Domofon SIP Akuvox R20A - Akcja URL dla otwarcia przekaźnika

Witam
Mam pytanie czy da się to zrobić w HA. Przyznam, że dopiero zaczynam zabawę z HA (wcześniej miałem tylko Tuya Smart) ale staram się przekonać samego siebie, że warto wejść w HA i że będzie dawał nieco więcej opcji niż Tuya :).
Mam domofon Akuvox R20A to jest klasyczny sipowy wideodomofon z 2 kontami sip i dość rozbudowanymi funkcjami które chciał bym wykorzystać.
Mam w domofonie opcję pod tytułem - AKCJA URL - czyli wykonaj coś jak domofon wykona coś. Jak to teraz pożenić z HA aby po wyzwoleniu przekaźnika A (czyli otwarcie furtki z dowolnego punkty czy to będzie przycisk lokalny czy aplikacja to nie ma znaczenia bo akcja ma się zadziać dla wyzwolenia przekaźnika A - i po wyzwoleniu REL A powinny zapalić się światła podjazdu. Do tej pory miałem to zrobione poprzez fizyczny przekaźnik który załączał mi styk w przekaźniku w rozdzielni i te światła które miałem podłączone do rozdzielni to się zapalają - teraz chciał bym aby się nieco więcej świateł zapaliło i to takich do których nie mam kablowego dostępu (mają przekaźniki Tuya). Poniżęj ekran z domofonu -
R20a

Poczytaj:

Super - dziękuję. Przetestuję.

Edit:

Pod tym linkiem jest integracja ale z HomeAssistant >> Akuvox a jak potrzebuję w drugą stronę czyli coś się wydarzyło w Akuvox (wyzwolony przekaźnik) >> HA wykonuje akcję włącz światło.

udało ci się rozwiązać to włączanie światła? Prawdopodobnie da się to zrobić za pomocą firmware tasmota w urządzeniu wykonawczym oraz wykorzystać komendy Commands - Tasmota Nie sprawdzałem tego bo w urządzeniach mam ESPHome a tam komendy trzeba wysyłać jako POST a nie GET jak jest w acuvox

HA od wersji 2023.5 obsługuje webhook GET - można sobie zintegrować Akuvoxa

ok - a tak bardziej ludzkim językiem?

tworzysz nową automatyzację, Wyzwalacze → Po otrzymaniu ładunku Webhook. klikasz zębatkę przy identyfikatorze webhook, wybierasz GET. klikasz kopiowanie przy identyfikatorze, masz link do wpisania w Akuvox (np. http://192.168.0.14:8123/api/webhook/xxxyyyzzzqqqwwee). Dodajesz warunki i akcje i masz gotowe. Link do webhook wpisujesz w Akuvox.

Dziękuję zadziałało.
Tylko informacyjnie dla innych szukających tego rozwiązania - adres http://192… wklejamy w Akuwox w Urządzenie >> Akcje URL a nie jak Wejscie > Przekaźnik > Akcie HTTP

Witam Panowie,
próbował ktoś Akuvoxa ożenić z ha za pomocą jakiejś kart z obsługą klienta SIP? Tak aby po prostu można nawiązać połączenie jak przez app Smartplus? Znalazłem coś nt. Asterisk

Poczytaj ten temat

Ty masz videodomofon i największym problemem jest uzyskanie tzw. wczesnych mediów inaczej nie warto się w to bawić.

Cześć,
walczę z R20A. Integracja z HACS nie pokazuje akcji dzwonka i po jakimś czasie robi się nieaktywna. Zabrałem się za wystawienie webhooków ale idzie jak po grudzie. Nie mogę ich odebrać na HA natomiast na stronę webhook.site dochodzą. Coś źle robię ale co? Nie mam pomysłów a doświadczenie też niewielkie.

https://community.home-assistant.io/t/door-intercom-akuvox-r20k-on-ethernet/589574