Coral TPU - na jakim złączu kupić do płyty BK-1264NP-4L-5G V1.1

Witam, może ktoś doradzić z jakim złączem kupić coral TPU, bo nie za bardzo rozumiem te złącza. Pod złącze M.2 NVME (PCIEx2) mam już podpięty dysk 2TB. Złączam manual do płyty:
X2E -BK-1264NP-4L-5G V1.1.pdf.zip (500,1 KB)
Raczej nie chcę pod usb, więc zostają dwa wolne złącza oznaczone na zdjęciu płyty jako: M.2_5G i 4G/WIFI.

Kup co Ci wyjdzie taniej lub rozważ czego nie zamierzasz przeznaczać na inne peryferia.

Gniazdo WiFi/4G na płycie, to na moje oko Mini PCIe

Gniazdo opisane jako M2_5G to zapewne złącze z kluczem A+E czyli można zastosować M.2 Accelerator A+E key

ale to M.2_5G nie jest PCIE tylko USB3.0 i raczej M.2 2260 B-Key
Tu raczej ten M.2 Accelerator B+M key by pasował, ale wolałbym mieć pewność.

Masz sprzęt przed sobą to policz piny i sprawdź ich rozłożenie i będziesz miał pewność jaki to klucz.

M.2 Accelerator B+M key też jest do kupienia:

Nie mam możliwości zajrzenia do środka, ale patrząc na manual, to na 99% M.2 2260 B-Key i to bez obsługi pciE, tylko samo usb 3.0. I w tym tkwi mój problem, bo nie wiem czy ten coral M.2 Accelerator B+M key działa tylko na interfejsie PCIE, czy również na USB.

Pewności i tak nigdy nie ma, bo możliwe, że BIOS nie obsłuży jakiegoś specyficznego urządzenia. Pozostaje zamówić, sprawdzić i ewentualnie zwrócić. Raczej nie natrafisz tu na użytkownika tego modelu płyty + Coral TPU B+M, który mógłby potwierdzić jednoznacznie czy to działa.
Coral-M2-datasheet.zip (524,0 KB)

No niby jest tylko PCIe Gen2 x1

> Hardware interface:
   M.2 A+E key (M.2-2230-A-E-S3) or M.2 B+M key (M.2-2280-B-M-S3)
> Serial interface:
   PCIe Gen2 x1

ale czy obsługuje wstecznie też interfejs USB?
Nie będę więc ryzykował kupna na ali, tylko poszukam coś lokalnie z możliwością sprawdzenia i ewentualnego zwrotu.

Tak, to stosowane od wielu lat (już od czasów gniazd minipcie) dość popularne rozwiązanie, że gniazdo dedykowane dla modemu GSM ma doprowadzone tylko USB + złącze karty SIM, dawniej tam było tylko USB2.0

Coral m.2 (w dowolnej wersji) działa TYLKO i wyłącznie jako karta pcie.
Tylko wersja USB Coral’a jest wyposażona w mostek USB-pcie, który swoją drogą znacznie limituje przepustowość, no ale to wykonanie zewnętrze tylko ze złączem USB.

Natomiast gniazda dedykowane dla karty WIFi lub Ethernet mają złącze m.2 pasujące do kart z kluczem A+E

Ponadto na tej płycie raczej nie będzie działał Coral w wykonaniu dual (2 akceleratory na 1 karcie), swoją drogą najbardziej rozbudowany slot masz już zajęty dyskiem.

1 polubienie

No to lipa, muszę więc zostać na iGPU i openvino .
Dla 2 kamer jest to wystarczające na razie, ale chciałem rozbudować monitoring o jeszcze minimum 2 kamery lepszej klasy.

to powinno być wyprowadzone jako m.2 E pasujące do karty A+E (o ile karta WiFi nie jest wlutowana)

może to być też minipcie jak na zdjęciu pokazanym przez @angler
(coral też jest w wersji minipcie, a w każdym razie kiedyś był taki dostępny)
daleko nie szukałem - nadal do kupienia

natomiast to

jest najprawdopodobniej złączem m.2 B ale TYLKO USB

Tam jest zwykłe złącze miniPCIe i mam tam zamontowaną kartę WIFI

jeśli nie otworzysz obudowy to się nie dowiesz co faktycznie masz w środku, patrz wyżej bo jak zawsze piszę na raty.
Skoro wiesz co masz w środku to ja widzę to tak - wywalasz WiFi (na co komu WiFi w HA?) i wstawiasz tam corala w takiej wersji, która pasuje.
Karta WiFi na 200% korzysta ze złącza pcie, a USB jest wykorzystane przez kartę BT (jeśli masz kartę combo).

Po złączu na zdjęciu i z opisu widać, że to zwykłe miniPCIe, a nie żadne m2, zresztą taką kartę wifi kupowałem, aby tam zamontować. A karta ta jest mi potrzebna do OpenWrt i awaryjnego mostu dla utrzymania łącza. Skoro do tego drugiego złącza m2 nie da rady wstawić corala, to niestety sytuacja jest jasna i trzeba zostać na iGPU i openvino.
Dziękuję za cenne informacje.

1 polubienie

To faktycznie rozjaśnia wszelkie kwestie. No niestety N100 to taki dzisiejszy celeronek, okrojony z wszystkiego z czego się da (m.in. z dodatkowych lane pcie, które masz dostępne w wyższych seriach procków z tej generacji)

Za to idealny na firewall, energooszczędny i z 4 portami LAN 2,5G. Trzeba będzie po prostu dokupić drugą maszynę do obsługi mediów.

1 polubienie

Tak się przyjrzałem i konstrukcja faktycznie ciekawa na router, ale na te 4 Ethernety

poszły zasoby, które mogły być na coś innego… więc na drugą maszynę o innym zastosowaniu chyba warto wybrać coś innego.

Jakieś sensowne propozycje. Warunek to wymienny ram (najlepiej ddr5, bo takie 2 kości po 16BG już mam po wymianie z lapka), energooszczędność (działanie ciągłe przez 365dni w roku) i przystępne cenowo (do 800zł)

Nie no bez jaj, to że się przyjrzałem z grubsza temu co posiadasz nie znaczy, że mam w rękawie jakieś propozycje, pewnie też coś na n100 skoro ma być budżetowo i energooszczędnie.
Swoją drogą chyba sam jesteś mistrzem takich poszukiwań, bo o ile widziałem już w ChRL podobne konstrukcje, to zazwyczaj były to tak głębokie noname, że bez żadnej dokumentacji.

Jest parę świeżych konstrukcji mini PC ale problem z nimi jest taki, że rzadko mają gniazdko pod RAM DDR5, najczęściej w tej wersji są to już kości lutowane na płycie głównej. Są w=może wyjątki w postaci np. Beelink EQR6 ale to będzie już inny budżet. Są też nowe konstrukcje kanapek z miejscem na 4xM2 NVMe i one zdaje się mają 1xDDR5.

Nie chodziło mi o konkretny model tylko o sugestie w jakim kierunku iść w poszukiwaniach.