Witam szanowne grono, na klatce schodowej mam takie cudo Zamel ASH-01 czym mógłbym to zastąpić aby zrobić światło bardziej “smart”.
A czego oczekujesz? Bo te rozwiązanie jest już w pewnym sensie “smart”. Wyłącza samo oświetlenie po czasie (ma opóźnione wyłączenie).
Możesz w jego miejsce założyć jakiś moduł WiFi/Zigbee (bezprzewodowy) z przekaźnikiem i nadal będzie to ta sama funkcjonalność. Możesz również pójść dalej i dołożyć czujniki ruchu…
Chodzi mi o to żeby urządzenie było sterowalne przez WiFi/ZigBee.
W jakim sensie sterowalne? Nadal załączanie z przycisków czy ma się wszystko dziać samo bez dotykania?
Nadal chciałbym aby było wyzwalane przez fizyczny przycisk ale też żeby można było używać w rożnego rodzaju scenach np. z czujnikiem ruchu/obecności. Na klatce są włączniki dzwonkowe które aktywują w/w urządzenie na określony czas.
Jeżeli to piętrowy Budynek to widzę teraz wprowadzane w blokach rozwiązania typu, na każdym piętrze lampa z czujnikiem ruchu z ustawionym czasem na przejście do kolejnego piętra i dodatkowo lampy w bocznych korytarzach jeżeli są długie, bardzo dobrze to działa i nie świeci się 100 żarówek jednocześnie.
Poczytaj
U mnie nadal czeka na realizację, posiadane Shelly2.5 steruje teraz światłem i podgrzewaniem lustra.