To urządzenie to czujnik obecności który wysyła raport co sekundę mam ich 6 sztuk więc sobie wyobraz ile jest logów, chciałem je wyrzucić do zha ale tam muszę je odpowiednio skonfigurować bo ich nie wykrywa prawidłowo
Wciąż nie odpowiedziałeś czy masz 2 oddzielne sieci na różnych kanałach.
Zmiana serwera bramki nic nie da (jeśli używasz z oboma serwerami tego samego koordynatora).
Mam 2koordynatory conbee2 na z2mqtt i sonoff na zha kanał na zha ustawiony na 20 nie wiem jak sprawdzić z2m kiedyś było to w konfiguracji i był to kanał 11 dodatkowo w zha ustawia się na siłę kanał inteligentny mimo ustawienia kanału 20. Chciałem wyrzucić czujniki obecności na zha na drugi koordynator.
ts0601_presence.zip (2,1 KB)
w załączniku rozpakować i umieścić w katalogu \config\custom_zha_quirks
Dziękuję dzisiaj potestuje
Dodałem i nic się nie zmieniło…
Mam czujnik który prezentuje się nastepująco
_TZE204_7gclukjs TS0601
Brak encji ustawień i prezentacji stanu…
Po dodaniu quirka usuń i sparuj ponownie.
Niektóre urządzenia wymagają pobudzania w trakcie wywiadu, aby zakończył się on poprawnie.
Usuń czujnik obecności, zrób restart HA.
I dodaj ponownie.
w configuration.yaml mam dodać wpis?
zha:
custom_quirk_path: /config/custom_zha_quirks
Tak o tym zapomniałem
Dodalem ten czujnik nawet fajnie działa, chce dodać następny teraz _TZE204_ya4ft0w4. Dodaje ale niema znowu encje w tym nowym, jeszcze muszę coś dodać w konfiguracji? Nie widzę żeby pobierał informacje o tej konfiguracji tak jak ten wcześniejszy
Czy gdzies moge dodac wpis zeby ten czujnik korzystal z tego quirks lub moge dodac inny plik quirks zeby z niego korzystał?
Chyba mam roziwazanie dodałem kolejny kod quirk do istniejacego odnoscie tego urzadzenia i działa
Moderator: proszę nie pisz posta pod swoim postem tylko edytuj ostatniego posta.
Czy w ZHA ten parametr można konfigurować? bo naprawdę nie widzę sensu co 1 sekundę wysyłać informacji o obecności.
Brak możliwości ustawienia czasu raportów
Nie ma, raczej wymagane są jakieś zmiany w firmware, Dev Z2M odniósł się do tego raportowania że on nie jest w stanie tego ograniczyć w samym Z2M.
Dlatego trzeba wyłączyć zapis do Bazy HA dla tych czujników bo nieźle drenują Bazę HA.
Bardzo dobre obejście jednego z problemów ze zbyt częstym raportowaniem stanu czujnika. W szufladzie zalega jeden podobny czujnik obecności Zigbee ale uparłem się na ESPHome i LD2410C ale idzie jednak źle więc może pora wrócić do Zigbee
Post został scalony z istniejącym tematem: Moduł sensora obecności 24 GHz do DIY (Hi-Link HLK-LD2410)