Jaki termometr do sterowania głowicami termostatycznymi ZigBee przez HA

No dobra, zobaczmy co z tego wyjdzie.
Dla przykładu wziąłem termometr o nazwie “przenośny”, gdyż z niego bym chciał pobierać temperaturę dla głowicy termostatycznej.

state_class: measurement
unit_of_measurement: °C
icon: mdi:thermometer
friendly_name: Termometr - przenośny

I to jest ten termometr, którego nie możesz dodać do better-thermostat ?
No ja nie widzę w nim klasy urządzenia - formalnie nie wiadomo, że to jest termometr - brakuje mu takiego atrybutu

device_class: temperature

prawdopodobnie to jest przyczyna.

To teraz pokaż jak tworzysz jego encję w źródłowej integracji.

Ja tych encji nie tworzyłem sam. Utworzyły się automatycznie kiedy konfigurowałem suplę z HA
przez MQTT.
Takie coś mi się utworzyło:

Z Twoim poziomem wiedzy, żeby nie generować kolejnych problemów.
Utwórz poprawnie ustawionego manekina na podstawie odczytu, który cię interesuje.
Ustawienia>Urządzenia… >Pomocnik - utwórz

Będzie wtedy dostępny do wyboru w termostacie.

1 polubienie

Dziękuję bardzo, chyba się udało. Teraz sprawdzę czy takie rozwiązanie się sprawdzi w normalnej pracy termostatu.

A tak jeszcze z ciekawości. dopisanie tej linijki, też by załatwiło sprawę czy jest to bardziej skomplikowane.

To powinna załatwić integracja źródłowa (skoro sam tego nie konfigurowałeś, tj. encji MQTT w YAMLu, to znaczy, że tu jest wykorzystane autodiscovery), więc problem należałoby zgłosić u źródła w projekcie Supla (ale szczerze mówiąc jestem zdumiony, że klasa stanu jest poprawna, a klasy urządzenia całkowicie brakuje…). Może należy sprawdzić ustawienia urządzeń Supla (nie wiem nie używam, ale sytuacja wygląda dziwnie).

Jeśli konfigurowałeś w YAML, choć się nie przyznajesz, to oczywiście możesz dopisać brakujące linijki.

Edit - zrobiłem sobie fikcyjny sensor supli i faktycznie jest taki “kulawy”
można to obejść stosując customize (jest to metoda niezalecana, ale nadal działa)