Nie wystarczy samo “usuń”. Musisz wyczyścić ogony:
Odinstaluj Z2M w dodatkach.
Ważne: Przez File Editor wejdź do folderu /config/ i usuń cały katalog zigbee2mqtt. Tam siedzą stare logi i błędy, których odinstalowanie dodatku nie rusza.
Sprawdź, czy ZHA nie próbuje podkraść portu. Jeśli HA wykrywa “Zigbee Home Automation”, daj mu Usuń, a potem Ignoruj.
2. Sprawdź Broker (Mosquitto)
Z2M nie ruszy bez MQTT. Upewnij się, że dodatek Mosquitto Broker jest uruchomiony, a w Urządzeniach i usługach masz dodaną integrację MQTT.
3. Konfiguracja “pod ConBee II”
Zainstaluj Z2M ponownie, ale przed uruchomieniem wejdź w Konfiguracja → Edytuj w YAML. Skasuj wszystko i wklej ten sprawdzony config (dostosowany pod Twój klucz):
przyznaj się konkretnie jakie firmware wgrałeś w dongla, bo to co tu widać nie wygląda dobrze (a jeśli nie wgrywałeś niczego to przyduś poprzedniego właściciela co on tam wgrał)
edit - już nie musisz, na szczęście ten identyfikator jest jasny i czytelny, tylko to NIE jest oprogramowanie NCP, a sniffer (może szczegółów nie będę tłumaczył, bo to jest oprogramowanie dla ultra-hardkorów, którzy z dongla robią zupełnie inny użytek niz koordynator sieci…)
Jakieś szaleństwo przedłużaczy Cię opanowało… 1 metr odległości od maliny (RPi) w plastikowym pudełku, która słynie z wytwarzania zakłóceń, wystarcza aby zakłócenia nie sięgały do dongla.
(inne przykłady skutecznych zakłócaczy to falownik, zasilacz impulsowy dużej mocy, UPS, telewizor i ogólnie elektronika RTV/AGD, routery, AP itd.)
Jeśli podłączasz to do jakiegoś normalnego komputera (intel NUC, Asus NUC, Dell, Fujitsu itd. a nie chińskiego śmiecia), to zazwyczaj żaden przedłużacz nie jest do niczego potrzebny (ale nie wiemy co masz w otoczeniu, bo żadnych konkretów nie dałeś).
Ma być daleko od WSZELKICH źródeł zakłóceń, ale zgodnie z jakimikolwiek zasadami rozsądku.
2 czy 3 przedłużacze USB szeregowo mogą tylko pogorszyć sytuację (tak się zastanawiam czy kabel, którym podłączyłeś dongla w ogóle jest sprawny) już się nie zastanawiam - edycja wyżej…
Żadna liczba przedłużaczy w niczym nie pomoże jeśli nie będziesz miał firmware koordynatora w donglu.
Możesz nawet mieć 100metrowy przedłużacz i w niczym to ci nie pomoże, przedłużacz jest potrzebny jak wszystko działa (Conbee, Z2M MQTT) ale występują jakieś zakłócenia. @szopen dobre oko.
[quote=“szopen, post:46, topic:16339”]
I skąd kuźwa pomysł żeby wgrać Zshark??
[/quote]
No to chyba najlepszy moment na grzebanie w instalacji.
przypinasz dongla do peceta z windowsem
rozpakowujesz sobie flaszer i firmware do tego samego katalogu
odpalasz GCFFlasherCommandline.bat
pokaże się “okienko DOSa” (windowsowy terminal) z tabelką w której pokazuje wszystkie dongle tego producenta aktualnie podłączone (czyli będzie tylko jeden) wraz z nazwą portu gdzie są podłączone
następnie w tym okienku z palca uruchamiasz GCFFlasher -f nazwaplikufirmware -d portszeregowy
czyli przykładowo GCFFlasher -f deCONZ_ConBeeII_0x26780700.bin.GCF -d com25
oczywiście musisz wstawić własne wartości
a tak mnie intryguje jak w takim razie wgrałeś firmware Zshark skoro nie wiesz jak to zrobić?
Po kiego kija chcesz wgrywać Zshark, skoro już go masz, się zdecyduj czy chcesz sniffer, czy może jednak masz zamiar tworzyć sieć Zigbee… (co jest niemożliwe z firmware Zshark, czyli sniffera, bo on do tego nie służy).
MUSISZ wgrać sobie firmware NCP, czyli takie co w terminologii Dresden Elektronik ma nazwę zaczynającą się od deCONZ_ od razu uprzedzę inne głupie kroki - ono ma być dedykowane do twojego sprzętu czyli nazwa ma zawierać też fragment ConBeeII_
Sam jesteś trefny, no sorry, ale obsługi komputera od podstaw, to chyba nie będziemy tu uczyć. W ogóle rozpakowałeś ten plik z flaszerem, czy żyjesz w nieświadomości, że archiwum we współczesnych windowsach otwiera się jak folder, ale nim nie jest…
A może robisz to na maku?
Po tym twoim ostatnim logu gdzieś tam wyżej ja już wiem, że masz wgrany firmware Zshark (bo się przedstawił w tej linijce loga, na którą się tam powołałem), z tym sprzętem nic nie zdziałasz jeśli chodzi o Zigbee2MQTT, bo do tego potrzebne jest firmware o innym zestawie funkcji użytkowych (Network CoProcessor = NCP = deConZ uwaga ta ostanie określenie jest wieloznaczne, bo DE tak sobie nazwało też oprogramowanie użytkowe, a nie tylko firmware).
Nie wiem czy kupiłeś sprzęt z drugiej ręki i poprzedni użytkownik robił sobie takie eksperymenty, czy może sam sobie to nieświadomie wgrałeś (sniffer od Drezden Elektronik sam potrafi sobie zmienić firmware w donglu, na takie jak potrzebuje do działania, ale już nie zmieni go z powrotem na inne; w dodatku wiem, że ten sniffer jest dostępny w sieci, ale celowo nie podaję linków innych niż marketingowe, bo tu chyba się zlitowali i go nie zamieścili).
Krótka piłka - jeśli uruchomiłeś ten soft (Zshark) chociaż raz z podłączonym donglem, to teraz musisz się zająć zmianą firmware w donglu na użytkowe.
Jutuberzy mają firmware NCP, czyli takie z jakim ten dongle był sprzedawany na rynek konsumencki.
Ty masz firmware Zshark (z tym firmware dongle był w pakiecie snifera Zshark, albo ktoś je zmienił z konsumenckiego celowo albo z głupoty), musisz je zmienić na firmware koordynatora NCP.
Tu masz szczegółową instrukcję, a w postach powyżej właściwe linki
Jak już to ogarniesz to prawdopodobnie ten twój Z2M ruszy z kopyta (ale tak naprawdę tego też nie wiemy, bo podajesz jak zawsze za mało informacji).
Nie zaśmiecaj sobie głowy filmikami - uruchomienie Z2M to trzy kliki na krzyż…
Moim zadaniem próbujesz uruchamiać programy z nierozpakowanego archiwum…
(dlatego w okienku wyżej plik bat nie może znaleźć pliku exe)
te 3 pliki .bat .exe i .GCF mają być w jednym katalogu, tam sobie kliknij w .bat
dongle ma być podłączony do komputera
na tym komputerze NIE ma być HA w wirtualizacji (jeśli przypadkiem masz to wyłącz to w cholerę)
I zrozum, że nie mam czasu na naukę obsługi Windowsa, może komuś innemu się będzie chciało ciągnąć za rączkę dalej, bo mi nie.
Mógłbym to zrobić (tj. zmienić firmware), ale mi się nie chce - straciłem tu wiele godzin dla Ciebie, więc skorzystaj z tego, przez tyle lat nie nauczyłeś się jeszcze jak korzystać z Windows?
witam oddałem tego Dongla dołożyłem kasę i kupiłem SONOFF Dongle Max Zigbee w 1h i uruchomiłem bardzo proste było dane pobrałem z sonofa kopiuj i wklej i działa ale ale ale coś mam z serwerem z rasbery pi 4 8g ram jak podłączam usb to mi sie zawiesza serwer ??? tzn. wszystko mi wywala ???zawiesza serwer ???
To załóż nowy stosowny wątek na ten temat opisując z konkretami co się konkretnie dzieje i co gdzie podłączasz, dalsze posty nie na temat tutaj będę kasował.
Taki opis to możesz opowiadać u cioci na imieninach, na forum ma być jasno i techniczne