No skoro mDNS nie działa w twojej sieci (z jakiegoś powodu, trudno go ustalić jeśli sam nie jesteś w stanie tego ogarnąć), to pozostaje konfiguracja ze statycznym IP.
z tasmotą i PZEM mam taki problem, ze nie mogę zmienić adresu za pomocą moduleaddress 2 itd 3 gdyż blokuje pomiary - wszytko zrobione wg schematów na 1 pracuje i poazuje wszystkie pomiary prawidłowo natomiast gdy drugi zaprogramuję na 2 i teoretycznie mam odpowiedź “done” to popodłaczeniu nie mam zadnych pomiarów diodki na obydwUPZEM migają natomiast nie mam pomiarów jak odłącze obojętniektóry to pomiary z aktywnego wracają
włączyłem wiresharka i widzę, że esp nie próbuje się dobijać do HA - czy esphome używa MQTT??
Standardowo nie używa, bo używając duetu mDNS + API łączy się bezpośrednio i automagicznie z dedykowaną integracją…
Jeśli chcesz użyć MQTT to oczywiście musisz sobie to skonfigurować.
Skoro używasz tak zaawansowanych narzędzi to z pewnością dasz radę i z konfiguracją sieci i ze wszystkim innym.
Pzem’y w Tasmota adresuje się pojedynczo, to znaczy z osobna podłączając każdy do esp. Ważne aby zasilić stronę AC pzem’a podczas tej operacji.
tak robię ale niestety niby przyjmuje ale po podłączeniu “do kupy” nie działa :(.
siedzę już nad tym od kilku dni i nic chyba wykorzystam 6 pinów i podlączę osobno
Tak jak i w każdym innym wypadku. ESPHome też dotyczy ta procedura.
Miałem tak samo, na Tasmocie pokazywało, że niby ok ale bujałem się z tematem.
Użyłem programu (PZEM004T-Master.exe) na Windowsa, w nim zmieniłem adresy i wszystko zaczęło śmigać.
Chyba problem się rozwiąże wink: znalazłem w swoim routerze funkcję, że mogę nadawać nazwy urządzeń z rozszerzeniem .local i wówczas dostaję się do nich poprzez nazwę z tym rozszerzeniem jak i poprzez adres IP. Nadałem już nazwę homeassistant.local i wówczas dostaję się do niego poprzez tą nazwę oczywiście z portem 8123. Dodatkowo chyba przypisałem adresy do PZEM-ów za pomocą ESPeasy (znalazłem na niemieckim forum taką wersję oprogramowania **ESP_Easy_mega_20210114_energy_ESP8266_4M1M.zip)- ale muszę to jeszcze sprawdzić. Niestety wersja pod win nie chce się zainstalować na wersji win10/64. Tasmota “zaskoczyła” - znaczy, że adresy przypisywane do poszczególnych PZEM-ów z komendy "ModuleAddress nie działają - przynajmniej w moim przypadku.
Czemu chcesz wgrywać starą wersję ESPEasy ? Pobierz najnowszą binarkę , w folderze bin odszukaj plik energy , wgraj i bez problemu ustawisz adresy. W tasmocie jest to problematyczne , bo nie zawsze działa
Ludziska
Czy dobrze rozkminiam ten schemat i według niego w tasmocie powinienem ustawić na: GPIO5(D1) - PZEM016 RX
GPIO4(D2) - PZEM0XX TX
??
I jeszcze jedno pytanko, czy te chińskie nie otwierane przekładniki mają znaczenie kierunku założenia na przewodzie “L” ?
Skoro GPIO5 (=D1) pracuje w charakterze RX to łączysz z TX w PZEM (zasada połączenia jak w null-modem)
Zamiast wrzucać sam rysunek trzeba było dołożyć też linka do miejsca skąd pochodzi (bo po kiego grzyba mamy też analizować płytkę, skoro zapewne wszystkie informacje są u źródła?).
Każde przekładniki działają “kierunkowo”, więc oczywiście ma znaczenie w którą stronę je założysz i w którą podepniesz.
Podziel przez tysiąc, a raczej pomnóż przez jedną tysięczną - bo do tego masz filtr multiply
ustaw jednostkę na kWh
(a NIE na Kwh)
Postaraj się zatem zmotywować autora filmiku do jakiegoś artykuliku na blogu
Moją analizę PCB masz powyżej (byłoby jednak lepiej by autor skrobnął ze 3 słowa).
Hej
Mozesz podac wzor, nie wiem gdzie to wpisac
Wrzuć swojego YAMLa z ESPHome albo dostosuj sobie to poniżej (klasa stanu powinna być dostosowana do faktycznego zastosowania - total
dla pomiaru dwukierunkowego lub total_increasing
dla tylko rosnących wyników pomiarów - czyli gdy mierzysz tylko pobór energii przez obciążenie/odbiornik, albo tylko produkcję)
przykład z dzieleniem (funkcja lambda)
sensor:
- platform: pzemac
energy:
name: "Jakiśtam sensor Energii"
id: jakistam_id_0001
unit_of_measurement: kWh
device_class: "energy"
state_class: "total"
accuracy_decimals: 3
filters:
- lambda: return x / 1000;
przykład z mnożeniem (standardowy filtr mnożenia)
sensor:
- platform: pzemac
energy:
name: "Jakiśtam sensor Energii"
id: jakistam_id_0001
unit_of_measurement: kWh
device_class: "energy"
state_class: "total"
accuracy_decimals: 3
filters:
- multiply: 0.001
PS Ostatnie wydania HA wprowadzają spore zmiany w kwestii obsługi jednostek pomiaru (w celu ułatwienia życia użytkownikom) więc w ESPHome też pewnie przyjdą zmiany.
dzieki!!! pozdrawiam
Czy w ESPHome jest ograniczenie co do ilości podłączonych PZEM’ów do jednej magistrali modbus
?
To nie tyle kwestia ESPHome co samego podpinania RS232 poza specyfikacją (te kombinacje z diodami wynikają bezpośrednio z tego faktu, że rs232 jest zaprojektowany do łączenia 2 urządzeń, a NIE wielu, prawdopodobnie modyfikując nieco bardziej elektronikę da się uzyskać liczbę sporo wyższą od 3, póki nie będą występowały konflikty związane z wzajemnym zakłócaniem sobie transmisji przez różne slave).