mogę zrobić z poziomu ssh bo tutaj mam dostęp.

Komendy HA

HOME ASSISTANT

ha core check
ha core info
ha core logs
ha core options
ha core rebuild
ha core restart
ha core start
ha core stats
ha core stop
ha core update

SUPERVISOR

ha supervisor info
ha supervisor logs
ha supervisor reload
ha supervisor update

HOST
ha host reboot
ha host shutdown
ha host update

Witam ponowie, po powrocie do domu, podpięciu Zigbee i restarcie HA wszystko wróciło do normy, także nie wiem co było przyczyną, ale na szczęście wszystko działa. Powyższe komendy testowałem i nic niepokojącego z nich nie wyczytałem.

U mnie problem z bazą danych mariadb występował aż jej nie wykasowałem - musiałem wykomentować z konfiguracji mariadb i wrócić do sqllite, odinstalować mariadb i wykasować bazę i zainstalować ponownie.
Przed tym “zabiegiem” użycie procesora było 50%, teraz jest 25-30%, wg. glances najwięcej zużywała mariadb, przez zmiany w bazie danych wg. smart dysku odczyt z dysku wzrósł o 4TB, a zapis o 1TB - tylko po 2023.4 - coś nie udało się optymalizować mojej bazy przy tym update :slight_smile:

Load po reinstalacji bazy:
image

#Aktualizacja
Obciążenie CPU
python3 -m homeassistant --config /config CPU 54.3 %
Naprzemiennie z
/usr/bin/mariadbd --basedir=/usr --datadir=/data/databases --plugin... CPU 50 %
I totalny zwis HA, przy czym python3 wykazuje ciągłe duże zużycie CPU.
Z moich obserwacji ale nie na 100% komenda purge potrafi zawiesić HA.

Cześć, u mnie na telefonie zakładka z użyciem picture element - nie można przewijać strony
ma ktoś taki problem?

Zmieniłem w karcie widoku typ widoku na Grid(layout-card). Miałem panel 1.