Cześć,
Ma ktoś doczynienia z tym dekoderem. Nie mogę go uruchomić z poziomu HA i node red. Jak jest dłuższy czas wyłączony to znika jako niedostępny. Jak już go włączę z pilota i wyłączę to przez jakiś czas jest widoczny i uruchamianie z poziomu HA jest możliwe ale za jakiś czas znów jest niedostępny. Dekoder dodany przez Android tv. Nie widzę w opcjach dekodera jakiegoś ustawienia usypiania itp. Pomoże ktoś?
A tamten stary wątek nie wystarczył?
Czego by nie wymyślać operatorskie wynalazki zawsze mają jakiegoś faktyczniego producenta i jakiś techniczny model (a nie jedynie idiotyczną nazwę handlową “play boks” itp.), może czas by obejrzeć ten dekoder z każdej strony i podać co tam znalazłeś.
(oraz screenshoty/zdjęcia z GUI dekodera), w przeciwnym razie jesteś skazany na pomoc wyłącznie posiadaczy identycznego sprzętu.
Zgłoś problem do sprzedawcy, bo jak rozumiem (wyczytane między wierszami, bo nie sprecyzowałeś nawet co już masz, więc nie wiem czy zgadłem) WoL działa tylko przez krótki okres czasu. (czyli karta sieciowa zostaje wyłączona choć nie powinno się to zdarzyć, ale to znaczy również, że jeśli jest jakaś aplikacja dla tego dekodera to ona też nie działa poprawnie i tu jest dodatkowy argument do walki o swoje, ba jest też coś w odwrotną stronę - jeśli aplikacja działa, to chyba znaczy, że coś spaprałeś?)
I męcz tego sprzedawcę, przez rok (od ostatniego twojego posta) producent zdążyłby już wypuścić poprawione firmware…
W zasadzie skoro systemem jest Android to możesz zajrzeć tam
Aby było weselej pod tą samą nazwą handlową w P4 są 2 różne wypusty - jeden z ChRL i drugi z Korei
https://www.kaonmedia.com:8443/eng/product/androidTV.asp
Jeśli chodzi o SDMC to jest to prawdopodobnie bliźniak tego
tylko wepchnięty w taką fantazyjną obudowę, witryny tego drugiego producenta nie chce mi się przekopywać, ale podejrzewam, że to będzie coś o łudząco podobnej specyfikacji.
edit
Aha i właściwie to zapomniałem o tzw. rozwiązaniu alternatywnym - nie wyłączaj.
Zamiast tego ogarnij jakie tryby działania STB jesteś w stanie łatwo uzyskać i jeden z nich wykorzystaj zamiast wyłączania.
Jak zajrzałem w speckę tego sprzętu gdzie producent twierdzi, że STB mieści się w poborze mocy koło 5W, to nie widzę sensu walki - z włączoną kartą sieciową raczej trudno zejść poniżej 1W, więc walka o wyłączanie do trybu z którego się da wybudzić to jest raczej gra świeczki nie warta.
I have a Mibox3, which runs Android TV, I believe version 9. It has an issue, if you turn off the device with the remote, it goes into deep sleep, and disconnects from the WiFi. It was kind of an issue for the last few releases. For previous releases there was an option to use WakeLock Revamp to turn of the sleep settings and keep the device connected to the WiFi, but with Android TV it is not working anymore, as I remember.
I assume, that you are facing the same issue with the Android TV box. But not knowing exactly what device we are talking about, it is hard to tell.
And on the other hand, knowing these service providers who just buy into some crap Android TV box, and install a custom launcher and forget about the device, I wouldn’t expect any updates on the firmware.
That was the case with the first Canal+ Android TV boxes. The firmware wasn’t updated, the launcher was irregularly. And the box had a really crappy hardware, like it had an Ethernet port, but it was only a 10/100 Mbit connector.
But the cheapest solution, if your device has IR (and Bluetooth) remote, like the Mibox3, you can turn it on with an IR blaster.
A Broadlink RM Mini 3 costs 25 PLN including shipping:
https://allegro.pl/oferta/sterownik-broadlink-rm-mini-3-wifi-17060426003