Czytanie stanów kontaktronów z centralki Satel Perfecta do HA

Bbart dobrze narysowałeś tak jest to podłączone. Przypomnij sie jutro to podeślę fotki bo teraz właśnie przygotowałem expander do perfecty bo wszystkie wyjścia były zajęte .
Co do diod to zastosowałem je na dwóch wyjściach centrali sygnalizujące uzbrojenie i naruszenie którejkolwiek. Byly one bardziej potrzebne w fazie testowej .

To jest expander int-e do perfecty z zamontowanym esp przez konwerter poziomów bo tak jak pisałem e centrali nie było juz wolnych wejść. Wolne wyjścia nisko prądowe skonfigurowane w centrali jako informacja o uzbrojeniu danego obszaru

2 polubienia

@pwsnla Jakiej wersji perfecta soft używasz?

bo w mojej wersji nie ma opcji “Legacy SIA”

1 polubienie

This option is acting as silent alarm and should sent data to monitoring station.

1 polubienie

Perfecta soft 2.01.005

Ale Tobie chodzi o monitorowanie przez GPRS ?
Ja to robię przez ESP spięty pod wejścia wyjścia centrali w lokalnej sieci bo całego HA uniezależniam od połączenia z internetem . Lokalny serwer HA i urządzenia zawsze działają mi bez komunikacji zewnętrznej ze względu na czas połączeń i niezależność od sieci.

Nie, mi chodziło o sprawdzenie tego sposobu z integracją poprzez dodatek SIA Alarms, co jest w HA. Mam Perfectę IP 32, a więc chciałem to spiąć lokalnie w sieci, bez GPRS.

Z tego, co pisały inne osoby w tym temacie, to potrzebne jest włączone “Legacy SIA”, a tej opcji u mnie w konfiguracji nie ma… Nie wiem czy to kwestia oprogramowanie Perfecta Soft, czy odpowiedniej wersji firmware na płytce, a więc moja “zabawa” na tym punkcie się zatrzymała, bo to co wysyła płytka jest niekompatybilne z tym, co oczekuje dodatek SIA Alarms (gdzieś wcześniej widziałem, że chodzi o przestawienie w ramce SIA kodu i użytkownika). Jeśli to bym przeszedł to dalej sprawdziłbym opcję DURESS, czyli wysyłanie cichych alarmów (domyślnie nieuzbrojony satel nic nie wysyła do stacji monitorowania). Z mojej perspektywy te rozwiązanie jest ciekawe, bo nie wymaga dodatkowych komponentów. Tylko, że konfiguracją, która powinna zająć parę minut trochę wszystkim się wydłużyła…

Po aktualizacji firmware do najnowszej wersji pojawiła się opcja ”Legacy SIA". Jeśli kogoś interesuje tylko stan uzbrojony/rozbrojony to da się to ogarnąć tym dodatkiem SIA Alarms. Do czytania stanu czujek, gdy alarm nieuzbrojony to się nie nadaje.

DURESS (przymus) wysyła informację do stacji monitorującej, gdy ktoś wpisze kod na manipulatorze, ale nie powoduje “cichego” uzbrojenie, które wysyłałoby informacje o czujkach.