Czujniki temperatury

Hej, polecacie jakieś czujniki temperatury, które często raportują zmiany (np. co 5 minut?) Obecnie mam te najstarsze kostki xiaomi chyba model WSDCGQ11LM.
Działają od wielu lat bez zarzutu zarówno ZHA jak i Z2M. Jednakże niezbyt nadają się do sterowania głowicami przy grzejnikach bo zbyt wolno raportują zmiany temperatury. Zastosowałem sobie w 2 pokojach odczyt z czujnika co2 SDC30 esphome ale czujnik temperatury tam zawyża temperaturę ze 2C (tak zrobiłem offset) i nie wiem czy mogę temu ufać na dłuższą metę. Znalazłem jakiś sonoff snzb-02p, gdzie producent pisze, że raportuje nawet co 5 sekund, ale na allegro w komentarzach pisali, ze wykrywa zmiany temperatury tylko co 1 stopień celsjusza, więc dla mnie to się nie nadaje. Jakieś inne propozycje?

2 polubienia

Ja używam do sterowania głowicami Xiaomi Mi Temperature And Humidity Monitor 2 + modyfikacja oprogramowania https://bthome.io/. Można tam w miarę dobrze dostosować czasy ogłaszania. Sygnał odbieram przez esp32 zgodnie z tym projektem. Działa bardzo dobrze. Czas odczytu tmp musisz sobie ustawić w zależności od rodzaju algorytmu w głowicy bo co za dużo to też nie zdrowo - on potrafi ogłaszać co kilka sekund a to zupełnie niepotrzebne.

1 polubienie

Jakiego? chyba SCD30 (niby prosta literówka, ale co się naszukałem czegoś pod nazwą SDC30 to moje…)
Prawdopodobieństwo trafienia 2 sztuk których wskazania odbiegają więcej niż 0.5°C w typowej temperaturze pokojowej jest mniejsze niż 1%

jego dokładność to
± (0.4°C + 0.023 × (T [°C] – 25°C))
zgaduję więc, że “oszukuje o 2°C” (choć to daleko poza dopuszczalnym dla niego rozrzutem temperatury) z powodu wady konstrukcyjnej samoróbki - nie zrobiłeś oddzielnego przedziału pomiarowego na czujnik izolowanego termicznie od MCU lub przedział pomiarowy umieściłeś nad MCU, jestem o tym przekonany, bo piszesz że zawyża (czyli czujnik jest czymś ogrzewany), wrzuć foty samoróbek to się pomyśli jak można je poprawić.

Swoją drogą co ja się będę zmóżdżał, skoro są jasne wytyczne producenta jak projektować sprzęt zawierający te czujniki CO2

możliwość offsetu wskazań jest w nim zaimplementowana, bo temperatura jest jednym z czynników wpływających na pomiar NDIR, ale znacznie lepiej by nie było konieczne korygowanie wskazań.

Być może jest tak jak mówisz. Wiadomo, chciałem zachować jak najmniejsze wymiary obudowy w warunkach domowych.

Pomysł na szybko

1. zamontować w takiej orientacji (to w sumie najważniejsze i można osiągnąć na szybko)

2. przewiercić dziurki (oznaczone na niebiesko jeśli ich nie przewidziałeś na górnej i dolnej ściance) chyba, że już tam jakieś masz

3. zapewnić przegrodę (kolor czerwony) może być nawet z kawałka wklejonego kartonu, ale chyba lepiej wydrukować nowe wieczko (nie musi mieć otworów, do przepływu konwekcyjnego wystarczą te przewiercone, a pokrywka bez otworów ochroni nieco przed bezpośrednim nasłonecznieniem)

4. wloty powietrza czujników są w zielonych kółkach - te 2 po prawej to wlot i wylot powietrza toru optycznego czujnika NDIR (tam jest mierzony CO2), a ten po lewej to czujnik TH

Nieco poza tematem - na zmierzoną temperaturę ma wpływ miejsce montażu - rożne miejsca w przestrzeni tego samego pokoju mają w normalnych warunkach różne temperatury i to jest sytuacja normalna.

1 polubienie

No popatrzyłem sobie dokładnie na twoje sugestie i zacząłem od wyjęcia całego ustrojstwa z wydrukowanej obudowy i położenia go luzem na szafce w pokoju. SCD30 odsunąłem fizycznie jak najdalej się dało (czyli 10 cm kabelka) od esp32. Błąd wskazania to +0.5/+0.6C w stosunku do czujnika Xiaomi i czujnika Inteligentny czujnik temperatury i wilgotności Tuya ZigBee z podświetlanym wyświetlaczem LCD, współpracuje z Asystentem Google i wymaga huba Tuya Zigbee. - różnica między tymi czujnikami to 0.1C. Zmierzyłem temperaturę ściany i mebla pirometrem Benetech GM700 i też mi wyszło bliżej tych czujników xiaomi niż scd30 (tak pamiętałem o ustawieniach emisyjnosci)

sonoff SNZB-02D Możesz na nim również wymusić podawanie temperatury lub określić częstotliwość raportowania temperatury w przedziale min-max jak również natychmiastowego raportu gdy temperatura zmieni sie o określoną wartość w moim temacie poruszyłem ten temat ponieważ rozbudowuje automatyzacje miałem aqara ale zmieniłem na sonoff

Jeśli znasz realny offset czujnika w twoim egzemplarzu SCD30 względem temperatury zmierzonej termometrem odniesienia (tzn. takim, któremu wierzysz, bo akurat wspomniane termometry łącznie z tym w SCD30 masz najprawdopodobniej mniej więcej tej samej klasy - jeśli rozumiesz na czym polega kalibracja statystyczna, bo zasadniczo o ile w ogóle jest to możliwe, to tylko taką robi się w masówce) to skorzystaj z możliwości ustawienia offsetu, bo to ma wpływ również na dokładność pomiaru CO2 i sprawa załatwiona.