witam posiadam takie urządzenie ConBee2 ktoś może zmieniał Firmware Zshark na Firmware NCP
albo może chce ktoś nie działający ConBee nie wiem co z tym zrobić wysłać zrobić reklamację kupiłem w amazon ???//
proszę nie przenosić tego wątku tzn. szukam ludzi co maja ConBee z takim problemem itp. albo może ktoś chce mogę go wysłać paczkomatem obecnie mam w planach sprawdzic jak daleko poleci
Dobra, jak sfinansujesz zabawę w te przesyłki mogę pomyśleć.
(bardziej ciekawość mnie zżera niż chęć pomocy, ale zachodzę w głowę jak sobie dałeś radę z bardziej skomplikowanymi tematami, które są znacznie starsze)
Dla mnie to jest kwestia niewyobrażalna, że nie wgrałeś mu właściwego firmware do tej pory (nie zdążyłem się wyspać i jestem już na 2 końcu Polski).
Kluczowe jest pytanie - do kiedy masz możliwość zwrotu w amazonie? (nie pytam o reklamację tylko o zwykły zwrot - na elektronikę teraz są tylko 2 tygodnie)
Kupowałeś to na wyprzedaży WHD?
Wal na PW to ustalimy istotne szczegóły (gdybym wiedział skąd jesteś to może się da zorganizować szybkie przejęcie na trasie).
Najlepiej zwróć Amazon ma jedną z najlepszych polityk zwrotów.
Jeśli chcesz go ręcznie sflashować wiem że w tym wątku już Ci to tłumaczyli, ale masz tu instrukcję krok po kroku:
1. Przygotowanie terenu
Przedłużacz USB: To kluczowe. Wepnij ConBee II do przedłużacza, a nie bezpośrednio do gniazda w komputerze (zakłócenia potrafią przerwać proces flashowania).
Wypnij inne urządzenia: Jeśli masz inne dongle Zigbee lub Bluetooth, odłącz je na chwilę, żeby nie pomylić portów.
2. Pobierz niezbędne pliki
Będziesz potrzebować dwóch rzeczy ze strony producenta (Phoscon/dresden elektronik):
GCFFlasher dla Windows:Pobierz stąd (lub najnowszą wersję V4). Rozpakuj archiwum do folderu, np. C:\conbee.
Plik Firmware:Pobierz stąd. Zapisz go w tym samym folderze co flasher.
3.flashowanie
Otwórz menu Start, wpisz cmd i uruchom jako Administrator.
Wejdź do folderu, w którym masz pliki, używając komendy cd (np. cd C:\conbee).
Najpierw sprawdź, pod jakim numerem COM widoczny jest ConBee: GCFFlasher -l(Zapisz numer COM, np. COM3).
Teraz wpisz poniższą komendę, ale nie naciskaj jeszcze Enter: GCFFlasher -d COM3 -t 60 -f deCONZ_ConBeeII_0x26720700.bin.GCF(Zmień COM3 na swój numer).
4. “Sztuczka” z wpinaniem
ConBee II po wpięciu do USB wchodzi w tryb bootloadera tylko na kilka sekund. Jeśli firmware jest uszkodzony musimy go “złapać” w odpowiednim momencie:
Wyciągnij ConBee z USB.
Wciśnij Enter w przygotowanej wcześniej komendzie w CMD. Zobaczysz napisy w stylu retry....
W tym momencie weź ConBee i wepnij go do USB.
Program powinien “złapać” urządzenie i zacząć przesyłać bloki danych (zobaczysz postęp w %).
Jeśli za pierwszym razem wyskoczy błąd error: timeout spróbuj ponownie, zmieniając moment wpinania urządzenia. Czasami potrzeba 3-4 prób, żeby “wstrzelić się” w okno serwisowe.
@Allon proszę nie używaj AI jeśli nie masz z czymś doświadczenia…
Sugerujesz starożytną wersję firmware która nie działa dobrze ze współczesnym Z2M (a zamiast flashera soft deconz… )
Nie ma czegoś takiego jak
wszystkie dedykowane do tego modelu są standardowe…
jest jeszcze kilka innych kwestii - ten flasher ma nawet opcje umożliwiające “odceglenie” dongla z uszkodzonym firmware, ale to akurat przemilczałeś, a zamiast tego proponujesz partyzanckie metody (uwielbiam takie, ale tylko w ostateczności), więc jeśli tylko sprzęt jest sprawny to się da go przywrócić do życia…
Tłukłem tamten temat do spodu wczoraj, ale nie jestem w stanie przeskoczyć braku feedbacku OPa i wkurzam się jak ktoś startuje do dość zaawansowanych kwestii bez podstaw obsługi komputera.
@szopen Sorry. Spojrzałem na listę dersena i dostałem oczopląsu od tych numerków i zamiast skopiować wersję z 2022, wrzuciłem link do starocia z 2021. Mój błąd za bardzo chciałem pomóc na skróty i wyszedł z tego sztywny botowy instruktaż z nieaktualnym softem. Dzięki za kubeł zimnej wody należało mi się.
@Łukasz435 – bierz ten nowszy soft zaktualizuje poradnik jak Szopen potwierdzi żę prawidłowy, albo faktycznie oddaj to do Amazona bo to jest jakaś rzeźba w gipsie.
Tak, ten wsad zadziała, flasher też już OP ma (i to we właściwej wersji), ale gdyby we właściwym wątku dał jakiś feedback (nawet na zdjęcia nie narzekam, chociaż wolałbym skrinszoty albo wręcz skopiowany tekst), bo nie wiemy co robił dalej, ale w końcu zaczął dobrze.
to G… nie działa jak napiszecie do mnie bo ja do was mam zablokowane wysyłania wiadomości ??? to wam moge to wysłać paczkomatem i w dupie mam to czy mi to odeślesz czy zatrzymasz jak nie to dziś wieczorem robię zwrot w Amazonie