Cokolwiek z elektroniki wsadzisz do tego zbiornika nie pożyje długo. Sama agresywna atmosfera rozpuszcza nie tylko elektronikę ale i niektóre tworzywa. Do tego zasilanie prądem stały i elektroliza…
Zdaje sobie sprawe ze srodowiska jakie tam jest stad jakis hermetyczny pojemnik na elektronike i baterie
Teoretycznie mozna by puszke na zewnatrz umiescic ale zima to laby pomysl dla zywotnosci baterii
Glownym zagrozeniem sa gazy a nie sam plyn poniewaz wszystko umieszczone tuz pod wlazem, z dala od cieczy - jakies 1-1,3 m ponad poziom zapelnienia zbiornika
Ciśnieniomierz krwi w ciekawym zastosowaniu:
cześć. Czy ktoś rozważał użycie hydrostatu-presostatu z pralki jako czujnika zapełnienia szamba? Wprawdzie działa tylko jeśli się zapełni ale my możemy ustalić, kiedy ma nas poinformować. Oczywiście do poinformowania jest wymagane esp lub coś innego.
czujnik odległości zamontowany w deklu od szamba nie ma problemów…
Próbowałem czujnik ciśnienia na dnie zbiornika- odpada.
Pozostaje czujnik JSON zdjęcie poniżej.
Zasilanie 5V z zewnątrzm, kabla mam ok 5 m wiece zasilanie z ładowarki nie dało rady.
Nowość w wersji Home Assistant 2024.5:
nowa integracja
z rozwiązaniem komercyjnym
Kolejne rozwiązanie na rynku - Aquilo WIFI Czujnik Poziomu Cieczy bezprzewodowy:
Instrukcja integracji z Home Assistant – w języku polskim pobierz tutaj.
Hmm, czyli instrukcja już na dzień dobry nieaktualna? (stara składnia)
Poprawna ale nie jest rekomendowana przez HA.
Ja użyłem ciśnieniowy czujnik z aliexpress, tego typu: 2M 3M 5M zakres czujnik poziomu cieczy DC24V moc 4-20mA 0-10V 0-3.3V RS485 zanurzalna nadajnik czujnika poziomu wody - AliExpress 1420.
Działa od roku bezobsługowo i jeśli pociągnie jeszcze chociaż rok-dwa, to już będę zadowolony. Nie zanurzyłem go na maksa, aby nie taplał się w gęstym Sona jest tak w połowie głębokości, więc raportowanie zaczyna się od 50% napełnienia. Wziąłem wersję raportującą napięcie, którą podłączyłem do Shelly Uni pod ADC. W szambie jest oczywiście tylko sama sonda, a Shelly i zasilacz są w ogrodowej skrzynce elektrycznej. Do Shelly podpiąłem jeszcze termometr i zrobiłem “ogrzewanie” żarówką 20W, które się włącza poniżej zera (nie wiem czy to potrzebne, ale wykresów temperatury w HA nigdy za dużo!)
Proponuję ESP32 +
Oczywiście trzeba zaprogramować wcześniej ESP32.
Z komercyjnego rozwiązania SANIX zrezygnowałem ze względu na to że czujnik ultradźwiękowy nie nadaje się do wąskiego kręgu nad szambem jaki jest u mnie. Lepsze wyniki otrzymałem przez użycie laserowego czujnika LIDAR FT LUNA .
Ostatecznie moje rozwiązanie działa na otworze pokrywy szamba:
.
Pozdro
Poprosimy jeszcze o wsad do ESP
Proszę bardzo, smacznego
Szambo_ESP32_Web_x.zip (4,6 KB)
PS
Dostęp do wifi należy zaktualizaować