Cokolwiek z elektroniki wsadzisz do tego zbiornika nie pożyje długo. Sama agresywna atmosfera rozpuszcza nie tylko elektronikę ale i niektóre tworzywa. Do tego zasilanie prądem stały i elektroliza…
Zdaje sobie sprawe ze srodowiska jakie tam jest stad jakis hermetyczny pojemnik na elektronike i baterie
Teoretycznie mozna by puszke na zewnatrz umiescic ale zima to laby pomysl dla zywotnosci baterii
Glownym zagrozeniem sa gazy a nie sam plyn poniewaz wszystko umieszczone tuz pod wlazem, z dala od cieczy - jakies 1-1,3 m ponad poziom zapelnienia zbiornika
8 postów zostało podzielonych na nowy temat: Ciśnienie wody w instalacji C.O
Ciśnieniomierz krwi w ciekawym zastosowaniu:
cześć. Czy ktoś rozważał użycie hydrostatu-presostatu z pralki jako czujnika zapełnienia szamba? Wprawdzie działa tylko jeśli się zapełni ale my możemy ustalić, kiedy ma nas poinformować. Oczywiście do poinformowania jest wymagane esp lub coś innego.
czujnik odległości zamontowany w deklu od szamba nie ma problemów…
Próbowałem czujnik ciśnienia na dnie zbiornika- odpada.
Pozostaje czujnik JSON zdjęcie poniżej.
Zasilanie 5V z zewnątrzm, kabla mam ok 5 m wiece zasilanie z ładowarki nie dało rady.
Nowość w wersji Home Assistant 2024.5:
nowa integracja
z rozwiązaniem komercyjnym
Kolejne rozwiązanie na rynku - Aquilo WIFI Czujnik Poziomu Cieczy bezprzewodowy:
Instrukcja integracji z Home Assistant – w języku polskim pobierz tutaj.
Hmm, czyli instrukcja już na dzień dobry nieaktualna? (stara składnia)
Poprawna ale nie jest rekomendowana przez HA.
Ja użyłem ciśnieniowy czujnik z aliexpress, tego typu: 2M 3M 5M zakres czujnik poziomu cieczy DC24V moc 4-20mA 0-10V 0-3.3V RS485 zanurzalna nadajnik czujnika poziomu wody - AliExpress 1420.
Działa od roku bezobsługowo i jeśli pociągnie jeszcze chociaż rok-dwa, to już będę zadowolony. Nie zanurzyłem go na maksa, aby nie taplał się w gęstym
Sona jest tak w połowie głębokości, więc raportowanie zaczyna się od 50% napełnienia. Wziąłem wersję raportującą napięcie, którą podłączyłem do Shelly Uni pod ADC. W szambie jest oczywiście tylko sama sonda, a Shelly i zasilacz są w ogrodowej skrzynce elektrycznej. Do Shelly podpiąłem jeszcze termometr i zrobiłem “ogrzewanie” żarówką 20W, które się włącza poniżej zera (nie wiem czy to potrzebne, ale wykresów temperatury w HA nigdy za dużo!)
Proponuję ESP32 +

Oczywiście trzeba zaprogramować wcześniej ESP32.
Z komercyjnego rozwiązania SANIX zrezygnowałem ze względu na to że czujnik ultradźwiękowy nie nadaje się do wąskiego kręgu nad szambem jaki jest u mnie. Lepsze wyniki otrzymałem przez użycie laserowego czujnika LIDAR FT LUNA .
Ostatecznie moje rozwiązanie działa na otworze pokrywy szamba:
.
Pozdro
Poprosimy jeszcze o wsad do ESP ![]()
Proszę bardzo, smacznego
Szambo_ESP32_Web_x.zip (4,6 KB)
PS
Dostęp do wifi należy zaktualizaować
Czy jest jakiś tutorial jak zaadoptować ten czujnik do ESPHome?
Zrezygnowałem z tego czujnika na rzecz innego. Brak odpowiedniej szczelności przyczyniło się do zalania elektroniki czujnika po pewnym czasie.
Zastosowałem WT53R-TTL z pewną modyfikacją kodu dla ESP.
Niestety ale kod tworzyłem sam na podstawie instrukcji:
Może ja się dołączę, bo mam za sobą testy i już instalacje docelową . Zastosowałem czujnik z aliexpress MOES ZigBee. Mój dodatkowy problem, brak możliwość zasilenia z domowej instalacji. Oczywiście można by coś kombinować, ale trudno. Więc padło na baterie słoneczną, taką do kamer kupioną na OLX. Coś takiego . Dołożyłem moduł ładowania i jeden akumulator 18650. Niestety szybko okazało się, że czujnik pobiera ok. 100mA prądu, więc zasilanie z takiego akumulatorka to raczej porażka, szczególnie że w moim wypadku, miejsce postawienia panelu słonecznego jest słabe, słońce pojawia się dopiero po południu. Dołożyłem więc esp8266, który ma za zadanie: włączyć zasilanie poprzez moduł ładowania na ok 1 minutę, potem wyłączyć i uśpić się na 30min. Przy okazji mierzy napięcie akumulatora. Ta jedna minuta wystarczy aby czujnik połączył się z domową siecią ZibBee (no i sam esp8266 z wifi). Przekazuje informacje i się usypia. W pierwszej kolejności ten sterownik był jako ESPHome, ale jak wpadał w uśpienie to HA wyrzucało błędy (brak urządzenia) więc przerobiłem yaml na mqtt. W domu kolejny esp z wyświetlaczem. Ten ma za zadanie pokazywać stan napełnienia szamba bez konieczności patrzenia w HA. Dodatkowo po naciśnięciu klawisza w ESP pokazuje podstawowe informacje. Obudowa, to wydruk 3D z gotowego, do tej płytki, projektu.
Teraz kilka praktycznych porad. Sam czujnik OK, ale jak ktoś już tutaj pisał, kąt propagacji fal dosyć szeroki. W moim przypadku, pokrywa szamba musi być idealnie postawiona, bo każde odchylenie od osi powoduje zły odczyt. W czasie użytkowania zauważyłem kolejny kłopot ze skraplającą się wodą na powierzchni czujnika, co również zakłócało odczyt. Musiałem odsunąć czujnik od powierzchni i zrobić wentylacje. Sam panel słoneczny daje radę bez większych problemów. Nawet 10 dni bez słońca nie przeszkadza,
Dołączam kilka zdjęć.
A jak długo ten czujnik u Ciebie pracuje? Tak z ciekawości pytam, bo same opary tez są agresywne…
Pracuje jakieś 2 miesiące w docelowej konfiguracji. Na jesieni robiłem próby, potem zdemontowałem i testowałem głównie system zasilania. Całą zimę chodziło to na balkonie. A były mrozy duże, jak pamiętacie. Oparami się raczej nie przejmuje, bo cała obudowa (również z czujnikami) jest plastikowa. No i dołożyłem wentylacje, o czym pisałem wcześniej.