Jaki termometr do sterowania głowicami termostatycznymi ZigBee przez HA

Dzień dobry.
Właśnie zabrałem się za “budowę Smart Domu”, a jestem praktycznie laikiem w tym temacie. Zacząłem od postawienia swojego serwera na Proxmoxie, gdzie wgranego mam HA Core wraz z kontrolerem ConBee 3. Na razie udało mi się zintegrować parę termometrów i termostatów postawionych na Supli.
Teraz chciałem zabrać się za automatyzację sterowania ogrzewaniem domu. Mam ogrzewanie mieszane tzn. są grzejniki jak i podłogówka. W tym celu na próbę zakupiłem głowicę termostatyczną Tesla Smart Valve TV100, LCD, ZigBee. Do sterowania głowicą/mi planuję wykorzystać termometry ZigBiee. Na pierwszy ogień poszedł termometr SONOFF SNZB-02D. Ładnie i bezproblemowo się sparował i wszystko by było fajnie gdyby nie jeden mankament. Odświeża się i raportuje swoje ustawienia co 60 min. Jest to całkowita jak dla mnie porażka i niestety pójdzie do zwrotu.
I tutaj jest mój problem jaki czujnik temperatury / termometr kupić aby sprawdził się w tego typu instalacji. Na rynku jak widzę jest sporo tego rodzaju sprzętu ale w znacznej większości w dostępnych specyfikacjach urządzenia nie ma wzmianki o parametrze przekazywania na serwer czasu raportowania o zmianach temperatury. Jakoś nie uśmiecha mi się sprawdzanie po kolei każdego z tych urządzeń. Na forach jest też mało informacji na ten temat. Dlatego postanowiłem założyć ten temat i skorzystać może z doświadczeń innych osób.
Z założenia szukam czujnika temperatury-termometru ZigBee najlepiej z wyświetlaczem, ale bez też przejdzie, który by raportował zmiany temperatury w max. przedziale 5 - 10 min. albo po zmianie temp. co 0,1 - 0,3 *C. Powinien współpracować z głowicami termostatycznymi ZigBee jak również z siłownikami termostatycznymi podłogówki. To późniejszy temat.
Dziękuję za wyrozumiałość, pozdrawiam i oczekuję na podpowiedzi.

Nigdy nie słyszałem o takim raportowaniu 60 min. Zajrzyj do ustawień Z2M.

Tak to wygląda za ostatnią dobę

A podpowiedz co miał bym sprwdzić w Z2M

Jeśli chcesz mieć gęste raportowanie to zapomnij o Zigbee lywsd03mmc

Projekty alternatywnego oprogramowania umożliwiają przekształcenie tego czujnika również w Zigbee (ale z założenia Zigbee nie spełnia twoich wymagań)

Czujniki Zigbee tak są skonstruowane że dopiero przy zmianach temperature/humidity zaczynają raportować, przy braku zmian raportują co jakiś czas np. 15min 30min → ma to na celu zmaksymalizowanie czasu pracy ogniwa. Dla testu włóż swój czujnik do lodówki i zobacz jak będzie wyglądała twoja krzywa temperatury. Co do samych zmian interwałów raportowanie znajdziesz je w

Parametry podane są w sekundach. Jeżeli zależy ci na częstych odczytach to szukaj w Bluetooth Low Energy, Xiaomi LYWSD03MMC trzeba go sobie przeprogramować, nie wymaga to jakiś mega umiejętności (Tematy na Forum)

To mnie troszeczkę podłamaliście.
To jaki system automatyki wchodzi w rachubę w moim przypadku. Najlepiej przy użyciu HA.
No to trzeba będzie pobawić się tym maleństwem od Xiaomi. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

HA jest w porządku - możesz integrować wszystko ze wszystkim.

Natomiast masz zbyt wygórowane wymagania jeśli chodzi o możliwości raportowania przez Zigbee, ale jak wspominał wyżej @artpc zrób prosty eksperyment - wywołaj radykalne zmiany temperatury (bo to najłatwiejsze), to zapewne zobaczysz że twój czujnik ma histerezę 0.2°C i raportuje tak często jak ta granica zostaje przekroczona.

U mnie na wyświetlaczu temperatura zmienia się w miarę płynnie. Nie wdać tego natomiast w panelu HA i na głowicy termostatycznej. Dopiero raz na 60 min. te zmiany uwidaczniane są w HA mimo że w tym czasie temperatura wzrosła o ok. 0,5 *C i co pokazywał wyświetlacz czujnika.
No to termometr powędrował właśnie do lodówki.
To nie nazbyt wygórowane wymagania a po prostu brak wiedzy. Ale uczymy się.

Tu masz porównanie LYWSD03MMC na fabrycznym sofcie - wykres czerwony (mimo, że to BLE, to histereza fabrycznie ustawiona na 0.1°C limitując rozdzielczość wskazań, więc jak widać nie ma częstych zmian, bo są filtrowane już w samym czujniku) oraz na alternatywnym sofcie - wykres niebieski, gdzie wskazania są pokazywane bez filtrowania (oczywiście też BLE czyli kilka raportów na minutę), ale rozdzielczość 0.01°C znacznie przekracza realną dokładność wskazań oraz sensor ostatecznie uzyskiwany z niego drogą filtrowania (zestaw filtrów to wartość odstająca + filtr dolnoprzepustowy + średnia ruchoma) - żółty

pomijamy rozrzut wskazań (na sofcie alternatywnym sobie skalibrowałem czujnik, a soft z fabryki nie daje takich możliwości).
Natomiast świetnie widać, że fitrowanie ma wpływ na responsywność pomiaru (na to powyżej ma głównie wpływ średnia ruchoma, można filtrować inaczej np. medianą lub lepiej dopasować sobie parametry filtrów).

Znalazłem zakładkę raportowanie i tam jest takie coś

Nic tam jednak nie mogę zmienić.

Możesz to rozwinąć? Wydaje mi się, że oczekujesz, że temperatura z czujnika zewnętrznego przeniesie się na głowicę?
Tylko niektóre głowicę mają taką funkcję, że mogą pracować na podstawie temperatury z czujnika zewnętrznego.
Problem był już na forum rozwiązywany - musisz poszukać.
Piszesz bardzo oszczędnie i przez to nie jasno.

No właśnie głowica termostatyczna raczej ma tę funkcję. Przy jej ustawianiu wskazywałem czujnik zewnętrzny. Temperatura z czujnika (termometru) jest powielana w ustawieniach termostatu. Fizycznie również głowica wyłącza grzanie po osiągnięciu rządnej temperatury w pomieszczeniu i przekazanej przez termometr. Problem w tym że czasami z 30, 40 lub 60 minutowym opóźnieniem. A to już wymierne straty w zużyciu energii (gazu).

No to jestem po testach tego termometru SONOFF SNZB-02D. Wyszło, że termometr wysyła raporty na serwer w dwóch przypadkach. W pierwszym, jeżeli minie okres czasu - 60 min. lub w drugim, jeżeli nastąpi zmiana temperatury o min. 1*C. Czyli jak dla mnie jest on mało przydatny.
Zmówiłem już następne do testów od Xiaomi. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

A tak przy okazji jeszcze jedno pytanie. Tak jak wspominałem mam parę termometrów zrobionych na Supli (ESP8266) i są podłączone do HA. Czy jest jakaś możliwość aby z nich skorzystać i wskazać je jako źródło temperatury zewnętrznej dla głowicy termostatycznej. Do tej pory przy konfiguracji głowicy nie miałem do wyboru żadnych encji z tych termometrów. Był tylko wybór z termometru Sonoff SNZB-02D.

Jeśli integrujesz na poziomie sieci Zigbee, to musisz mieć termometr Zigbee.
Jeśli na poziomie HA, to obojętnie jaki - patrz better-thermostat

No to znowu trzeba czytać i uczyć się czy różni integracja na poziomie ZigBee i HA. Na razie wiem, że korzystałem z dodatku better thermostat przy konfiguracji głowicy. No nic to czytam.

Better Thermostat

1. to NIE jest Dodatek, tylko komponent niestandardowy (mimo, że się to nie wydaje istotne, ważne jest by się zrozumieć… więc stosowanie spójnej terminologii jest koniecznością)
  2. można w nim wykorzystać każdy poprawnie zintegrowany w HA termometr i higrometr, najwyraźniej te które masz nie są do końca w pełni zintegrowane (HA może pokazuje wartości, ale może sensory nie mają właściwej klasy urządzenia lub stanu device_class state_class )

Wybacz brak znajomości właściwej terminologii ale moja wiedza w tym temacie jest dosyć ograniczona. Mimo tego próbuję się tym trochę “bawić” a przy okazji coś pożytecznego sklecić. Takie hobby sobie wymyśliłem.

A jak to można sprawdzić i właściwie skonfigurować.

Narzędzie deweloperskie po włączeniu trybu zaawansowanego.

ALE przede wszystkim możesz się nie doczekać pomocy jeśli nie podajesz żadnych konkretów ze swojej konfiguracji. Lektura na wstęp podstawy-forum

To proszę, informacje o systemie:

System Information

version core-2025.3.0
installation_type Home Assistant OS
dev false
hassio true
docker true
user root
virtualenv false
python_version 3.13.2
os_name Linux
os_version 6.6.73-haos
arch x86_64
timezone Europe/Warsaw
config_dir /config
Home Assistant Community Store
GitHub API ok
GitHub Content ok
GitHub Web ok
HACS Data ok
GitHub API Calls Remaining 5000
Installed Version 2.0.5
Stage running
Available Repositories 1583
Downloaded Repositories 3
Home Assistant Cloud
logged_in false
can_reach_cert_server ok
can_reach_cloud_auth ok
can_reach_cloud ok
Home Assistant Supervisor
host_os Home Assistant OS 14.2
update_channel stable
supervisor_version supervisor-2025.03.2
agent_version 1.6.0
docker_version 27.2.0
disk_total 62.3 GB
disk_used 12.1 GB
healthy true
supported true
host_connectivity true
supervisor_connectivity true
ntp_synchronized true
virtualization kvm
board ova
supervisor_api ok
version_api ok
installed_addons Samba share (12.5.0), File editor (5.8.0), Home Assistant Google Drive Backup (0.112.1), Mosquitto broker (6.5.0), Advanced SSH & Web Terminal (20.0.2), Zigbee2MQTT (2.1.3-1), MQTT Explorer (browser-1.0.3), Studio Code Server (5.18.3), Get HACS (1.3.1)
Dashboards
dashboards 1
resources 2
views 2
mode storage
Network Configuration
adapters lo (disabled), enp0s18 (enabled, default, auto), hassio (disabled), docker0 (disabled), veth6bf66ad (disabled), veth50ec183 (disabled), vethfddafa2 (disabled), vethaf300a6 (disabled), vethf319828 (disabled), veth6ac277d (disabled), vethce3fe73 (disabled), vethf0f4768 (disabled), vethcdeee14 (disabled), vethd4f63f3 (disabled), veth40b1f4e (disabled), vetha42dc0d (disabled)
ipv4_addresses lo (127.0.0.1/8), enp0s18 (192.168.2.112/24), hassio (172.30.32.1/23), docker0 (172.30.232.1/23), veth6bf66ad (), veth50ec183 (), vethfddafa2 (), vethaf300a6 (), vethf319828 (), veth6ac277d (), vethce3fe73 (), vethf0f4768 (), vethcdeee14 (), vethd4f63f3 (), veth40b1f4e (), vetha42dc0d ()
ipv6_addresses lo (::1/128), enp0s18 (fe80::d9ed:f9bc:ddf7:ebad/64), hassio (fe80::42:81ff:fecc:b463/64), docker0 (fe80::42:a9ff:fef4:527d/64), veth6bf66ad (fe80::4c30:d4ff:fea7:3e8a/64), veth50ec183 (fe80::5494:c1ff:fed9:188d/64), vethfddafa2 (fe80::48eb:e5ff:fe90:7ef0/64), vethaf300a6 (fe80::3886:e6ff:fec5:dc51/64), vethf319828 (fe80::1018:7eff:fea8:4dd0/64), veth6ac277d (fe80::c8e2:edff:fec8:97c8/64), vethce3fe73 (fe80::4b:d5ff:fec7:a89f/64), vethf0f4768 (fe80::c0f:66ff:fe69:fa79/64), vethcdeee14 (fe80::aca7:9fff:fe27:f68d/64), vethd4f63f3 (fe80::5cba:cbff:fe82:e626/64), veth40b1f4e (fe80::6ce7:29ff:fed9:85ed/64), vetha42dc0d (fe80::c477:8ff:fed4:b4a8/64)
announce_addresses 192.168.2.112, fe80::d9ed:f9bc:ddf7:ebad
Recorder
oldest_recorder_run 28 lutego 2025 17:55
current_recorder_run 8 marca 2025 09:24
estimated_db_size 55.34 MiB
database_engine sqlite
database_version 3.48.0

Teraz pytanie co jeszcze jest potrzebne - jakie informacje.

Wszystkie informacje dotyczące zagadnienia, przede wszystkim konfiguracja tej integracji gdzie masz nieprawidłowe encje, a na sam początek z narzędzi deweloperskich jak wyglądają te encje.

taki przykład

state_class: measurement
entity_id: sensor.atc_925b_temperature
unit_of_measurement: °C
device_class: temperature
icon: mdi:chart-line-variant
friendly_name: Salon filtered realistic temperature